.

Παραδίδεται σε λειτουργία το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας στο λιμάνι της Σούδας



Ολοκληρώθηκε και παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία εντός των επόμενων ημερών το έργο «Εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας των υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Σούδας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κώδικα ISPS», προϋπολογισμού 1.397.280 ευρώ με Φ.Π.Α.

Το έργο υποβλήθηκε στις 11-12-2012 από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων προς την Περιφέρεια Κρήτης για ένταξη στο ΕΣΠΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», εντάχθηκε σε αυτό στις 16-1-2013, δημοπρατήθηκε στις 24-6-2014, ενώ η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε στις 24-7-2015. Παρά τα στενά χρονικά όρια εκτέλεσης της σύμβασης (4 μήνες), το Λιμενικό Ταμείο και η ανάδοχος εταιρεία ICTS Hellas ολοκλήρωσαν εμπρόθεσμα ένα έργο πνοής για το Λιμένα της Σούδας και τα Χανιά, το οποίο μέχρι τις 24 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, οπότε και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Αντικείμενο του έργου ήταν η εγκατάσταση στο Λιμένα της Σούδας ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα περί Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων ISPS (International Ship and Port Facility Security Code), της Συνθήκης Schengen, καθώς και της σχετικής ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας επιβατών και πλοίων και την ουσιαστική «θωράκιση» του Λιμένα της Σούδας. Η υλοποίησή του συμβάλλει καθοριστικά στη συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης ασφάλειας του Λιμένα και στην ταχύτερη και αμεσότερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων του Λιμένα στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον τομέα της ασφάλειας που υλοποιήθηκε σε Ελληνικό λιμένα και εντάσσει τη Σούδα στα λιμάνια που πρωτοπορούν στην εναρμόνιση λειτουργίας τους με τον διεθνή κώδικα ISPS, γεγονός που θα έχει πολύ θετικό και άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της κρουαζιέρας στα Χανιά.

Βασικό κριτήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης του συστήματος, είναι η ανάπτυξη ενός Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας εντός του λιμένα όπου συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, το σύνολο των πληροφοριών ασφαλείας (δεδομένα, εικόνες, φωνή, video κλπ.) προστατεύοντας τα πλοία, τους επιβάτες και τα οχήματα από έκνομες ενέργειες.

Πιο αναλυτικά το σύστημα ασφαλείας που εγκαταστάθηκε στο Λιμένα Σούδας αποτελείται από:

  • Υποσύστημα επιτήρησης με κάμερες (σταθερές, κινούμενες, θερμικές, πανοραμικές)
  • Υποσύστημα ελέγχου πρόσβασης επιβατών και οχημάτων (αναγνώριση καρτών και πινακίδων)
  • Μαγνητική πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων για έλεγχο επιβατών εντός του σταθμού επιβατών κρουαζιέρας
  • Συσκευή X-RΑY για έλεγχο αποσκευών εντός του σταθμού επιβατών κρουαζιέρας
  • Μετακινούμενος οικίσκος εξοπλισμένος με συσκευή X-RAY και μαγνητική πύλη για έλεγχο αποσκευών και επιβατών
  • Φορητούς ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων
  • Μετακινούμενο σύστημα εφεδρικού φωτισμού
  • Υποσύστημα οπτικής και ηχητικής αναγγελίας μηνυμάτων
  • Σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας
  • Φυλάκια ελέγχου στις πύλες εισόδου-εξόδου του λιμένα
  • Κέντρο Ελέγχου Ασφάλειας με πλήρη δίκτυο υπολογιστών
  • Δίκτυο ηλεκτροδότησης όλων των συσκευών καθώς και ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο δεδομένων που θα συνδέει τις συσκευές με το Κέντρο Ελέγχου.
  • Μεταφερόμενοι φράκτες περίφραξης τύπου Jersey
  • Δίκτυο Wi-Fi σε όλους τους χώρους του λιμένα
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.