.

Ραγδαία αύξηση σε διαρρήξεις και ληστείες κατοικιών


Διαχρονικός ήταν, είναι και παραμένει να είναι πονοκέφαλος για την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματικότητα που στοχεύει στα σπίτια των πολιτών, οι διαρρήξεις και οι εισβολές για ληστείες μέσα σε αυτά. Αν και δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν τα ρεκόρ της τριετίας 1995, 1996 και 1997, όπου οι διαρρήξεις σε σπίτια ανά την Επικράτεια ξεπερνούσαν τις 60.000 και άγγιζαν ακόμα και τις 70.000, τα τελευταία χρόνια μπορεί να δείχνουν πως παραμένουν κοντά στις 25.000, ωστόσο το τελευταίο εξάμηνο έχει παρατηρηθεί μία ραγδαία επιδείνωση.

Ο λόγος είναι τα Capital Controls και το γεγονός, ότι πολλοί πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, υπό τον φόβο των οικονομικών εξελίξεων στην χώρα μας το καλοκαίρι, έσπευσαν να «τραβήξουν» τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες, μικρές και μεγάλες και να προτιμήσουν τις πλέον επισφαλείς κρυψώνες των οικιών τους.

Αυτή είναι μία ουσιαστική και ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια η οποία έχει προκαλέσει ταυτόχρονη άνοδο όχι μόνο στις διαρρήξεις σε σπίτια, αλλά και στις ληστείες και ακόμα χειρότερα στις δολοφονίες πολιτών με κίνητρο τις ληστείες.

Συναντήσαμε την κυρία Σωτηρία Μαράκη, Manager του Κλάδου Προσωπικής Περιουσίας για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης της AIG, η οποία μας ανέφερε σχετικά:

«Αδιαμφισβήτητα, η προσωπική κατοικία θεωρείτε ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προστατεύουν την περιουσία τους από κάθε ενδεχόμενο, ώστε να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να βρεθούν εκτεθειμένοι σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, ένα περιστατικό κλοπής, είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές, φθορές στην κατοικία, απώλεια ή καταστροφή αντικειμένων υψηλής αξίας, ζημιές που θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ο κόσμος θέτει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια του σπιτιού του, αναζητώντας συνεχώς νέους τρόπους προφύλαξης από περιστατικά διαρρήξεων.»

Ένας άλλος λόγος που καθιστά διαχρονικά πιο εύκολη λεία τα σπίτια των πολιτών έναντι οποιουδήποτε άλλου μέρους, είναι η προφανής έλλειψη μέτρων ασφαλείας εν αντιθέσει π.χ. με τις τράπεζες και η επίσης προφανής λιγότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και πάλι έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι μετά την ίδρυση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και την λήψη περαιτέρω μέτρων από τις τράπεζες με την τοποθέτηση των αλεξίσφαιρων «κλωβών», οι ληστείες σε αυτές έπεσαν κατακόρυφα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, έστρεψαν όμως το ενδιαφέρον και την στόχευση των κακοποιών στα σπίτια…

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν περισσότερες από 11.000 διαρρήξεις σε όλη την Επικράτεια, με 6.600 από αυτές στην Αττική, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στην Επικράτεια, με εξαίρεση την Αττική που εμφανίζει 300 περισσότερες, ενώ ήδη με την συμπλήρωση του χρόνου τόσο στην Επικράτεια όσο και στην Αττική τα κρούσματα διαρρήξεων και ληστειών σε σπίτια ξεπέρασαν τον διπλασιασμό και για πρώτη φορά στα χρονικά με δράστες, στην πλειονότητά τους, αλλοδαπούς.

Εν ολίγοις, ενώ όλα έδειχναν πως η δυναμική των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί θα ήταν λίγο έως πολύ στα ίδια επίπεδα, όλα δείχνουν άνοδο, εξαιτίας των λόγων που προαναφέρθηκαν. Με λίγα λόγια, την ημέρα στην Αττική καταγράφονται τουλάχιστον δύο εισβολές σε σπίτια και ληστείες σε βάρος των ιδιοκτητών τους και τουλάχιστον 35 διαρρήξεις. Στην Επικράτεια, οι αριθμοί αυτοί διπλασιάζονται…

Αυτό που πάνω από όλα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, είναι τις περιπτώσεις που υπάρχουν οικιακές βοηθοί στο περιβάλλον τους και ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους για να τους προσέχουν, καθώς αποκτούν γνώση και πρόσβαση στις συνήθειες των εργοδοτών τους, που μπορεί να αποβεί μοιραία. Ειδικά στην περίπτωση των Γεωργιανών, είναι γνωστή πια η μέθοδός τους να προσεγγίζουν ομοεθνείς τους οικιακές βοηθούς, να της χρηματίζουν ή να τις εκβιάζουν για να μάθουν όσα ψάχνουν για τους ανθρώπους που βάζουν στο στόχαστρό τους.

Εάν δεν υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός αστικής αστυνόμευσης από την ΕΛ.ΑΣ. και αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και αν δεν υπάρξει αντίστοιχη προσοχή από τους ίδιους τους πολίτες, δύσκολα μπορεί να αναχαιτιστεί αυτό το φαινόμενο.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.