.

Πιο προσεκτικοί, αλλά και με λιγότερες γνώσεις ψηφιακής ασφάλειας, οι μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές


Όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 45 ετών είναι πιο προσεκτικοί από τους νεότερους χρήστες του Διαδικτύου όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις για τον εντοπισμό μιας πιθανής απάτης ή επικείμενης απειλής. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Kaspersky Lab για τις συνήθειες των καταναλωτών, τα άτομα ηλικίας 24 ετών και κάτω είναι πιο πρόθυμα να αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο και λαμβάνουν λιγότερα μέτρα για να προστατεύουν τον εαυτό τους. Παράλληλα όμως, κατανοούν καλύτερα τις πιθανές απειλές και τις αναγνωρίζουν πιο εύκολα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι για τους νεότερους χρήστες, η ανταλλαγή δεδομένων στο Διαδίκτυο αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο, με το 83% να δέχεται προσωπικά μηνύματα στο Διαδίκτυο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα άνω των 45 ετών ανέρχεται μόλις στο 53%. Επίσης, το 23% των νέων παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί ακατάλληλο περιεχόμενο μέσω Διαδικτύου τουλάχιστον μία φορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες ανέρχεται στο 7%.

Η νέα γενιά είναι πιο ανυπόμονη όταν πρόκειται για την εγκατάσταση λογισμικού και τη λήψη αρχείων. Το 26% δήλωσε ότι παρακάμπτει τις λεπτομέρειες των όρων και προϋποθέσεων κατά την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν σε τι είδους δεδομένα έχουν επιτρέψει την πρόσβαση, ποια είναι τα συμπληρωματικά προγράμματα που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ή πως θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τις ρυθμίσεις του λειτουργικού τους συστήματος. Από την άλλη, μόλις το 12% των χρηστών άνω των 45 ετών αγνοεί τα ψιλά γράμματα. Οι νεότεροι χρήστες δίνουν επίσης λιγότερη προσοχή κατά τη λήψη αρχείων, με περίπου έναν στους τρεις (31%) να «κατεβάζει» αρχεία από διάφορες πηγές, σε σύγκριση με το 10% των πιο ώριμων χρηστών.

Ένα στα τέσσερα (24%) άτομα ηλικίας 24 ετών και κάτω θα απενεργοποιούσε τη λύση ασφάλειας που χρησιμοποιεί, σε περίπτωση που θα εμπόδιζε την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού. Κάτι αντίστοιχο θα έκανε μόλις το 13% των ερωτηθέντων μεγαλύτερης ηλικίας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky Lab, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια πιθανή απειλή, οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο έμπειροι στον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού. Όταν τους ζητήθηκε να «κατεβάσουν» ένα τραγούδι από τέσσερα δείγματα, ένας στους τρεις νέους (30%) επέλεξε το πιο επικίνδυνο αρχείο «.exe», σε σύγκριση με σχεδόν τα μισά (42%) άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Την ασφαλή επιλογή «.wma» επέλεξε μόλις ένας στους πέντε χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά το 29% των νεότερων.

Με βάση τις λιγότερο συγκρατημένες διαδικτυακές τους συμπεριφορές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νεότεροι χρήστες είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό. Το 2015, θύμα «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό έπεσε το 57% των ατόμων κάτω των 24 ετών, σε σύγκριση με το 34% των μεγαλύτερης ηλικίας χρηστών. Λόγω της έλλειψης γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τους online κινδύνους, τα μεγαλύτερης ηλικίας θύματα κακόβουλου λογισμικού ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι δεν κατάλαβαν πως είχαν «μολυνθεί» (17% σε σύγκριση με μόλις το 10% των κάτω των 24 ετών).

«Ενώ είναι σαφές ότι οι πιο ώριμοι χρήστες του Διαδικτύου είναι πιθανό να ρισκάρουν λιγότερο σε σχέση με τις προσωπικές τους πληροφορίες, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ψηφιακή απειλή διαθέτουν λιγότερες γνώσεις σχετικά με την αναγνώριση και την αντιμετώπισή της. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι χρήστες όλων των ηλικιών να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί και να έχουν επίγνωση για τις πιθανές online απειλές, ανεξάρτητα από τη συχνότητα και τους λόγους χρήσης του Διαδικτύου. Επίσης, θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένη μια λύση ασφάλειας που θα τους παρέχει πλήρη προστασία κατά τη λήψη και εγκατάσταση αρχείων, καθώς και κατά τη διάρκεια της online επικοινωνίας τους», σχολίασε ο David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab.

Για να βοηθήσουν τους χρήστες να προστατευτούν όταν βρίσκονται online και να αποφεύγουν προβλήματα που προκαλούνται από την αδυναμία εντοπισμού πιθανών απειλών, οι λύσεις Kaspersky Internet Security –multi-device και Kaspersky Total Security –multi-device προστατεύουν τους καταναλωτές από τα πιο πρόσφατα κακόβουλα προγράμματα και τις τελευταίες διαδικτυακές απειλές, αξιοποιώντας τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες δυνατότητες πληροφόρησης της Kaspersky Lab.

Με ένα ειδικά σχεδιασμένο τεστ, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν το επίπεδο των γνώσεων τους για την ψηφιακή ασφάλεια. Περισσότερες συμβουλές για την ψηφιακή ασφάλεια των χρηστών είναι διαθέσιμες στο site της Kaspersky Lab.

*Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα «Consumer Security Risks 2015» και από ειδικό online τεστ.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.