.

Bosch: Συνδεδεμένη κινητικότητα, ενέργεια, ασφάλεια και υποδομή

Οι τεχνολογίες Bosch φέρνουν συνδεσιμότητα όχι μόνο για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, αλλά και για ολόκληρες πόλεις. Στην φετινή CES, ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών προσφέρει μια γεύση του πώς μπορεί να είναι η ζωή σε μια έξυπνη πόλη. Σε πέντε πιλοτικά έργα, η Bosch παρέχει τη δυνατότητα της πραγματοποίησης των οραμάτων του μέλλοντος.


Μέχρι το 2050 έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν στις πόλεις. «Οι έξυπνες πόλεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, καθώς και την οικονομική αποδοτικότητα των ίδιων των πόλεων. Γι” αυτό, θέλουμε να καταστήσουμε τις πόλεις πιο ευφυείς», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Dr. Volkmar Denner, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της εταιρίας στην CES 2016 στο Λας Βέγκας. Οι προσπάθειες αυτές θα δώσουν έμφαση στην κινητικότητα, υποδομή, ενέργεια, και ασφάλεια.

Είτε πρόκειται για τη σύνδεση διαφόρων τρόπων μεταφοράς – όπως τα τρένα, τα λεωφορεία, και η συλλογική χρήση των Ι.Χ. – είτε για τη διαχείριση των σημάτων κυκλοφορίας και του φωτισμού των πόλεων, ο στόχος, είπε, είναι η παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής στους κατοίκους των πόλεων, και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση των πόρων. Το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί ο αυτόματος φωτισμός: αν ο δρόμος είναι άδειος οι φωτεινοί σηματοδότες χαμηλώνουν, αλλά μόλις εμφανίζεται κόσμος τα φώτα γίνονται πιο έντονα. Αυτή η αρχή είναι παρόμοια με το μηχανισμό που διαθέτουν ορισμένες κυλιόμενες σκάλες, οι οποίες αρχίζουν να κινούνται μόνο μόλις πατήσει κάποιος επάνω τους. Αναμένεται επίσης ότι τα έξυπνα κτίρια που προσαρμόζουν αυτόματα τη θερμοκρασία, την ποιότητα αέρα και το φωτισμό τους θα καταστούν ο κανόνας σε όλο τον κόσμο.

Με τη μορφή της IoT Suite της Bosch, η εταιρεία προσφέρει ένα από τα δομικά στοιχεία για την έξυπνη πόλη. Πρόκειται για μια πλατφόρμα λογισμικού που ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη σύνδεση συσκευών, χρηστών και υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών δικτύων, φωτισμών, σημάτων κυκλοφορίας και οχημάτων. Είναι επίσης δυνατόν να συνδεθεί το σύνολο της υποδομής, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή κλειστοί χώροι στάθμευσης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα του έξυπνου ελέγχου smart μέσω της IoT Suite.

Ένα κλικ και το όχημα θα βρίσκει το δικό του χώρο στάθμευσης

Η κινητικότητα είναι ο παλμός της κάθε πόλης. Αλλά όλο και περισσότερα αστικά κέντρα βρίσκονται σε κίνδυνο αδιεξόδου – όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε οδηγός που έχει περάσει ώρες κολλημένος σε μποτιλιάρισμα ή που προσπαθεί να βρει χώρο στάθμευσης. Η Bosch βοηθά τις έξυπνες πόλεις και τα συνδεδεμένα οχήματα στην εύρεση δωρεάν χώρων στάθμευσης της προσέγγισής τους. Η εταιρεία απαλλάσσει επίσης τους οδηγούς από τη διαδικασία της στάθμευσης των αυτοκινήτων τους. Σύντομα το μόνο που θα χρειάζεται είναι το πάτημα ενός κουμπιού ώστε τα αυτοκίνητα να βρίσκουν το δικό τους χώρο στάθμευσης. Εφόσον βρεθούν σε κάποιο πάρκινγκ, τα οχήματα θα εισέρχονται στις θέσεις στάθμευσης και θα εξέρχονται από αυτές αυτόνομα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι οδηγοί είναι ακουμπήσουν με το δάχτυλό τους τη σχετική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Οι θέσεις φόρτισης αποτελούν μέρος του διαδικτύου των πραγμάτων (internet of things)

Οι οδηγοί ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών οχημάτων χρησιμοποιούν ήδη εφαρμογές κινητού τηλεφώνου για τον εντοπισμό μιας δωρεάν θέσης φόρτισης όπου θα μπορούν να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους. Και όχι μόνο αυτό: μόλις ένα κλικ ακόμα και μπορούν να πληρώσουν επίσης για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Η Bosch έχει συνεργαστεί με μια αυτοκινητοβιομηχανία για την ανάπτυξη μιας τέτοιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου και τώρα την παρέχει στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων. Η εφαρμογή καλύπτει σχεδόν όλες τις δημόσιες θέσεις φόρτισης στη Γερμανία, με την τακτή προσθήκη θέσεων φόρτισης σε άλλες χώρες.

Πηγή: Infocom.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.