.

Ghost Security Group: Ένα κυβερνο-φάντασμα εναντίον του ISIS


Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, η ομάδα χάκερ-ακτιβιστών «Ανώνυμοι» κήρυξε πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος και ισχυρίζεται ότι έκλεισε χιλιάδες λογαριασμούς Twitter συνδεδεμένους με το IΚ. Παράλληλα όμως, μια πολύ μικρότερη ομάδα απεδείχθη αρκετά πιο αποτελεσματική στην αντιτρομοκρατική δράση, καθώς φαίνεται πως έχει αποτρέψει τουλάχιστον μία επίθεση τρομοκρατών.

Πρώην μέλη των Ανώνυμων _ απογοητευμένα από τις αναποτελεσματικές τακτικές που ακολουθούσαν _ μετά την επίθεση στο περιοδικό Σαρλί Εμπντό αποσχίστηκαν και δημιούργησαν μια νέα ομάδα, το «Ghost Security Group» (Ομάδα Ασφαλείας Φάντασμα).

Αντίθετα με τους ομοίους τους, οι συγκεκριμένοι χάκερ δεν κλείνουν λογαριασμούς τρομοκρατών, ούτε επιτίθενται σε ιστοσελίδες συνδεδεμένες με το ΙΚ. Συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικές με τρομοκρατική δράση και ενημερώνουν τις αρχές, με στόχο την έγκαιρη αποτροπή επιθέσεων.

Έτσι _ μαχόμενη ήδη για σχεδόν ένα χρόνο _ η ομάδα αυτή έχει αποκτήσει εξαιρετικά πλούσια γνώση για τις δράσεις του Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο. Διεισδύοντας σε κύκλους του ΙΚ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει βοηθήσει επιτυχώς τις αρχές στον εντοπισμό δραστηριοτήτων όπως στρατολόγηση νέων μελών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν ακόμα και σχέδια επιθέσεων.

Οι Ghost Security δουλεύουν συλλέγοντας και παρακολουθώντας ύποπτους λογαριασμούς, ενώ παράλληλα διεισδύουν σε ιστοσελίδες που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος. Από το σημείο αυτό, παραδίδουν όλες τις πληροφορίες που συλλέγουν στη συμβουλευτική υπηρεσία Kronos, της οποίας οι αναλυτές τις προωθούν με την σειρά τους σε υπηρεσίες επιβολής νόμου, όπως το FBI. Ο διευθυντής της ομάδας παρακινεί το κοινό να αναφέρει οποιαδήποτε ύποπτη διαδικτυακή δραστηριότητα μέσω της ιστοσελίδας τους (http://reportonlineterrorism.com/reporting/index.php).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εντατικοποιημένες προσπάθειες της ομάδας οδήγησαν σε μια σειρά επιθέσεων ενάντια στον ιστότοπό της. Παρά την αντίσταση που αντιμετωπίζουν όμως, στον ένα χρόνο λειτουργίας τους έχουν συλλέξει πληροφορίες για σχεδόν 1.000 διαδικτυακές σελίδες και 10.000 λογαριασμούς Twitter.

Μην χρησιμοποιώντας την μάσκα Γκάι Φωκς και την μαύρη κουκούλα, τα μέλη της ομάδας Ghost Security αποστασιοποιήθηκαν από τους Ανώνυμους και παίζουν ενεργό ρόλο στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Έτσι απέφυγαν τον συσχετισμό με μια ομάδα η οποία έχει αρνητικές σχέσεις με κυβερνήσεις αλλά και είναι συνδεδεμένη περισσότερο με διαφημιστικά κόλπα παρά με αποτελέσματα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.