.

Tο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Ασφάλεια


Εν μέσω της ασύμμετρης απειλής της τρομοκρατίας που επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη επί των κεφαλών μας και στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Ασφάλεια. Το θεματολόγιο αυτό περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, που στοχεύουν στην ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών.

Σημειώνεται ότι, αν και την ευθύνη της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τα ίδια τα κράτη, η απειλή της τρομοκρατίας ξεπερνά τα σύνορα και την ικανότητα των κρατών να δρουν μεμονωμένα. Γι' αυτόν τον λόγο, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικός ως προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη διευκόλυνση της συνεργασίας, την ανάληψη κοινών δράσεων και ενεργειών και την υποστήριξη των κρατών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η δέσμη μέτρων, που εγκρίθηκε πρόσφατα και αποτελεί μέρος της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, περιλαμβάνει δυο ουσιαστικούς πυλώνες, ήτοι μια πρόταση οδηγίας κατά της τρομοκρατίας και ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, προμήθειας και χρήσης όπλων και εκρηκτικών.

Η προτεινόμενη οδηγία κατά της τρομοκρατίας προβλέπεται να καλύψει ουσιαστικά τα κενά που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης όσον αφορά την επιβολή της νομοθεσίας, ενώ προβλέπονται παράλληλα κοινοί ορισμοί για τις τρομοκρατικές ενέργειες και ποινικοποιούνται οι ενέργειες εκείνες που συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ποινικοποιούνται τα ταξίδια για σκοπούς που συνδέονται με την τρομοκρατία, η χρηματοδότηση, διοργάνωση και διευκόλυνση τέτοιων ταξιδιών, η απόκτηση εκπαίδευσης για σκοπούς που συνδέονται με την τρομοκρατία, και η παροχή κεφαλαίων για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, ενώ ενισχύονται οι διατάξεις της υπάρχουσας νομοθεσίας που αφορούν στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση για σκοπούς τρομοκρατίας και η προπαγάνδα μεταξύ άλλων μέσω των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Ασφάλεια, που αναφέρεται στην υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης για την πάταξη της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων και της χρήσης εκρηκτικών υλών, τονίζεται ότι το σχέδιο αυτό αποβλέπει στην καλύτερη ανίχνευση, έρευνα και κατάσχεση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται για εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, μέσω του σχεδίου δράσης θα δημιουργηθούν διασυνδεδεμένα εθνικά σημεία αναφοράς για τα πυροβόλα όπλα, θα ενισχυθεί ο ρόλος της Europol και η επιχειρησιακή συνεργασία τόσο σε επίπεδο διαδικτύου αλλά και ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Ως εκ των πιο πάνω, η έγκριση των σχετικών δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Ασφάλεια αποτελεί ένα επιπρόσθετο βήμα στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα - από το αρχικό στάδιο της χρηματοδότησης και της στρατολόγησης μέχρι και το επιχειρησιακό στάδιο. Απαιτείται ενότητα κατά της κοινής απειλής της τρομοκρατίας και κοινή δράση για την αντιμετώπισή της.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law Bristol, Ph.D in Law - International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.