.

Εγχειρίδιο οδηγιών από την Γαλλική κυβέρνηση σε περίπτωση τρομοκρατικών απειλών


Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα εικονογραφημένο οδηγό με αναλυτικές οδηγίες προς τους πολίτες, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Όλα αυτά, την ώρα που ο Γάλλος πρωθυπουργός εκτιμά πως η τρομοκρατική απειλή είναι μια κατάσταση με την οποία πρέπει να μάθουν να ζουν οι πολίτες.

Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τον κίνδυνο.

Ο οδηγός, ο οποίος έχει τη μορφή λωρίδας κόμικς και θα εμφανιστεί σε αφίσες σε δημόσιους χώρους όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενώ θα είναι επίσης διαθέσιμος στο Ίντερνετ, προτείνει τρεις βασικές απαντήσεις: διαφύγετε, κρυφτείτε και σημάνετε συναγερμό.

Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Την ημέρα εκείνη, ένοπλοι και καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες στο Παρίσι.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την απειλή

"Υπάρχει μια διαρκής απειλή με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Ο οδηγός προσφέρει βασικές συμβουλές σύμφωνα με τις οποίες το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να διαφύγει από το επικίνδυνο σημείο και να κατευθυνθεί σ' έναν ασφαλέστερο χώρο, να σβήσει τα φώτα και να σπρώξει έναν καναπέ πίσω από τη πόρτα του δωματίου στο οποίο έχει καταφύγει και μετά να καλέσει τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
Η πρώτη κίνηση που συστήνεται είναι να τραπεί κανείς σε φυγή. Αφού εντοπίσει το σημείο της απειλής, να προσπαθήσει να βρει τον τρόπο που θα διαφύγει, βοηθώντας ει δυνατόν, άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και αποτρέποντας άλλους να πλησιάσουν.

Μετά τη φυγή, το εγχειρίδιο συστήνει στους πολίτες να κρυφτούν, κλειδώνοντας πόρτες και μετακινώντας βαριά έπιπλα πίσω από αυτές. "Κρυφτείτε πίσω από στέρεα αντικείμενα και μην εκτίθεστε σε παράθυρα. Επίσης, οι οδηγίες προτείνουν την απενεργοποίηση κάθε ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής συσκευής που μπορεί να κάνει θόρυβο.
Τέλος, οι γαλλικές αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα έναν τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης στον οποίο μπορεί να καλέσει κανείς σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής.
Δωρεάν μαθήματα πρώτων βοηθειών από την πυροσβεστική

Παράλληλα, όπως διαβάζουμε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Παρίσι, ανέλαβαν να προσφέρουν δωρεάν μαθήματα πρώτων βοηθειών στους πολίτες. "Δεν πρόκειται για πλήρη κατάρτιση - είναι ο ρόλος των δυνάμεων ασφαλείας να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες - αλλά θέλουμε να παρουσιάσουμε τέσσερις-πέντε κινήσεις που επιτρέπουν να σωθεί η ζωή κάποιου στην καθημερινότητα" αναφέρει ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος Φιλίπ Μπουτινό.

Παράλληλα, από τον ερχόμενο Γενάρη, η κυβένρηση προχωρά στη σύσταση μιας νέας τηλεφωνικής γραμμής και βάσης δεδομένων, η οποία και θα συγκεντρώνει τις κλήσεις πολιτών προς την αστυνομία και την πυροσβεστική και θα επιτρέπει έτσι στις αρχές να διασταυρώνουν πιο γρήγορα τις πληροφορίες ενός περιστατικού. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει από το Παρίσι και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Le Monde
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.