Πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες πληροφοριών μεγάλου ευρωπαϊκού κράτους υποστηρίζουν ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, εν μέσω των αυξημένων προσφυγικών ροών, είχε συνταχθεί εμπιστευτική αναφορά για την διείσδυση τρομοκρατών του Iσλαμικού Kράτους στην Ευρώπη.
Στην εν λόγω αναφορά οι συντάκτες τόνιζαν το φαινόμενο της «βιομετρικής αφάνειας» - πώς δηλαδή στοιχεία του ISIS, υποδυόμενα τους πρόσφυγες, περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς να ελέγχονται επαρκώς από τις αρχές και με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν «κύτταρα» οργανωτικών και εφοδιαστικών υποδομών για τον σχεδιασμο επιθέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν θέμα χρόνου η αποτυχία των συστημάτων ασφαλείας «να εκδηλωθεί στην Δυτική Ευρώπη»...
Τα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας που εφαρμόζονται στα σύνορα της Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να χτυπήσουν συναγερμό για έναν τρομοκράτη, από την στιγμή που στοιχεία για αυτόν δεν είναι περασμένα στις κεντρικές βάσεις δεδομένων. Το SIS II (Schengen Information System II που περιλαμβάνει και βιομετρικά στοιχεία όπως δακτυλικά αποτυπώματα) φιλοξενεί δεδομένα ατόμων που έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια ή για τα οποία έχει εκδοθεί ένταλμα ή ακόμα και αγνοουμένων. Ως εκ τούτου, οι χαμηλού προφίλ τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους χωρίς ποινικό παρελθόν παραμένουν «βιομετρικά αόρατοι» για το συγκεκριμένο σύστημα.
Ακόμα και αν κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρθούν δακτυλικά αποτυπώματα και σταλούν στην κεντρική βάση δεδομένων EURODAC (που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό προσφύγων που έχουν υποβάλλει πολλαπλά αιτήματα ασύλου και αυτών που έχουν συλληφθεί να περνούν παράνομα τα σύνορα), δεν θα χτυπήσει συναγερμός αν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν.
Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να εντοπιστεί ο τρομοκράτης είναι ο εξαντλητικός έλεγχος στο διαβατήριό του – από την στιγμή βέβαια που έχει ένα μαζί του. Η ιστορία αποδεικνύει ότι συνήθως έχουν:
- Ο Ραμζί Γιουσέφ, επικεφαλής της πρώτης βομβιστικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το 1993, μπήκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα κλεμμένο ιρακινό διαβατήριο.
- Τρομοκράτες της Αλ Κάιντα πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κένυα είχαν πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
- Τέσσερα διαβατήρια που συνδέθηκαν με τους αεροπειρατές-τρομοκράτες που έριξαν τα αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους, βρέθηκαν «σαφώς παραποιημένα»
- Οι βομβιστές στην Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004 είχαν πλαστά έγγραφα.
- Το ίδιο και στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005
Σε εμπιστευτικές αναφορές της CIΑ που διέρρευσαν στο Wikileaks, όπου δίνονται συμβουλές στους αμερικανούς πράκτορες πώς να διευκολύνουν την είσοδό τους στην ζώνη Σένγκεν, αναφέρεται και η ύπαρξη ενός «εγχειριδίου» της Κομισιόν με οδηγίες για τους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιούνται από τους συνοριοφύλακες.
Πέρα από την σύγκριση των χαρακτηριστικών του ατόμου με την φωτογραφία στο διαβατήριο, το εγχειρίδιο της Κομισιόν, σύμφωνα με την CIA, απαιτεί σε αυστηρότερο επίπεδο και τη «διερεύνηση των ταξιδιωτικών εγγράφων για πλαστογράφηση ή παραποίηση, μέσω συγκρίσεων με αυθεντικά δείγματα και διάφορα τεχνικά βοηθήματα». Ό,τι δηλαδή έκαναν οι Αμερικανοί και εξέφρασαν, πριν από τους ίδιους τους Γάλλους, την άποψη ότι το διαβατήριο που βρέθηκε έξω από το Σταντ ντε Φρανς - και είχε περάσει από την Λέρο - ήταν πιθανότατα πλαστό καθώς οι αριθμοί που εμφανίζονταν σε αυτό δεν ταίριαζαν με τα στοιχεία που περιλαμβάνει ένα νόμιμο συριακό διαβατήριο αλλά και λόγω του ότι η φωτογραφία δεν αντιστοιχούσε στο όνομα.
Μέχρι στιγμής, στην «μεγάλη εικόνα» για τις υπό εξέλιξη έρευνες ώστε να βρεθούν αυτοί που μπορούν να δώσουν στοιχεία για την τρομοκρατική επίθεση, δεν εμφανίζεται καμία αναφορά σε ένα ακόμα στοιχείο που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μιλήσει: τα καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες. Οι σειριακοί αριθμοί τους έχουν να πουν πολλά για την προέλευσή τους, ίσως και για τα δρομολόγια που ακολούθησαν κατά την χρήση τους. Ακόμα όμως και αν δεν έχουν σειριακούς αριθμούς και πάλι προκύπτουν στοιχεία για την προέλευσή τους καθώς η «ανωνυμία» τους συνδέεται με πολύ συγκεκριμένες οργανώσεις από εξίσου συγκεκριμένα κράτη.