.

Cyber Security & ψηφιακές δεξιότητες


Η κυβερνοασφάλεια απασχολεί το 61% των CEOs, καθώς τη θεωρούν απειλή τόσο για τα εθνικά, όσο και για τα εμπορικά συμφέροντα.

Η έλλειψη κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των εργαζομένων και οι κυβερνο-επιθέσεις περιλαμβάνονται στις βασικές απειλές, που αναγνωρίζουν οι CEOs για τις επιχειρήσεις τους, το 2016.

Το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών, με το 79% των διευθυνόντων συμβούλων να συγκλίνουν σε αυτό. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των θεμάτων, που απασχολούν τους διευθύνοντες συμβούλους το 2016, σύμφωνα με το 74% των επιχειρηματικών ηγετών, ενώ η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών καταλαμβάνει την τρίτη θέση (73%).

Σύμφωνα με την Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους, οι CEOs αναδεικνύουν στην τέταρτη των βασικότερων απειλών, για τις εταιρείες τους, την ανησυχία για τη διαθεσιμότητα κρίσιμων δεξιοτήτων. Το θέμα απασχολεί σοβαρά σχεδόν τα τρία τέταρτα των διευθυνόντων συμβούλων (72%). Ορισμένοι κλάδοι, μάλιστα, χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό βαθμό ανησυχίας, με πρώτους αυτούς της επικοινωνίας, της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Σε αυτήν την ομάδα συγκαταλέγονται και κλάδοι, που παραδοσιακά συνδέονται με δεξιότητες των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, του φαρμακευτικού κλάδου και των επιστημών υγείας.

Από γεωγραφικής άποψης, η ανησυχία είναι πιο έντονη στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (81%), Μέσης Ανατολής (83%) και Αφρικής (86%) και πιο ήπια στη Δυτική Ευρώπη (59%).

Στο μεταξύ, η κυβερνοασφάλεια απασχολεί το 61% των CEOs, καθώς τη θεωρούν απειλή τόσο για τα εθνικά, όσο και για τα εμπορικά συμφέροντα. Ο προβληματισμός είναι εντονότερος μεταξύ των CEO στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (74%+) και συγκεκριμένα στους κλάδους των τραπεζών, της τεχνολογίας και των ασφαλειών.

Προσλήψεις
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκε στην έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σχεδόν οι μισοί διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι είναι σε διαδικασία αλλαγής του τρόπου με τον οποίο επανδρώνουν τις ηγετικές θέσεις (49%).

Αυτό συνηγορεί, όπως σημειώνει η έρευνα, με την άποψη ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες αναγνωρίζουν τη διευρυμένη γκάμα δεξιοτήτων, που θα χρειαστεί η επόμενη γενιά ηγετών, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα πιο σύνθετο περιβάλλον, που θα περιλαμβάνει τεχνολογία, ευρύτερες απειλές και προσδοκίες των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων από τους οργανισμούς τους.

Αισιοδοξία
Συνολικά, μόλις πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των διευθυνόντων συμβούλων πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει άνοδο στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 37% της περασμένης χρονιάς, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει (2015: 17%). Ο βαθμός αισιοδοξίας των Βορειοαμερικανών διευθυνόντων συμβούλων είναι μισός (16%) σε σχέση με αυτόν που έχει καταγραφεί στις πιο αισιόδοξες περιοχές (Δυτική Ευρώπη 33% και Μέση Ανατολή 34%). Μάλιστα, περίπου το ένα τρίτο των Κινέζων CEOs 33%) πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2016.

Η αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων για την αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεών τους για τους επόμενους 12 μήνες έχει, επίσης, σημειώσει πτώση (35% “πολύ αισιόδοξοι” έναντι 39% πέρυσι).

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.