.

Παρακολούθηση της δραστηριότητας όλων των πολιτών στο διαδίκτυο προτείνει η βρετανική κυβέρνηση


Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από την Υπουργό Τερέζα Μέι, η οποία ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία για τους ιστότοπους που επισκέπτεται κάθε χρήστης θα κρατούνται σε σχετικά αρχεία επί έναν χρόνο με τη συνδρομή εταιρειών παροχής ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας.

Τα αρχεία αυτά θα αφορούν όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που επισκέπτεται ο χρήστης, αλλά όχι μεμονωμένες σελίδες εντός του κάθε ιστότοπου.

Όπως πρόσθεσε η υπουργός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία χωρίς ένταλμα.

Η κυβέρνηση προτείνει επίσης να επιτρέπεται σε ανώτερους δικαστές να μπλοκάρουν επιχειρήσεις υποκλοπής επικοινωνιών από τις αστυνομικές αρχές, ως δικλείδα ασφαλείας ενάντια σε πιθανή κατάχρηση των αρμοδιοτήτων παρακολούθησης.

Η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.
Η κα Μέι έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή» στη μάχη του κυβερνοχώρου κατά όσων επιβουλεύονται την ασφάλεια των κατοίκων της Βρετανίας.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του ως η νεότερη εκδοχή της λεγόμενης «χάρτας αδιακρισίας» που είχε μπλοκαριστεί από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες όταν ήταν στη συγκυβέρνηση.

Εκπρόσωπος οργάνωσης που υπάγεται στη συμμαχία «Μη Μας Κατασκοπεύετε» δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νόμοι περί παρακολούθησης χρειάζονται μια ανανέωση και ως εκ τούτου δε θα υπάρξει αντίθεση επί του συνόλου του νομοσχεδίου.

«Ωστόσο», πρόσθεσε ο Τζιμ Κίλοκ, «η μαζική διατήρηση προσωπικών δεδομένων Βρετανών πολιτών ανεξαρτήτως υποψιών για διάπραξη εγκλήματος είναι εξαιρετικά αδιάκριτη παρέμβαση. Η πρόβλεψη ότι η αστυνομία πρέπει να έχει δικαστική άδεια είναι ευπρόσδεκτη, αλλά πρέπει να δούμε και περιορισμούς στο είδος των πληροφοριών που κρατούνται για τον καθένα μας. Αυτό το νομοσχέδιο θα επανακαθορίσει τη σχέση μεταξύ κράτους και κοινού για μια γενιά και είναι ζωτικής σημασίας να κάνει τις σωστές κινήσεις η κυβέρνηση».

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.