.

Ένοπλη επίθεση σε ξενοδοχείο στο Μάλι με ομήρους & νεκρούς


Ένοπλοι επιτέθηκαν εχθές Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι, Bamako, κρατώντας ομήρους 170 ανθρώπους, πελάτες και προσωπικό του ξενοδοχείου.

Πριν λίγο με ανάρτησή στο twitter, υποστηρικτές της Αλ Μουραμπιτούν, μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης -παρακλάδι της Αλ Κάιντα- ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Reuters αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί από το εσωτερικό του ξενοδοχείου, σύμφωνα με έναν μάρτυρα και μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν στο εσωτερικό και εξετάζουν κάθε όροφο εξονυχιστικά απελευθερώνοντας ομήρους που βρίσκονται στα δωμάτιά τους. Υπάρχουν δεκάδες, σχεδόν 100 ακόμη μέσα", ανέφερε η πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τοπικά μέσα, έχουν αφεθεί ελεύθεροι περίπου 80 άτομα, μεταξύ των οποίων και όσοι ήταν σε θέση να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι.

Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι 124 πελάτες και 12 μέλη του προσωπικού παραμένουν εντός του ξενοδοχείου.

"Η ύψιστή μας ανησυχία είναι η ασφάλεια όλων των πελατών και των υπαλλήλων στο ξενοδοχείο μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές και θα μοιραστούμε περαιτέρω πληροφορίες μαζί σας όταν έχουμε", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.


Ένας από τους διασωθέντες, ένας διάσημος τραγουδιστής της Γουινέας, ο Sekouba "Bambino" Diabate, άκουσε τους δράστες να μιλάνε στα αγγλικά. "-Το γέμισες;", "-Πάμε".

Υπάρχουν αναφορές για 3 νεκρούς, έναν Γάλλο και δύο πολίτες του Μάλι, σύμφωνα με το CNN.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande δήλωσε πως γίνεται ο,τιδήποτε δυνατό για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στο ξενοδοχείο. Πρόσθεσε πως η Γαλλία είναι στη διάθεση του Μάλι για να βοηθήσει στην διευθέτηση της κατάστασης. Τόνισε πως άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων είναι στο ξενοδοχείο, ενώ κάλεσε τους Γάλλους πολίτες στο Μάλι να έρθουν σε επαφή με την πρεσβεία.

Επίσης το Reuters επισημαίνει ότι περίπου 50 μέλη της αντί-τρομοκρατικής υπηρεσίας της Γαλλίας έχουν φύγει άμεσα για την πρωτεύουσα Bamako.


Όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ βοηθούσαν τους πολίτες να μετακινούνται σε ασφαλείς τοποθεσίες, σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Περίπου 25 άτομα βρισκόταν στο Bamako όταν ένοπλοι ισλαμιστές εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας οτι δεν υπάρχει ακόμη επίσημο αίτημα για στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε πως οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοηθούν στο περιστατικό, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε πως οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στην τοποθεσία από νωρίς το απόγευμα.

Ο πρόεδρος του Μάλι, Keita, διέκοψε το σύντομο ταξίδι του στο Τσαντ και επιστρέφει στο Bamako εξαιτίας της επίθεσης στο ξενοδοχείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, ενημερώνεται από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας για την επίθεση, δήλωσε στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Ο Obama έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να τον κρατούν ενήμερο για την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας μιλήσει στη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Susan Rice.

Εξάλλου, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, οι ειδικές δυνάμεις της Μαλαισίας βρίσκονται στην περιοχή και η Γαλλία παρέχει υποστήριξη logistics και πληροφοριών.


"Υπήρξαν πυροβολισμοί, πολύ νωρίς το πρωί. Προφανώς έγινε μια προσπάθεια να πάρουν ομήρους. Η αστυνομία βρίσκεται εκεί και έχει αποκλείσει την περιοχή", ανέφερε η πηγή του Reuters, η οποία πρόσθεσε πως οι ένοπλοι εισήλθαν πυροβολώντας και φωνάζοντας "Ο Θεός είναι μεγάλος" (Allahu Akbar) στα αραβικά.

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέλη της ιδιωτικής ασφάλειας του ξενοδοχείου που έχουν τραυματιστεί. Οι ένοπλοι έφθασαν περίπου στις 7 το πρωί (τοπική ώρα), σε ένα όχημα που έφερε διπλωματικές πινακίδες, και έσπασαν την προστατευτική μπάρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, υπάρχουν αρκετοί Κινέζοι τουρίστες μεταξύ των ομήρων στο ξενοδοχείο, ενώ δημοσιεύματα άλλων ειδησεογραφικών μέσων, αναφέρουν ότι μεταξύ των ομήρων είναι Αμερικανοί και Γάλλοι πολίτες επίσης, αλλά και στελέχη του γαλλικού στρατού, της Air France και της Thales.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού τονίζει πως υπάρχουν έξι Αμερικανοί πολίτες στο ξενοδοχείο.

Η Air France ανακοίνωσε ότι βρισκόταν 12 μέλη της στο ξενοδοχείο, τα οποία τώρα έχουν απελευθερωθεί και είναι ασφαλή. 


Όπως αναφέρει το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος ενημέρωσε πως στο ξενοδοχείο βρίσκονται επτά μέλη του προσωπικού της Turkish Airlines. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu, δήλωσε ότι πέντε μέλη του προσωπικού της Turkish Airlines έχουν διασωθεί, ενώ οι αρχές είναι σε επικοινωνία με τους άλλους δύο.

Οι πυροβολισμοί μπορούσαν να ακουστούν ακόμη και από έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο των 190 δωματίων, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας, αναφέρουν μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το France 24.


"Μια επιχείρηση σύλληψης ομήρων βρίσκεται σε εξέλιξη", ανέφερε ο ανταποκριτής του μέσου, Serge Daniel. Ο ίδιος τόνισε πως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφάλειας γύρω από το ξενοδοχείο και ότι το ξενοδοχείο ήταν "τελείως αποκλεισμένο".

"Όλα γίνονται στον έβδομο όροφο, οι τζιχαντιστές πυροβολούν στον διάδρομο", τόνισαν δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Η αμερικανική πρεσβεία στην Bamako εξέδωσε ανακοίνωση στο twitter με την οποία ανέφερε ότι έχει γνώση για μια "σε εξέλιξη ένοπλη επιχείρηση στο Radisson Hotel,". Άλλο ένα tweet της πρεσβείας ανέφερε ότι "το προσωπικό της πρεσβείας έχει ζητηθεί να παραμείνει εντός του χώρου. Όλοι οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να βρουν καταφύγιο στην περιοχή".



Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.