.

Επίθεση χάκερ στις ελληνικές τράπεζεςΕπίθεση από χάκερ και συγκεκριμένα από την ομάδα "Armada Collective" εκδηλώθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης στα συστήματα τριών ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.

Οι χάκερ ζητούσαν λύτρα σε bitcoins και για λιγότερο από μια ώρα είχαν πέσει τα web banking τριών τραπεζών. Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση και από τις τράπεζες και από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει το ρεπορτάζ του capital.gr

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, ανέθεσε την υπόθεση στον επικεφαλής της διεύθυνσης επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιρειώνΓιώργο Πάσχα ο οποίος σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφεραν να αποκαταστήσουν στο πρόβλημα και τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής να επανέλθουν σε λειτουργία σε λιγότερο από μια ώρα.

Πάντως ύστερα από αυτό το συμβάν υπάρχει αυξημένη επιφυλακήτόσο στις τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και τούτο διότι κατά ορισμένες πληροφορίες οι hackers έχουν απειλήσει ότι θα επαναλάβουν τις προσπάθειές τους. Φήμες, πάντως, που θέλουν τους hackers να έχουν υποκλέψει και στοιχεία καρτών, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, από την επίθεση της Πέμπτης δεν προκύπτει να έχουν υπάρξει υποκλοπές στοιχείων πελατών, a

Σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ για την εισβολή

Το θέμα της εισβολής συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, στο Capital οι χάκερς "βομβάρδισαν" τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, που επικαλείται το Capital δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Ποιοι είναι οι "Armada Collective"

Οι αυτοαποκαλούμενοι "Armada Collective” είναι μια νέα ομάδα hackers που προχωρά σε ηλεκτρονικούς εκβιασμούς ζητώντας λύτρα σε bitcoin.

Ουσιαστικά, η Armada Collective απειλεί τους στόχους της με επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης [γνωστές ως Distributed Denial of Service Attack ή DDoS], προκαλώντας κατάρρευση μιας υπηρεσίας μέσω αποστολής υπερβολικά μεγάλου αριθμού ψεύτικων αιτήσεων.

Το capital.gr σημειώνει ότι τον Οκτώβριο, η ελβετική κυβέρνηση είχε εκδώσει μια έκτακτη ανακοίνωση προειδοποιώντας τις εταιρείες της χώρας για μια νέα ομάδα χάκερ που έστελνε εκβιαστικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα οποία στη συνέχεια ακολουθούνταν από επιθέσεις DDoS στο διαδίκτυο των "θυμάτων” διάρκειας 15-30 λεπτών.

Έξι ημέρες αφότου η ελβετική κυβέρνηση σήμανε συναγερμό, μια πηγή φέρεται να αποκάλυψε πως τέσσερις τράπεζες στην Ταϊλάνδη είχαν λάβει παρόμοιο απειλητικό email με απαίτηση την καταβολή λύτρων σε bitcoin αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφορία για τον αν πραγματοποιήθηκε τελικά κάποια επίθεση.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.