.

Συνομιλίες Ε.Ε. – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον για τη συμφωνία “Safe Harbour 2”


Λύση στο μείζον ζήτημα, που έχει ανακύψει μετά από την απόφαση – ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει τη συμφωνία Safe Harbour, η οποία επέτρεπε την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ, αναζητούν τα δύο μέρη. Με δεδομένη την πρόθεση Ε.Ε. και ΗΠΑ να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία (“Safe Harbour 2”), που θα διέπει τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων εντός του προσεχούς τριμήνου, οι δύο πλευρές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Εντός του προσεχούς τριμήνου, τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία “Safe Harbour 2”, που θα διέπει τη διατλαντική μεταφορά δεδομένωνΣτο μεσοδιάστημα και μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι υπάρχει μια σειρά εναλλακτικών δυνατοτήτων για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, με την επιφύλαξη της ανεξαρτησίας και της εξουσίας των Ανεξάρτητων Αρχών να εξετάζουν τη νομιμότητα κάθε τέτοιας διαβίβασης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαβιβάζουν δεδομένα με βάση “συμβατικές λύσεις”: οι συμβατικοί κανόνες πρέπει να επιβάλλουν την τήρηση ορισμένων υποχρεώσεων, όπως η θέσπιση μέτρων ασφαλείας, η ενημέρωση του ατόμου το οποίο αφορούν τα δεδομένα, η παροχή διασφαλίσεων σε περίπτωση διαβίβασης ευαίσθητων δεδομένων. Επίσης, μπορούν να διαβιβάζουν δεδομένα στη βάση “δεσμευτικών εταιρικών κανόνων εντός του ίδιου ομίλου”: οι κανόνες αυτοί επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία προσωπικών δεδομένων μεταξύ των διαφόρων υποκαταστημάτων πολυεθνικής εταιρείας. Η κυκλοφορία αυτή πρέπει να εγκρίνεται από την αρχή προστασίας δεδομένων κάθε κράτους μέλους από το οποίο η πολυεθνική εταιρεία επιθυμεί τη διαβίβαση δεδομένων.

Η Επιτροπή έδωσε διευκρινίσεις και σχετικά με τις παρεκκλίσεις από τους παραπάνω κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι, για παράδειγμα, σε περίπτωση σύναψης ή εκτέλεσης σύμβασης (π.χ. για κρατήσεις σε αεροπορική εταιρεία ή ξενοδοχείο των ΗΠΑ), μπορεί να διαβιβαστούν προσωπικά δεδομένα.

Προσωπικά δεδομένα

Η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση περί “ασφαλούς λιμένα-Safe Harbour” δεν μπορεί να αποτελεί, πλέον, τη νομική βάση για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Δεσμεύτηκε δε ότι θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ένα ανανεωμένο και ασφαλές πλαίσιο για τις διατλαντικές διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων, το οποίο πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις της απόφασης του Δικαστηρίου, ιδίως όσον αφορά τους περιορισμούς και τις διασφαλίσεις για την πρόσβαση των δημοσίων αρχών των ΗΠΑ σε προσωπικά δεδομένα.

“Οι ροές δεδομένων ανάμεσα στις ηπείρους μας, έχουν καθοριστική σημασία για τους λαούς και τις επιχειρήσεις μας. Αν και υπάρχουν εναλλακτικά εργαλεία, ένα ασφαλέστερο νέο πλαίσιο είναι η καλύτερη λύση για την προστασία των πολιτών μας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για τον επιχειρηματικό κλάδο, ιδίως τις νεοφυείς επιχειρήσεις”, σχολίασε σχετικά ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ.

Θυμίζουμε ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να καταλήξουν, εντός του επόμενου τριμήνου, σε ένα νέο σύστημα που θα διέπει τη μεταξύ τους μεταφορά δεδομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλές αμερικανικές εταιρείες δεν αποκλείεται να βρεθούν στο στόχαστρο με το ερώτημα της παραβίαση της ιδιωτικότητας των δεδομένων.

Η απόφαση – ορόσημο

Στις 6 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι “ανίσχυρο” το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις Ε.Ε. προς στις ΗΠΑ. Με την απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε μη ισχύουσα τη βάση της συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ για ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικών επικοινωνιών (συμφωνία Safe Harbour).

Στην ουσία, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας χρήστης μπορεί να ζητήσει την αναστολή της διαβίβασης δεδομένων του στις ΗΠΑ. Και αυτό, καθώς το Δικαστήριο θεωρεί “άκυρη” προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η τελευταία είχε θεωρήσει από το 2000 τις ΗΠΑ ως “ψηφιακά ασφαλή” περιοχή, κρίνοντας ότι εξασφαλίζουν “κατάλληλο επίπεδο προστασίας” των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος Άνσιπ και οι επίτροποι Έτινγκερ και Γιούροβα συναντήθηκαν με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, οι οποίοι ζήτησαν μια σαφή και ομοιόμορφη ερμηνεία της απόφασης, καθώς και μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν για τη διαβίβαση δεδομένων.

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr


Πηγή: ΣΕΠΕ
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.