.

Ερχεται το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο


Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol, με στόχο να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών στην Ευρώπη και να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή.

Το νέο αυτό κέντρο της Europol θα κληθεί να απαντήσει και σε ερωτήματα γύρω από τις μετακινήσεις 5.000 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έφυγαν από την Ευρώπη, ταξίδεψαν στην Συρία και στο Ιράκ και επέστρεψαν στη Γηραιά Ήπειρο. 

Αυτοί οι μαχητές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Κάτι τέτοιο όχι μόνο απίθανο δεν είναι αλλά έχει ήδη συμβεί, καθώς τα τρομοκρατικά του Παρισιού οργανώθηκαν ακριβώς με αυτό τον τρόπο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αρκετοί από τους δράστες είχαν επιστρέψει από τη Συρία ενώ τουλάχιστον δύο από αυτούς πέρασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

«Στο στόχαστρο της νέας υπηρεσίας θα βρίσκεται και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την οποία θα συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες σε μια νέα βάση δεδομένων. Στους στόχους της βρίσκεται ωστόσο και το εμπόριο όπλων. Οι αστυνομικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι πολλοί τρομοκράτες έχουν στη διάθεσή τους όπλα, όπως πιστόλια και χειροβομβίδες, τα οποία περνούν στην Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. Ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Αξελ Φος.

Η Deutsche Welle διερωτάται, όμως, τι είναι το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο. Μια αντίδραση στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού ή μια καλοσχεδιασμένη απάντηση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Ο ευρωβουλευτής από το κόμμα του Πρασίνων Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ θεωρεί σε κάθε περίπτωση ότι το νέο κέντρο έχει νόημα: «Το βασικό πρόβλημα στην ΕΕ είναι ότι οι υπηρεσίες των χωρών μελών δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Και εδώ ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τη βοήθεια της Europol. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε μόνο να επικροτήσουμε τη νέα προσπάθεια».

Το όλο εγχείρημα θα έχει όμως πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν το αντιτρομοκρατικό κέντρο εξελιχθεί σε πραγματικό σημείο καταγραφής και ανταλλαγής πληροφοριών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στην ετοιμότητα των χωρών μελών να ανταλλάξουν δεδομένα στη στελέχωση αλλά και την χρηματοδότηση της νέας αστυνομικής αρχής. Μόνο εάν λυθούν αυτά τα προβλήματα, το νέο κέντρο θα συμβάλλει ουσιαστικά ώστε η Ευρώπη να καταστεί πιο ασφαλής, εκτιμά ο γερμανός βουλευτής Γιάν Φίλιπ Άλμπρεχτ.

Σε συναγερμό η Ευρώπη 

Την ώρα που το αντιτρομοκρατικό κέντρο ετοιμάζεται να κάνει το… ντεμπούτο του, οι Ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επίθεση των τζιχαντιστών κοντά στην Πρωτοχρονιά. 

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής προκειμένου να αποτρέψουν οποιοδήποτε «τυφλό χτύπημα» ενδέχεται να ετοιμάζουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι, όμως, καλούν τους πολίτες να ξεφαντάσουν στους δρόμους, να υποδεχτούν με κέφι το 2016 και να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία. Από την πλευρά τους, οι Ρωσικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην γιορτάσουν την έλευση της νέας χρονιάς στους δρόμους ή πολυσύχναστα σημεία αλλά να προτιμήσουν να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

Στη Γαλλία και την Αυστρία, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με τις αρχές να πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι η χώρα παραμένει στο στόχαστρο των τρομοκρατών και για αυτό το λόγο οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας. 

Πηγή:ethnos.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.