.

Ενας τεχνολογικά προηγμένος αντίπαλος εξαναγκάζεται, να πολεμήσει σε έναν πρωτόγονο κόσμο του Daesh (IS);



Του Ανέστη Καλλιγά, δημ/φου

Οι τζιχαντιστές έχουν βρει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας, χωρίς να γίνονται εύκολα αντιληπτοί;

Ονομάζεται «going dark» και πρόκειται για μια νέα εφαρμογή των εξτρεμιστών του Ισλαμικού κράτους, η οποία τους εξυπηρετεί στην επικοινωνία τους χωρίς να γίνονται εύκολα αντιληπτοί, καθώς επικοινωνούν κωδικοποιημένα και αυτό στη συνέχεια αποκωδικοποιεί τα μηνύματά τους.

Πρόσφατα, o διευθυντής του FBI James Comey δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η παρακολούθηση των IS, πλέον ορθότερα αποκαλουμένων Daesh από τους ηγέτες της Δύσης, καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη: «Εάν οι προκλήσεις της παρακολούθησης απειλούν να μας αφήσουν στο σκοτάδι, η κρυπτογράφηση απειλεί να μας οδηγήσει όλους μας σε ένα πολύ πιο σκοτεινό μέρος».

Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν δυο τρόπους επικοινωνίας: συνδέονται από μακριά και σχεδιάζουν από κοντά. Το σχέδιό τους είναι συγκεκριμένο. Χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακαλύπτουν υποψήφια μέλη, και στη συνέχεια επικοινωνούν άμεσα με το άτομο αυτό μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής.

Στις εφαρμογές What’s up, Telegram, Wickr, Facetime ακόμη και στα email, τα μηνύματα δεν μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν ενώ μέχρι και οι κατάσκοποι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν μπορούν εύκολα να σπάσουν τους κωδικούς.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς σχεδίασαν οι τρομοκράτες την επίθεση στο Παρίσι.

Μέχρι στιγμής παρουσιάστηκε, ο τρόπος επικοινωνίας. Είναι ο τρόπος επικοινωνίας που μέχρι στιγμής δηλαδή είναι γνωστός σε ολόκληρη την υφήλιο. Η είδηση έχει κατακλίσει το διαδίκτυο. Με απλά λόγια δηλαδή αυτή την στιγμή οι τζιχαντιστές γνωρίζουν, πως οι υπηρεσίες πληροφοριών καταβάλλουν προσπάθειες, για το σπάσιμο της εφαρμογής και τον τρόπο επικοινωνίας τους. Το συμπέρασμα είναι δηλαδή πως η Δύση σύντομα θα κερδίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με απόλυτη προσοχή , την θεωρία για το ποιές θα μπορούσαν να είναι οι τεχνικές διαθέσιμοι τρόποι επικοινωνίας των τζιχαντιστών καθώς επίσης και οι λόγοι για τους οποίους είναι αδύνατη η υποκλοπή πληροφορίας μιας συντονισμένης τρομοκρατικής ενέργειας σε μια πόλη της Ευρώπης ή Αμερικής.

Οι διαφημιστές γνωρίζουν πως για να προωθήθεί ένα προϊόν πρέπει να σκεφτεί κάποιος έξω από το κουτί. Ένας διαφημιστής κάποτε ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας άνθρωπος να πράξει με ένα κορδόνι. 1000 τρόποι βρέθηκαν πέρα απο το να δέσει κάποιος τα παπούτσια του, δηλαδή όπως να πετάξουνε, να μαγειρευτούν. Είναι η αρχή μιας παραγωγικής αλληλεπίδρασης ιδεών. Είναι τα spot προϊόντων τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη της τηλεόρασης, να πετάνε, να μετατρέπονται σε κάτι το φανταστικό. Η συγκεκριμένη θεωρία βασίζεται στην ανάπτυξη του σκέπτεσθαι “έξω από το κουτί”. Μέχρι στιγμής λοιπόν οι τζιχαντιστές με έναν μυστήριο τρόπο είτε ανακάλυψαν τεχνολογία υψηλότερη από αυτήν της Αμερικής και Κίνας, και είναι πλέον αδύνατη η παρακολούθηση τους, είτε κάτι μυστήριο συμβαίνει και είναι αδύνατη η υποκλοπή πληροφορίας για μια γιγαντιαία συντονισμένη τρομοκρατική επιχείρηση, όπως αυτή της Γαλλίας. Αν ονοματίσουμε το κουτί ως το παγκόσμιο διαδίκτυο, ας αναλύσουμε τα γεγονότα έξω από αυτό, μακριά από τον κόσμο του διαδικτύου και της υψηλής τεχνολογίας. Οι θεωρίες μέχρι στιγμής των αναλυτών για το παγκόσμιο διαδίκτυο και τους τρόπους υποκλοπής και παρακολούθησης των τζιχαντιστών, οδηγούν σε έναν λαβύρινθο, με τερματισμό την αφετηρία. Ένας φαύλος κύκλος εκτυλίσσεται διαρκώς , με τις υπηρεσίες πληροφοριών να οδηγούνται απο το τέλος στην αρχή και το αντίστροφο.



Κάποιοι αναλυτές εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους όπως στην ανάλυση του Ιωάννη Μιχαλέτου «ότι οι “Τζιχαντιστές” γνωρίζουν άριστα ότι παρακολουθούνται οπότε είναι προφανές ότι έχουν επιλέξει να μην χρησιμοποιούν καθόλου τηλεπικοινωνίες προκειμένου να οργανώσουν τρομοκρατικές δράσεις. Υπάρχουν καλά δοκιμασμένες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ομάδες ατόμων και συνωμοτικά προκειμένου να δράσουν, δίχως να χρειαστούν τηλέφωνο, ίντερνετ κτλ.»

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι τεχνικές επικοινωνίας; Η μοναδική τεχνολογία όσο και υψηλή και αν είναι, και η οποία δύσκολα θα μπορούσε να εντοπιστεί, βρίσκεται στο μοντέλο επικοινωνίας των αρχαίων λαών. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι λαοί που έχουν αντιγράψει την μέθοδο πολλών αρχαίων πολιτισμών για την προστασία και άμυνα τους. Οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να ανταλλάσσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και σε γρήγορο χρόνο πληροφορίες, τόσο κατά την περίοδο των πολέμων όσο και σε περιόδους ειρήνης. Με το εφευρετικό τους μυαλό είχαν κατορθώσει να σχεδιάσουν ένα σύστημα από μηχανισμούς που τους επέτρεπαν να φτάσει στο τελικό δέκτη οποιοδήποτε μήνυμα ήθελαν, διανύοντας ακόμα και 700χλμ σε περίπου μία ώρα.

Από τα περιστέρια, ακολούθους της θεάς Αφροδίτης, μέχρι τις φρυκτωρίες, που μετέδωσαν στις Μυκήνες το οπτικό μήνυμα για την πτώση της Τροίας, έως τους διαστημικούς δορυφόρους και το Ίντερνετ, η ιστορία των τηλεπικοινωνιών συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει, να διαδώσει και να πληροφορηθεί. Ο Σοφοκλής, εξάλλου, αποκαλεί κόρη της Ελπίδας τη θεά Φήμη και η Ίριδα ήταν η πρώτη ουράνια μαντατοφόρισσα των θεών του Ολύμπου. Την Ίριδα, όπως γνωρίζουμε, διαδέχτηκε ο θεός Ερμής. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολλή μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την πληροφόρηση.

Ο ένας εκ των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία,Αχμάντ Αλμοχαμάντ (Ahmad Almohammad) ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λέρου. Μέχρι τότε ήτανε ένας από τους πολλούς ταλαίπωρους πρόσφυγες πολέμου. Πάμε πάλι πίσω στην αρχαιότητα. Το πρώτο σχέδιο των Ελλήνων για τη μεταφορά πληροφοριών αποτελεί η χρήση των ημεροδρόμων. Ήταν άνθρωποι γνωστοί για τις ικανότητές τους στο τρέξιμο στους οποίους εμπιστεύονταν τη μεταφορά μηνυμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πιο γνωστός ημεροδρόμος που έμεινε και στην ιστορία ήταν ο Φειδιππίδης, ο οποίος πήγε από την Αθήνα στο Μαραθώνα και μετά πάλι πίσω στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης χωρίς καμία στάση και πέθανε από εξάντληση. 

Οι ημεροδρόμοι είχαν αποκτήσει το σεβασμό και κοινωνική καταξίωση σε σημείο να τους έχουν αφιερωθεί και ναοί (Τάλβυθος ημεροδρόμος του Αγαμέμνωνα στον οποίο οι Σπαρτιάτες αφιέρωσαν ναό). Ενδέχεται κάποιοι από τους ημεροδρόμους να ήταν έφιπποι ειδικά όταν ήταν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτή ήταν η αρχική μορφή του συστήματος των ημεροδρόμων που στη πορεία αναβαθμίστηκε και βελτιώθηκε με τη δημιουργία σταθμών στους οποίους οι αγγελιαφόροι πλέον άλλαζαν τα άλογά τους και ξεκουράζονταν ή άλλαζε και ο αγγελιαφόρος. Παρατηρείται λοιπόν πως ο τρομοκράτης-βομβιστής του Παρισιού, ταξίδεψε με ενδιάμεσους σταθμούς και μετέδωσε την πληροφορία. Συντόνισε την τρομοκρατική επιχείρηση, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς υπολογιστές, χωρίς διαδίκτυο. Δεν υπήρχε τρόπος παρακολούθησης του και ανίχνευσης του.


Με βάση αυτή την φιλοσοφία και στρατηγική των τζιχαντιστών, υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις πως η θεωρία του ημεροδρόμου συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τυχαίο ή μη, σίγουρα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στη Συρία και γενικότερα στις βάσεις των τζιχαντιστών καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός της τοποθεσίας τους μιας και δεν χρησιμοποιούν κάποιου είδους τεχνολογίας που θα μπορούσε κάποιο λογισμικό να ανιχνεύσει και να υποκλέψει μέχρι στιγμής.

Στην αρχαία Κίνα μέσα στο περιβόητο Σινικό τείχος (περίπου 9 μέτρα ψηλό, με πύργους των 12 μέτρων και μήκος 6400χιλ) υπάρχουν μεταλλικοί σωλήνες. Φωνάζοντας μέσα σε αυτούς η φωνή φτάνει από το ένα φυλάκιο στο άλλο. Έτσι μεταδίδονταν τα μηνύματα κατά μήκος του τείχους.

Με βάση την προηγούμενη θεωρία, θα μπορούσαν οι επιτελικές ομάδες των τζιχαντιστών να έχουν αναπτύξει ένα παρόμοιο δίκτυο επικοινωνίας, μακριά από την τεχνολογία και τα άγρυπνα μάτια των υπηρεσιών ασφαλείας έτσι ώστε να συντονίζονται εύκολα και γρήγορα στους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς. Οι Κινέζοι επίσης είχαν εφεύρει και ένα άλλο σύστημα, δηλαδή δύο χάρτινά κύπελλα συνδεδεμένα με σπάγκο. Το συμπέρασμα είναι πως για να μην έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής η τοποθεσία του αρχηγείου των τζιχαντιστών, από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα εντοπισμού και υποκλοπής, οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο με σπάγκους περιμετρικά ακόμη και σε τεράστια ακτίνα χιλιομέτρων, και να συνδέονται τα κτίρια μεταξύ τους. Ο σπάγκος θα μπορούσε να είναι καμουφλαρισμένος στο υπέδαφος έτσι ώστε η επικοινωνία τους να είναι απολύτως ασφαλής. 

Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν ουσιαστικά παρόμοια απειλή στο Βιετνάμ. Σ’ εκείνο τον πόλεμο, το κυριότερο πρόβλημά τους δεν ήταν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, αλλά να τον εντοπίσουν. Οι Βιετκόνγκ κρύβονταν σε τεράστια συγκροτήματα τούνελ, όπως εκείνα στο Σου Τσι, αναδύονταν για να εξαπολύσουν ενέδρες και μετά εξαφανίζονταν. Τα τούνελ του Σου Τσι που εκτείνονταν υπογείως πάνω από 200 μίλια, μπορούσαν να στεγάσουν χιλιάδες στρατεύματα για μεγάλες περιόδους. Το τούνελ προσφέρει στον αντάρτη μια ευκαιρία να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής: ο αντίπαλος πρέπει να ανταποκριθεί στην απειλή που αντιπροσωπεύει το τούνελ. Έτσι, ένας τεχνολογικά προηγμένος αντίπαλος εξαναγκάζεται, τουλάχιστον προσωρινά, να πολεμήσει σε έναν πρωτόγονο κόσμο, που έχει δημιουργηθεί από αυτόν που έφτιαξε το τούνελ, σε μια διαδικασία που στερεί πολλά από τα πλεονεκτήματα που έχει ο αντίπαλος. 

Ένας εχθρός που βρίσκεται υπογείως και είναι αόρατος επιφέρει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που διαβρώνει το ηθικό. 

Παρατηρείται πως οι Αρχαίοι πολιτισμοί συνέβαλαν πολύ στις τηλεπικοινωνίες. Οι τρόποι επικοινωνίας που επινόησαν οι αρχαίοι ήταν πολύπλοκοι και δύσκολοι στην εφαρμογή τους. Αργότερα τα πράγματα απλοποιήθηκαν και φτάσαμε σήμερα να μπορούμε να επικοινωνούμε με κάθε σημείο του πλανήτη πολύ εύκολα και γρήγορα. Έχουμε φτάσει στο σημείο με τη βοήθεια των δορυφόρων να παρακολουθούμε ένα γεγονός την ώρα που συμβαίνει όσο μακριά και να γίνεται. Κάτι που γνωρίζουν καλά οι τζιχαντιστές.

Αναφορές έχουν γίνει πως έχουν βρεθεί να έχουν στην κατοχή τους οι τζιχαντιστές διάφορα «άχρηστα αντικείμενα» όπως παλιά αντικείμενα, τηλεσκόπια.

Ο Ταχυγράφος ή τηλέγραφος του Γάλλου Κλώντ Σαπέ ήταν η αρχή μιας νέας εποχής. Η συσκευή λειτουργούσε με 3 περιστρεφόμενες μεταλλικές ράβδους που μπορούσαν να μεταδώσουν 196 σήματα και ήταν τοποθετημένη πάνω σε πολύ ψηλό στύλο. Ο χειρισμός γινόταν από το έδαφος με τροχαλίες και οι χειριστές χρησιμοποιούσαν τηλεσκόπιο για να διαβάζουν πιο εύκολα τα μηνύματα τα οποία έφταναν πολύ γρήγορα στον προορισμό τους. Βασικό μειονέκτημα της μεθόδου αυτής ήταν ότι λειτουργούσε μόνο την ημέρα και όταν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Μια θεωρία πως επικοινωνούν μέσω τηλεσκοπίων από μακρινές αποστάσεις, με τον δέκτη να έχει γραμμένο το μήνυμα, είναι ένα ακόμη σενάριο, στον τρόπο επιχειρησιακού σχεδιασμού, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του διαδικτυακού ματιού. Οι Κινέζοι, οι Πέρσες, οι Καρχηδόνιοι όλοι έκαναν χρήση του οπτικού τηλέγραφου.


Κάποιες αναφορές λένε για ειδικές μεταλλικές συσκευές (τηλεβόες) που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τις ακουστικές επικοινωνίες. Η εμβέλειά τους λέγεται ότι ήταν περίπου 2500 μέτρα. Είχαν τη μορφή μεταλλικών κυκλικά αναδιπλωμένων χωνιών που κρεμάζονταν σε τρίποδα.

Κάποιοι λένε ότι εδώ έχουμε και την πρώτη μορφή ακουστικού ραντάρ που έδινε τη δυνατότητα ακρόασης μακρινών κινήσεων των εχθρών. Το ακουστικό ραντάρ ξαναχρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στον 20ο αιώνα για έγκαιρη προειδοποίηση των Άγγλων όταν πλησίαζαν τα Γερμανικά βομβαρδιστικά. Ένα ακόμη σύστημα άμυνας αλλά και επίθεσης που μπορούν να χρησιμοποιούν κάτω από την μύτη της υψηλής τεχνολογίας.

Το ότι οι τζιχαντιστές έχουν αντιρρήσεις σχετικά με την παρούσα και τη μελλοντική χρήση της τεχνολογίας στην κοινωνία της Δύσης, με διαφωνίες για το αν η τεχνολογία βελτιώνει την κατάσταση του ανθρώπου ή την χειροτερεύει, ενισχύει την θεωρία πως οτιδήποτε συμβαίνει με τον δυτικό τρόπο ζωής, είναι του διαβόλου, όπως δήλωσαν και στην τελευταία τους τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Για να πολεμήσει μια χώρα ανεπτυγμένη μια υπό ανάπτυξη οικονομικά τρομοκρατική οργάνωση, που έχει ως εχθρό ο,τιδήποτε δημιούργησε η Ευρώπη και Αμερική βασιζόμενο στον τεχνολογικό τομέα, ενισχύει ολοένα και περισσότερο την θεωρία που αναπτύχθηκε. Πως ένας τεχνολογικά προηγμένος αντίπαλος εξαναγκάζεται, τουλάχιστον προσωρινά, να πολεμήσει σε έναν πρωτόγονο κόσμο. Ενας πρωτόγονος κόσμος επικοινωνίας που σίγουρα καμία υπηρεσία μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψην της να αναπτύξει, βασιζόμενοι πάντα στην τελευταία συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση κατά Γάλλων πολιτών.


Πηγή: medintelligence
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.