.

Εικονικά νομίσματα: Πρόληψη και καταπολέμηση εγκληματικότητας


Οι κανόνες της ΕΕ για τα εικονικά νομίσματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, είπαν πολλοί ειδικοί κατά την ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών στις 25 Ιανουαρίου. Μίλησαν για τα οφέλη και τις προκλήσεις των εικονικών νομισμάτων όπως το bitcoin αλλά και για την «επαναστατική τεχνολογία» που κρύβεται πίσω τους. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει έκθεση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. 

Ψηφιακά κρυπτονομίσματα: τι είναι;

Τα εικονικά νομίσματα, όπως τα bitcoin, επιτρέπουν την άμεση μεταφορά χρημάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως είναι οι τράπεζες, το κράτος , οι αρχές. Χρησιμοποιείται μια τεχνολογία κρυπτογράφησης που ονομάζεται blockchain, η οποία δημιουργεί μια κοινή και δημοσίως επαληθεύσιμη βάση δεδομένων των συναλλαγών για την πρόληψη της απάτης. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ πωλητών και αγοραστών, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για διαδικασία επαλήθευσης από τρίτους.

Ο εισηγητής του ΕΚ Γιάκομπ Φον Βαϊτσέκερ (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλοί επενδυτές που πιστεύουν και τρέφουν υψηλές προσδοκίες, ότι η εφαρμογή τέτοιας τεχνολογίας θα είναι αυτό που αποκαλούν "killer application". Το πραγματικό ερώτημα είναι, αν και όταν έρθει μια από αυτές τις ανακαλύψεις, πόσο καλά θα είναι προετοιμασμένες οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες για μια τέτοια επανάσταση». 


Οφέλη και κίνδυνοι

Πολλοί ειδικοί τόνισαν ότι οι συναλλαγές με τη χρήση εικονικών νομισμάτων είναι πιο οικονομική, πιο γρήγορη και πιο διαφανής. Η κ. Primavera De Filippi, μόνιμη ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι, δήλωσε ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί επίσης «να θεωρηθεί ρυθμιστική τεχνολογία, που θα επιτρέπει στου νόμους να τηρούνται με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Ωστόσο, τα εικονικά νομίσματα παρουσιάζουν και σειρά προκλήσεων. «Δεν προστατεύουν πραγματικά τον καταναλωτή, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι σε ότι αφορά τη σταθερότητα της πλατφόρμας, τη μεταβλητότητα της τιμής αλλά και τις κλασικές διαδικτυακές επιθέσεις, όπως η κλοπή και η πειρατεία», είπε ο κ. Olivier Salles από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τα bitcoin έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο παράνομων εμπορευμάτων, κυρίως γιατί οι συναλλαγές μπορούν να διεξάγονται ανώνυμα.

«Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολη η μεταφορά μετρητών, ως ένας ανώνυμος τρόπος μεταφοράς αξίας« είπε ο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Sean Ennis. «Η ακολουθία της διαδρομής των εικονικών νομισμάτων είναι δημόσια και επιτρέπει να γίνει τεράστια ανάλυση των μεταφορών».

Το ίδιο επανέλαβε ο Jeremy Millar από την Magister Advisors, λέγοντας ότι «είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός παράνομων πράξεων στα bitcoins, παρά στα μετρητά». Πρόσθεσε δε ότι το «Bitcoin δεν υπάρχει μόνο στην κοινότητα των χάκερ. Χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες».


Υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Οι περισσότεροι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί για την επέκταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα εικονικά νομίσματα.«Μια από τις μεγάλες προκλήσεις δεν είναι το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πάνε αυτοί οι κανόνες αλλά πόσο σωστά θα παρακολουθείται αυτή η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία», είπε ο κ. Salles και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τώρα αν υπάρχει ανάγκη ρύθμισης των εικονικών νομισμάτων, ως μέρος της απάντησης στις επιθέσεις στο Παρίσι. «Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει καμία βάση για γενική ρύθμιση του bitcoin», είπε ο κ. Millar. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, ως παγκόσμιο δίκτυο, το Bitcoin «θα έχουν όφελος από την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής πολιτικής», η οποία θα αυξήσει την εμβέλειά του. 

«Μία αναλογική ρύθμιση είναι ιδιαίτερα επιθυμητή,» είπε ο κ. Thaer Sabri από την Ένωση Ηλεκτρονικού Χρήματος. «Νομίζω ότι η βιομηχανία στηρίζει τους κανονισμούς για τα οικονομικά εγκλήματα».

Ο εισηγητής Jakob von Weizsäcker (S & D, DE) τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε εδώ για «προληπτική ρύθμιση», αλλά περισσότερο για «προληπτική παρακολούθηση».

Η ψηφοφορία στην επιτροπή προβλέπεται τον Απρίλιο και η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαΐου.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.