.

Η ΕΛ.ΑΣ. εκπαιδευόταν για επίθεση τζιχαντιστών στην Αθήνα παρόμοια με αυτή του Παρισίου


Ασκήσεις για την αντιμετώπιση επιθέσεων από τζιχαντιστές στην Ελλάδα είχαν κάνει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχοντας ως στόχο να εκπαιδευτούν για χτυπήματα όπως αυτό που αιματοκύλισε χθες το Παρίσι.

Το σενάριο του εκπαιδευτικού προγράμματος προέβλεπε ότι «τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου εισχωρούν σε ελληνικό υπουργείο, σε εφορία, σε τράπεζα, σε θέατρο, σε στάδιο ποδοσφαίρου και σε πάρκο ή κεντρική πλατεία της Αθήνας, κρατώντας εκατοντάδες ομήρους».

Οι αστυνομικοί κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση σε επίπεδο προσομοίωσης. 

Το «σχολείο» διαπραγμάτευσης με τζιχαντιστές, που κρατούν ομήρους στη χώρα μας, είχαν περάσει 20 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κάτω από την καθοδήγηση τεσσάρων έμπειρων αξιωματικών της Σκότλαντ Γιάρντ, οι οποίοι είχαν βρεθεί και διαχειριστεί περιστατικά ομηριών από τζιχαντιστές, επιθέσεις του ISIS.

Η εκπαίδευση, που για πρώτη φορά γινόταν στη χώρα μας και όχι σε τυχαίο χρονικό διάστημα, αποτελούσε αφορμή για τον σχεδιασμό ενός σημαντικού εγχειριδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι διωκτικές αρχές, βάσει των εμπειριών, που έχουν καταγραφεί δυσάρεστα σε περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών χωρών της Ε.Ε. και Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το στοιχείο που «σώζει» προσωρινά τη χώρα μας από την εκδήλωση ενεργειών από τζιχαντιστές στο εσωτερικό της, είναι η… ελαστικότητα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών.

Η μεθοδολογία του εγχειριδίου αντιμετώπισης, ήταν ίδια με εκείνη που εφαρμόστηκε σε απόλυτο βαθμό από τις γαλλικές αρχές, για την εξουδετέρωση του ισλαμιστή Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της ομηρίας στο Εβραϊκό Παντοπωλείο, στο Πορτ ντε Βενσέν, ανατολικό προάστιο του Παρισιού, που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2015, με τον θάνατο 4 ομήρων και του δράστη κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

Στελέχη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχαν στην «απόρρητη» εκπαίδευση, αποκάλυπταν άγνωστες πτυχές του προγράμματος από το οποίο αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες τεχνογνωσίας στην ενδεχόμενη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

«Δεν διαπραγματεύεσαι με τζιχαντιστές»

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με δράστες τζιχαντιστές. Απλά κερδίζεις χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι ειδικές δυνάμεις για αστυνομική επέμβαση εξουδετέρωσης με όσο το δυνατόν μικρότερες αριθμητικά απώλειες ομήρων. Είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στο θανατηφόρο τέλος για τους ομήρους και τους ίδιους. Το πολύ να απελευθερώσεις 1-2 ομήρους επειδή το θέλουν, για να κερδίσουν και εκείνοι χρόνο για την μεγαλύτερη προβολή και δημοσιοποίηση της πράξης τους» συμπέραινε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

«Δεν πρόκειται για ιδεολόγους, πολιτικούς ή θρησκευτικούς τρομοκράτες, αλλά για άτομα που έχουν μοναδικό στόχο την διάχυση τρόμου από τη δράση τους, και μοναδική λύση είναι η επέμβαση για την εξουδετέρωσή τους με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η διεθνή εμπειρία» συμπλήρωνε ο ίδιος αξιωματικός, σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν στις διαλέξεις τους οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ.


Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.