.

ENISA:Ασφαλείς Δημόσιες Συγκοινωνίες σε Έξυπνες Πόλεις


Ο ENISA προτείνει κατευθυντήριες γραμμές για να εξασφαλιστεί η καίρια ανταλλαγή ενεργητικών και δεδομένων που αφορούν τις Ευφυείς Δημόσιες Συγκοινωνίες σε Έξυπνες Πόλεις.

Σε έξυπνες πόλεις, οι Ευφυείς Δημόσιες Συγκοινωνίες (IPT) βασίζονται στην IoT και σε κυβερνο-φυσικά συστήματα για ανάκτηση, επεξεργασία και ανταλλαγή δεδομένων. Οι τεχνολογίες αυτές επιφέρουν βελτιώσεις στην εξυπηρέτηση και την ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες, οι απειλές στον κυβερνοχώρο έχουν αυξηθεί στις Ευφυείς Δημόσιες Συγκοινωνίες. Πρόσφατα, ένα σύστημα μεταφορών διέκοψε τη λειτουργία του για αρκετές ημέρες λόγω ραδιοπαρεμβολών σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Βλάβες σε κεντρικούς διακομιστές ΤΠΕ έχουν οδηγήσει σε διακοπές λειτουργίας συστημάτων μετρό παγκοσμίως, ενώ έχει λάβει χώρα παραχάραξη έξυπνων εισιτηρίων. Οι απειλές αυτές έχουν αντίκτυπο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης πιθανές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Ωστόσο, χειριστές IPT και δήμοι καταπιάνονται μόνο σταδιακά με τις συνέπειες των απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι τρέχοντες περιορισμοί περιλαμβάνουν την έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης για την ασφάλεια IPT και τις συναφείς επενδύσεις, δυσκολίες για ενσωμάτωση της ασφάλειας συστημάτων ασφάλειας καθώς η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την IPT παραμένει ασαφής, αλλά και έλλειψη κοινής προσέγγιση ς της ΕΕ για την ασφάλεια των ευφυών δημοσίων συγκοινωνιών.

Μέσα από δύο μελέτες, ο ENISA ευαισθητοποιεί και παρέχει πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Για το σκοπό αυτό, ο ENISA προτείνει αρκετές βασικές συστάσεις:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μεταξύ βιομηχανίας, κρατών μελών και δήμων
Οι φορείς IPT πρέπει να ενσωματώσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην εταιρική διακυβέρνησή τους
Οι φορείς ΙΡΤ πρέπει να προβούν σε σαφή ορισμό των απαιτήσεων ασφαλείας τους
Κατασκευαστές και προμηθευτές λύσεων πρέπει να δημιουργήσουν προϊόντα/λύσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των τελικών χρηστών ΙΡΤ για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Ο Καθ. Udo Helmbrecht, Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, σχολίασε: «Ο έξυπνες υποδομές και οι έξυπνες συσκευές δεν αποτελούν πλέον αντικείμενο του μέλλοντος, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους σιγά-σιγά σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο ENISA θεωρεί ότι η ασφάλεια τέτοιου είδους υποδομών αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας. Η εξασφάλιση επαρκούς προστασίας των πολιτών θα άρει τα εμπόδια για εφαρμογή και θα βοηθήσει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω καινοτομίας».

Καθώς οι έξυπνες πόλεις εξακολουθούν να εξελίσσονται σε σπουδαιότητα, ο ENISA αποκρίνεται αναπτύσσοντας δυο κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες επισημαίνουν ορθές πρακτικές 1) προστασία των καίριων ενεργητικών ενός συστήματος IPT και 2) ασφαλείς ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ φορέων ΙΡΤ και άλλων ενδιαφερομένων μερών σε Συνδεδεμένες και Έξυπνες Πόλεις.


Για την πλήρη έκθεση:
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.