.

Η ομάδα "247365" κατά των κυβερνοεπιθέσεων


Εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ ο συναγερμός στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην ΕΥΠ, στο CERT αλλά και στην τράπεζα της Ελλάδος, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τρεις ελληνικές τράπεζες από κυβερνοεγκληματίες την περασμένη εβδομάδα.

Η ομάδα χάκερ «Armada Collective», όπως έγινε γνωστό, επιτέθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο να υποκλέψει τουλάχιστον 1 ΤΒ δεδομένα διαδικτυακών κινήσεων. Στη συνέχεια σκόπευε να ζητήσει λύτρα σε bitcoin προκειμένου να μην τα διαρρεύσει στο dark web ή να μην μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα δέχθηκαν επιθέσεις DDoS. Οι δράστες απαίτησαν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις των τραπεζών την καταβολή λύτρων σε μορφή ψηφιακού νομίσματος (750 bitcoin). Η κάθε τράπεζα δέχτηκε ταυτόχρονα στο web site της επίθεση από τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη, με τον συνολικό αριθμό και για τα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να φθάνει τα 2.000.000.

Αρχικά, οι κυβερνοεκβιαστές έδωσαν διορία μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Αφού όμως τα λύτρα δεν πληρώθηκαν, έδωσαν νέα διορία μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης. Όπως έκαναν ξεκάθαρο, αν τα λύτρα δεν καταβάλλονταν, θα μπλόκαραν τους υπολογιστές και θα διέλυαν το ηλεκτρονικό σύστημα συγκεκριμένων τραπεζών.

Πώς κινήθηκαν οι Ελληνικές Αρχές

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κυβερνοαπειλή, οι Ελληνικές Αρχές συγκρότησαν την ειδική ομάδα κρούσης «247365», προκειμένου να διαχειριστεί την υπόθεση άμεσου κυβερνοπολέμου. Ονομάστηκε έτσι επειδή τα στελέχη της είναι σε επιφυλακή για 24 ώρες, 7 ημέρες και 365 ημέρες τον χρόνο.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ο διευθυντής του CERT της ΕΥΠ (Κέντρο Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων) και ο επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πάσχας. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν οι πιο έμπειροι αξιωματικοί και ειδικοί για την καταπολέμηση των κυβερνοαπειλών και κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και ειδικοί στην ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων. Παράλληλα, συγκροτήθηκε και ειδικός θάλαμος επιχειρήσεων, από τον οποίο η συγκεκριμένη ομάδα έλαβε δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των χάκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, παρ' όλο που η τελευταία προθεσμία που έδωσαν οι κυβερνοεγκληματίες έληξε το βράδυ της Πέμπτης, τα λύτρα δεν δόθηκαν, αφού το σύστημα των τραπεζών «θωρακίστηκε» και όπως αναφέρει στέλεχος της ομάδας αντιμετώπισης «είναι πλέον αδιαπέραστο». 

«Δεν μπορούν να κάνουν πια καμία ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών. Έχουμε την τεχνολογία, τη γνώση και τους ειδικούς για να τους αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε στιγμή» προσθέτει το στέλεχος. 

Τα επόμενα βήματα

Στόχος τώρα των αρχών είναι να εντοπίσουν τα μέλη της ομάδας «Armada Collective» και στη συνέχεια να συλληφθούν. 

Γι' αυτό, στις έρευνες -εκτός από την Εuropol- συμμετέχει και το FBI, αφού αναμένεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους δράστες. Πάντως, στελέχη της ελληνικής ομάδας, έκαναν ξεκάθαρο στο zougla.gr πως η σύλληψή κάποιων μελών είναι θέμα ημερών. Επίσης, ανέφεραν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών. 


«Η κυβερνοεπίθεση αυτή ένωσε τις Αρχές. Το κράτος λειτούργησε άμεσα. Μάθαμε από αυτήν την απειλή και προετοιμαστήκαμε για τις επόμενες επιθέσεις» συμπλήρωσαν.
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.