.

Περιορισμοί στην κίνηση των drones, υπό το φόβο εναέριων επιθέσεων


Με τη χρήση γεωφρακτών εμποδίζεται η πτήση τους πάνω από ευαίσθητες περιοχές και υποδομές κρίσιμης σημασίας, ενώ η κινεζική DJI -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τέτοιων συσκευών- καλεί τις κυβερνητικές υπηρεσίες σε συνεργασία.

Η DJI, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία εμπορικά διαθέσιμων drones με έδρα τη Σενζέν, παρουσίασε νέα έκδοση του λογισμικού των συσκευών της, μέσω του οποίου αποτρέπεται η πτήση τους πάνω από ευαίσθητες περιοχές.

Καθώς ο αριθμός των ιπτάμενων μη επανδρωμένων συσκευών συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά, συνάμα με τις πτητικές τους δυνατότητες, φουντώνουν και οι ανησυχίες από την κακόβουλη και σε αρκετές περιπτώσεις εγκληματική χρήση τους –από παράνομες παρακολουθήσεις και λαθρεμπόριο μέχρι πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Έτσι και υπό την πίεση κάποιων ρυθμιστικών Αρχών -με πρώτη την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ- η DJI αποφάσισε να λάβει επιπλέον μέτρα, επεκτείνοντας τους περιορισμούς πτήσης των μοντέλων της πάνω από εγκαταστάσεις και υποδομές κρίσιμης σημασίας.

Με τη χρήση γεωφρακτών εμποδίζεται η πτήση πάνω από μονάδες παραγωγής ενέργειας, φυλακές και αεροδρόμια. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κατά περίπτωση και μετά από σχετικά αιτήματα τοπικών Αρχών, η κινεζική εταιρεία έχει επιβάλει περιορισμούς προσέγγισης και σε συγκεκριμένα σημεία ανά τον κόσμο, όπως το κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού, η πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο και πολλά κυβερνητικά κτίρια στην πόλη της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το dronesmania.gr, το αναβαθμισμένο λογισμικό της DJI επιτρέπει την πρόσκαιρη παρεμπόδιση της πτήσης πάνω από συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα αυτές τις οποίες επισκέπτεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, η εταιρεία ζήτησε τη συνεργασία των κυβερνητικών υπηρεσιών παγκοσμίως, προκειμένου να δημιουργήσει ψηφιακούς χάρτες με τα απαγορευμένα σημεία προσέγγισης των drones.

Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις -όπως φυσικές καταστροφές- και αφού ο χειριστής επιβεβαιώσει την ταυτότητά του (για παράδειγμα μέσω κάρτας πληρωμών ή αριθμού κινητού τηλεφώνου) μπορεί να του επιτραπεί η προσωρινή παραβίαση των γεωφρακτών και η πτήση εντός ελεγχόμενων περιοχών.

Το νέο λογισμικό θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και από τις αρχές του 2016 στον υπόλοιπο κόσμο.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.