.

Αμερικανικές & Βρετανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν δεδομένα από Ισραηλινά Drones


Από το 1998 υπέκλεπταν τις εικόνες που φωτογράφιζαν τα ισραηλινά drones οιαμερικάνικες και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο Ρίτσανρντ Σνοούντεν και το περιοδικό Spiegel.

Το χακάρισμα εξασφάλιζε σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο «μία εικονική θέση στο πιλοτήριο» των ισραηλινών drones. Μάλιστα σε μία αναφορά του 2008, η NSA φαίνεται να καυχιέται πως μπορούσε να υποκλέψει εικόνα και μέσα από τα πιλοτήρια των ισραηλινών μαχητικών F-16.

Το πρόγραμμα λειτουργούσε στα βουνά της Κύπρου και είχε την κωδική ονομασία «Αnarchist . Από την ίδια βάση στην Μεγαλόνησο, οι δύο χώρες κατασκόπευαν και άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Συρία και το Ιράν.

Το Ισραήλ εξέφρασε την απογοήτευση αλλά όχι την έκπληξη του για το συγκεκριμένο γεγονός. Η αποκάλυψη πυροδότησε τις φήμες για επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ, όμως αποτελεί κοινή παραδοχή πως οι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι παρακολουθούν ο ένας τον άλλο παρόλο που δεν το παραδέχονται.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει επισήμως πως σταμάτησε να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 όταν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την συνεργασία του αναλυτή του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, Τζόναθαν Πόλαρντ Ο Πόλαρντ αποφυλακίστηκε πρόσφατα από τις αμερικάνικες φυλακές μετά από περίοδο κάθειρξης 30 ετών,

Πάντως η αποκάλυψη πως έγινε κατορθωτό το «σπάσιμο» των κωδικών των ισραηλινών drones αναμένεται να πλήξει τη φήμη της χώρας σαν κατασκευαστή drοnes. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ κατασκευάζει και εξάγει περίπου το 40% των drones παγκοσμίως.

Πηγή: EPA
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.