Στοιχεία δείχνουν ότι μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι η πιθανή αιτία της συντριβής το περασμένο Σάββατο ενός αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στην χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, δήλωσαν αργά χθες το βράδυ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ασφάλειας.
Οι ίδιοι επεσήμαναν ωστόσο ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους αυτού το Σάββατο.
Η Βρετανία αναφέρθηκε και αυτή χθες στην πιθανότητα να είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο ένας εκρηκτικός μηχανισμός, αλλά δεν έκανε λόγο για κάποια τρομοκρατική οργάνωση που μπορεί να ευθύνεται.
"Συμπεράναμε ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η συντριβή να προκλήθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό πάνω στο αεροσκάφος", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, έπειτα από σύνοδο της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, της οποίας προήδρευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι η Βρετανία "συστήνει να αποφεύγεται οποιοδήποτε αεροπορικό ταξίδι δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ Σέιχ" και σημείωσε ότι "αυτό σημαίνει πως από τώρα δεν θα γίνονται βρετανικές επιβατικές πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ".
Τα σχόλια αυτά του Βρετανού υπουργού έγιναν την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να δεχθεί επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αυτήν την εβδομάδα.
Εξάλλου και τα σχόλια που έκανε νωρίτερα χθες ο Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Σίσι, σχετικά με ανησυχίες που υπάρχουν ότι "το αεροπλάνο μπορεί πράγματι να έπεσε εξαιτίας ενός εκρηκτικού μηχανισμού", προκάλεσαν τις επικρίσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.
Αυτός δήλωσε στο CNN ότι "αιφνιδιάστηκε κάπως" από την ανακοίνωση αυτή της Βρετανίας.
"Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί από την έρευνα και δεν θα πρέπει να προδικάζουμε ή να λαμβάνουμε οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις", σημείωσε ο Σούκρι και διευκρίνισε ότι με τον όρο επιπτώσεις αναφέρεται επίσης στο γεγονός "ότι πολύ μεγάλος αριθμός Αιγυπτίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική βιομηχανία".
Το αεροσκάφος Airbus A321M συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το γνωστό θέρετρο της Αιγύπτου, το Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, προκαλώντας τον θάνατο και των 224 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.