.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο Συνέδριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια το οποίο διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ). Το συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις, Οφέλη και Ευκαιρίες της Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τελούσε υπό την αιγίδα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, στην καταληκτική του ομιλία υπογράμμισε ότι η Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ, όπως αυτή που αναμένεται να παρουσιαστεί στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο 2016, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η συνοχή, τόσο των πολιτικών όσο και των δράσεων της ΕΕ, προς όφελος της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα συμβάλουν στην περαιτέρω προώθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Εφαρμογής της Θαλάσσιας Ασφάλειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΑ, κ. Χόρχε Ντόμεκ σημείωσε ότι για να υλοποιηθούν οι πολιτικές αποφάσεις χρειάζεται η ανάπτυξη κατάλληλων δυνατοτήτων, τις οποίες τα κράτη μέλη πρέπει να προωθήσουν συλλογικά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, όπως σημείωσε, είναι σε θέση, να υποστηρίξει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ικανές, αξιόπιστες και καινοτόμες ναυτικές δυνατότητες οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και περιεκτικά στις πολυσύνθετες προκλήσεις της θαλάσσιας ασφάλειας. 

Από πλευράς του ο νέος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος επισήμανε ότι η Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια της ΕΕ καλύπτει τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας της Ένωσης. Συνεπώς, απαιτείται, όπως ανέφερε ο Στρατηγός, η αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και θεσμικών οργάνων της Ένωσης καθώς και των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλισθεί η ολοκληρωμένη πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων. Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ θα είναι σε θέση να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν άνω των 25 υψηλόβαθμών και διακεκριμένων ομιλητών και πέραν των 150 αντιπροσώπων από 18 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς επίσης και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ινδία, Καναδά, Ρωσία και Νορβηγία. 

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι τόσο από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, όσο και τη Ναυτική Επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFORATALANTA» και από την UNFICYP.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.