.

Η Europol μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια της ΕΕ


Ο διευθυντής της Europol δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία προμηθεύει Γάλλους και Βέλγους ερευνητές με πληροφορίες για τα ίχνη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.

"Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) παρέχει υποστήριξη στην διεξαγωγή των ερευνών με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους", δήλωσε ο βρετανός διευθυντής της Europol Ρομπ Γουάινραϊτ, επικεφαλής της υπηρεσίας τα τελευταία έξι χρόνια.

"Η παροχή σημαντικών στοιχείων οικονομικού ενδιαφέροντος, ο έλεγχος των δεδομένων… και ο εντοπισμός καταχωρήσεων στα συστήματα μας, βοηθούν τις γαλλικές αρχές να χειριστούν τις έρευνες και ολοένα και περισσότερο τους Βέλγους ερευνητές".

Οι αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον τρόπο που οργανώθηκαν οι επιθέσεις και να εντοπίσουν τα ίχνη του Βέλγου υπόπτου που παραμένει ασύλληπτος.

"Μπορούμε να εκτιμήσουμε, χωρίς να υπερβάλουμε, ότι και άλλες επιθέσεις είναι πιθανές" είχε δηλώσει την Πέμπτη ο Γουάινραϊτ ενώπιον της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική απειλή "την σοβαρότερη εδώ και 10 χρόνια στην Ευρώπη".

Χθες Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο διευθυντής της Europol ενημέρωσε τους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφωνήθηκε να ασκηθεί πίεση στις αρχές των κρατών της ΕΕ να ανταλλάζουν περισσότερες αντιτρομοκρατικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών με την Europol, ως απάντηση στις βομβιστικές επιθέσεις.

Ο Γουάινραϊτ υποστήριξε πως ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών βοήθησε σημαντικά στην διεξαγωγή της έρευνας για τον –κατά τα φαινόμενα– πυρήνα τζιχαντιστών που είχε έδρα στο Βέλγιο.

"Αποδεικνύεται ότι όταν συνδέεις το σύστημα πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οργανώσεις όπως η Europol μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία όχι μόνο των συμφερόντων της Γαλλίας και του Βελγίου σε αυτή την υπόθεση, αλλά και των 28 κρατών μελών της ΕΕ που τώρα αντιμετωπίζουν αυξημένη απειλή στην ασφάλεια τους, η οποία είναι εμφανής σε όλους μας", τόνισε.

Περιγράφοντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας, ένα νέο σώμα που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο στο εσωτερικό της Europol, ο Γουάινραϊτ ανέφερε πως αυτό πρόκειται να είναι μια "πλατφόρμα" για την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για τον εντοπισμό Ευρωπαίων πολιτών που μάχονται στην Συρία και επιστρέφουν στην Ευρώπη, καθώς και για την παρακολούθηση διακίνησης παράνομου οπλισμού και χρημάτων και της χρήσης του διαδικτύου από τους τζιχαντιστές.

"Αυτό θα αυξήσει κατά πολύ την ικανότητα των αστυνομικών αρχών στην Ευρώπη να προστατέψουν τους πολίτες της", υπογράμμισε.

"Το σημαντικό ώστε να δώσουμε μια απάντηση σε μια σύνθετη και πλέον ξεκάθαρα διεθνή απειλή, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών. Η ικανότητα να συλλέγουμε και να συνδέσουμε τις σωστές μυστικές πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή", υποστήριξε.

"Η Europol έχει την ικανότητα να εντοπίζει τις συνδέσεις σε επίπεδο πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών τύπων τρομοκρατικών οργανώσεων και παράλληλα να βρίσκει τους συνδέσμους μεταξύ τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος", σημείωσε, προσθέτοντας πως πολλά κράτη πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Europol, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτές τις χώρες.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.