Πώς αντιδρά η βιομηχανία που εμπλέκεται στην κατασκευή έξυπνων οικιακών συσκευών στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των ανθρώπων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο σπίτι; Ποια σειρά προτεραιότητας έχει η ασφάλεια στο Smart Home; Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση και συστήνει ορθές πρακτικές για την σύγχρονη οικογενειακή εστία.
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για το Smart Home είναι ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια όσων διαμένουν σε αυτό αλλά και όσους το επισκέπτονται.
Ωστόσο, επί του παρόντος, τα "Smart Home Environments" ενεργούν συμπληρωματικά των παραδοσιακών οικιακών συσκευών, με συνδεδεμένες συσκευές οι οποίες συλλέγουν, ανταλλάσσουν και επεξεργάζονται δεδομένα ώστε να δημιουργήσουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Στην εξάρτησή μας από τις τεχνολογίες αποδίδει ο οργανισμός τις απειλές που αναδύονται για τα Smart Home μέσω του κυβερνοχώρου, όπως το κακόβουλο λογισμικό που φτάνει στις λεγόμενες έξυπνες τηλεοράσεις, ή την μη εξουσιοδοτημένη απομακρυσμένη πρόσβαση σε συσκευές για την παρακολούθηση του μωρού. Προκειμένου να αποφύγουμε τις ενδεχόμενες συνέπειες στην ζωή μας, ο ENISA καταρχήν διακρίνει ότι δεν είναι σαφείς όχι μόνο στους τελικούς χρήστες αλλά και στους προγραμματιστές εφαρμογών και υπηρεσιών «για το έξυπνο σπίτι» οι επιπλοκές προς την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Οι προκλήσεις του Smart Home είναι αρκετές, σημειώνει ο ENISA: Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αναπτύσσουν προϊόντα σύνδεσης με καινοτόμες λειτουργίες, ωστόσο η επένδυση που θα εγγυάται την ασφάλειά τους είναι περιορισμένη, δηλαδή δεν επενδύουν στην ασφάλεια εκ προοιμίου.
Για να λειτουργήσει το smart home, επαναχρησιμοποιούνται αρκετά στοιχεία τρίτων (hardware και software, υπηρεσίες), καθιστώντας «δύσκολο ζήτημα» τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των συγκεκριμένων δομικών τμημάτων.
Στη μελέτη αυτή, ο ENISA προτείνει μια ολιστική προσέγγιση με έννομες ορθές πρακτικές. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην προστασία διαφόρων τύπων συσκευών και υπηρεσιών οι οποίες βρίσκονται σε Smart Home, σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους: στην ανάπτυξη, ολοκλήρωση, χρήση και συντήρηση, μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής τους, την ανακύκλωση ή διάθεση. Παραδείγματα ορθών πρακτικών περιλαμβάνουν τον έλεγχο λειτουργιών ασφαλείας στο στάδιο ανάπτυξης, την ασφαλή ζεύξη συσκευών στο Smart Home, καθώς επίσης τη συνεχή υποστήριξη για ενημερώσεις ασφαλείας.
Αναφορικά με την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο για Smart Home, ο Καθηγ. Udo Helmbrecht, Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, προτείνει: «Τα Smart Home εξελίσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Η ενσωμάτωση συνδεδεμένων συσκευών σε ένα υπάρχον περιβάλλον δημιουργεί νέες προκλήσεις για την ασφάλεια, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών των Smart Home. Για να εγγυηθούν την ασφάλεια, κατασκευαστές και προγραμματιστές πρέπει να εξασφαλίσουν το σύνολο του κύκλου ζωής των προϊόντων τους».
Δείτε την πλήρη έκθεση του ENISA για την ασφάλεια στο Smart Home:https://www.enisa.europa.eu/activities/Resilience-and-CIIP/smart-infrastructures/smart-homes/security-resilience-good-practices