.

Μπόκο Χαράμ: Η πιο φονική τρομοκρατική οργάνωση στον πλανήτη


Η Μπόκο Χαράμ ξεπέρασε τους τζιχαντιστές του ISIS που δρουν στη Μέση Ανατολή σε νεκρούς που έχει αφήσει πίσω της στις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών (Pics)

Ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, η Μπόκο Χαράμ χτύπησε και πάλι στην πόλη Γιόλα στην βορειοανατολική Νιγηρία, αφήνοντας πίσω της 32 νεκρούς και 80 τραυματίες.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε σε μια λαχαναγορά στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Global Terrorism Index, η Ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ είναι η πλέον επικίνδυνη στον πλανήτη, υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους αμάχων κυρίως πολιτών, σε τρομοκρατικά χτυπήματα.

Η οργάνωση που δρα στη Νιγηρία και τη Δυτική Αφρική ευθύνεται για 6.644 θανάτους μέσα στο 2014. Το ISIS που δρα ως επί το πλείστον σε Συρία και Ιράκ ευθύνεται για 6.073 για την ίδια χρονιά.

Αριθμός νεκρών:




Αριθμός τραυματιών:




Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την τρομοκρατία:




Συνολικά 32.658 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο 2014, ενώ το 2013 είχαν σκοτωθεί αντιστοίχως 18.111 σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 45%.

Με τα χρόνια η Μπόκο Χαράμ έχει διευρύνει τη δράση της σε Τσαντ και Καμερούν.




Η φονική συμμαχία

Στις 12 Μαρτίου του 2015, η τρομοκρατική οργάνωση της Νιγηρίας κατέθεσε αίτημα συνεργασίας στον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

"Ο Χαλίφης μας, ο Θεός να τον φυλάει, αποδέχθηκε το αίτημα αφοσίωσης από τα αδέλφια μας της Μπόκο Χαράμ. Συγχαίρουμε τους Μουσουλμάνους και τζιχαντιστές αδελφούς μας στη Δυτική Αφρική", ανέφερε σε ηχητικό μήνυμα ο εκπρόσωπος του Μπαγκντάντι, όπως είχε μεταδώσει τότε το Reuters.

Παράλληλα, κάλεσε όσους μουσουλμάνους δεν μπορούν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ να πάρουν μέρος σε μάχες στην Αφρική.

"Σας ανακοινώνουμε την υποταγή μας στον Χαλίφη και ότι θα ακούμε και θα υποτασσόμαστε σε καιρούς δύσκολους και σε καιρούς ευημερίας", είχε δηλώσει ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ. Η Μπόκο Χαράμ, που διαθέτει χιλιάδες μαχητές, έχει πολλαπλασιάσει τις αιματηρές επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις της βόρειας Νιγηρίας και τις σφαγές πολιτών σε απομονωμένες περιοχές και γειτονικές χώρες.




Ένα από τα χτυπήματα της οργάνωσης που είχε σοκάρει τον πλανήτη, ήταν το μακελειό στο πανεπιστήμιο της Κένυας με τη σφαγή 147 φοιτητών. Την ευθύνη είχε αναλάβει η "αδερφή" οργάνωση τζιχαντιστών της Σομαλίας, Αλ Σεμπάμπ.

Ένας από τους κυριότερους στόχους της Μπόκο Χαράμ είναι τα σχολεία δυτικού τύπου. Άλλωστε και η ονομασία "Μπόκο Χαράμ" σημαίνει "Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία" στη γλώσσα χάουσα.

Η ομηρεία των 270 μαθητριών, για την διάσωση των οποίων κινητοποιήθηκαν οι "μεγάλες δυνάμεις", ΗΠΑ, Βρετανία και Κίνα αλλά και η εν ψυχρώ εκτέλεση Χριστιανών πολιτών κατά τις συχνές επιδρομές τους σε χωριά της βόρειας Νιγηρίας, είναι μερικά από τα χτυπήματα που μπήκαν στο στόχαστρο των δυτικών media.

Δεμένες πισθάγκωνα και στοιβαγμένες μέσα σε φορτηγά, οι Νιγηριανές μαθήτριες σέρνονται στα σκλαβοπάζαρα για να χάσουν την αθωότητα τους. Οι τρομοκράτες τις "πουλάνε" για δώδεκα δολάρια. Επτά εκατομμύρια δολάρια επικηρύσσουν οι ΗΠΑ τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ισλαμιστές έχουν απαγάγει 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία από την έναρξη της περασμένης χρονιάς ως σήμερα.

Για τα αφρικανικά ΜΜΕ, το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει διεισδύσει στις νιγηριανές αρχές, είναι η αιτία που δυσχεραίνει το έργο της εξόντωσης της.
Πώς ξεκίνησε η οργάνωση

Δημιουργήθηκε στο Μαϊντουκούρι το 2002 από τον μουσουλμάνο κληρικό Μοχάμεντ Γιουσούφ. Τα πρώτα χρόνια περιορίστηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας, προτού επεκτείνει τη δράση της με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών, που είναι συχνές στη Νιγηρία, αποτέλεσαν κύριο πεδίο δράσης της οργάνωσης.

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της οργάνωσης, που σκοτώθηκε από την αστυνομία της Νιγηρίας το 2009, οι οπαδοί του άρχισαν να δρουν υπογείως, ζητώντας εκδίκηση.




Ως το 2011 η βαριά οπλισμένη οργάνωση είχε επεκτείνει τις επιθέσεις της σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στην πρωτεύουσα, Αμπούτζα, όπου ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στα γραφεία του ΟΗΕ σκοτώνοντας περίπου 20 άτομα τον Αύγουστο του 2011.

Στις αρχές του 2012 η Μπόκο Χαράμ πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων στο Κάνο, τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Νιγηρίας, σκοτώνοντας περισσότερα από 100 άτομα - μέχρι τότε το πλέον αιματηρό χτύπημα της οργάνωσης.

Στο επίκεντρο, ο έλεγχος των πετρελαίων

Η πρόσφατη συμμαχία με τον ISIS φαίνεται πως έχει ενδυναμώσει αρκετά τη Μπόκο Χαράμ. Τόσο η νιγηριανή οργάνωση όσο και η προαναφερθείσα Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας, δραστηριοποιούνται πλέον σε περιοχές με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

Εκτιμάται ότι όσο περιορίζονται τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου εξαιτίας των χαμηλών τιμών, τόσο θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ερείσματα στην κοινωνία της Νιγηρίας η Μπόκο Χαράμ και θα επεκτείνει την επιρροή της στην προσπάθεια ελέγχου των αποθεμάτων πετρελαίου.

Από την ανάληψη των καθηκόντων, στις 29 Μαΐου, του νιγηριανού προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι, για τον οποίο η καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ είναι προτεραιότητα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Νιγηρία σε επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών.

Ο Μπουχάρι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσινγκτον το καλοκαίρι, είχε δηλώσει τότε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν όπλα στα νιγηριανά στρατεύματα (η οποία βασίζεται στο επιχείρημα ότι στη Νιγηρία σημειώνονται "παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων"), το μόνο που κάνει είναι ωφελεί την Μπόκο Χαράμ.

Σε ό,τι αφορά την Αλ Σαμπάμπ, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο σομαλικού κάρβουνου η αξία του οποίου ανέρχεται συνολικά σε 250 εκατ. δολάρια. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πως το 1/3 από αυτά καταλήγει στα χέρια της Αλ Σαμπάμπ. Η οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μεταφορών στη Σομαλία και υπολογίζεται ότι κερδίζει τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια ετησίως μέσω των φόρων που ισχύουν για το σχετικό εμπόριο.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.