.

Απατεώνες εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στη Συρία για να αποσπούν χρήματα από τη διεθνή κοινότηταΣύμφωνα με έκθεση της Kaspersky Lab για τις τάσεις στο τοπίο του spam και του phising, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τον αριθμό των παραπλανητικών email. Η ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ έχει αυξήσει το διεθνές ενδιαφέρον για τα δεινά που βιώνουν οι Σύριοι πολίτες κι αυτό έχει οδηγήσει απατεώνες που εκτελούν εκστρατείες «Nigerian scam» να ακολουθήσουν την τάση, ώστε να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη όσων επιθυμούν να βοηθήσουν τους πληγέντες από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Τα περισσότερα email ισχυρίζονται ότι προέρχονται από Σύριους πολίτες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη και βοήθεια στην επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών. Πολλά ισχυρίζονται ότι είναι από γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι έχουν δήθεν σκοτωθεί και – ως εκ τούτου – διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά που θέλουν να μεταφέρουν σε άλλη χώρα, καθώς επιθυμούν να φύγουν από τη Συρία. Για να είναι πιο πειστικά, πολλά μηνύματα περιέχουν link από νόμιμους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και κάνουν αναφορές σε αληθινά γεγονότα και πραγματικούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και διασημότητες.

Πέρα από τις υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται επίσης τα συναισθήματα λύπης και συμπόνιας, με ιδιαίτερα συναισθηματικές προσωπικές ιστορίες. Αυτές περιλαμβάνουν καταγγελίες για πιέσεις στρατολόγησης στον ISIS ή ιστορίες γυναικών των οποίων οι οικογένειες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού.

Ενώ τα Αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα γι’ αυτά τα μηνύματα, η ομάδα της Kaspersky Lab εντόπισε επίσης email στα Γερμανικά, στα Γαλλικά και στα Αραβικά. Για παράδειγμα, ο συντάκτης ενός email γραμμένου στα Γερμανικά, υποστηρίζει ότι πρέπει να μεταφέρει από τη χώρα $16 εκατομμύρια που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου. Επίσης, ένα email γραμμένο στα Γαλλικά υποτίθεται ότι προέρχεται από έναν πρόσφυγα, που οι συγγενείς του σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Συρία και τώρα ζει στη Γερμανία υπό άσχημες συνθήκες. 

«Τα συνεχιζόμενα δεινά των Σύριων πολιτών και προσφύγων έχουν δώσει στους απατεώνες μια τέλεια ευκαιρία, για να «παίξουν» με τα συναισθήματα της διεθνούς κοινότητας, που προσπαθεί να υποστηρίξει όσους επλήγησαν. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο τόνος των email αρκεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παραλήπτη, αλλά όχι και την καχυποψία του. Ωστόσο, όπως και με όλα τα email από άγνωστους αποστολείς, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί και – σε περίπτωση αμφιβολίας – να μην ανοίγουν το email και απευθείας να το διαγράφουν. Παρά το συγκινητικό περιεχόμενο αυτών των email, οι μόνοι που ωφελούνται από τη συμπόνια που δείχνουν πολλοί, θα είναι οι ίδιοι οι απατεώνες. Σε κάθε περίπτωση, όσοι θέλουν να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου στη Συρία, πρέπει να απευθύνονται σε επίσημους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η Tatyana Shcherbakova, Antispam Analyst της Kaspersky Lab. 

Η πλήρης έκδοσης της έκθεσης, με τίτλο «Arabian tales by ‘Nigerians’» είναι διαθέσιμη στο Securelist.com.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.