Όλο και περισσότερες IoT συσκευές ενεργοποιούνται καθημερινά (η Gartner υποστηρίζει ότι πλησιάζουν τα 5.5 εκατομμύρια ανά ημέρα) και όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται για ενδεχόμενες διαρροές δεδομένων.
Η Gartner προέβλεψε ότι μέσα στο 2016, ο πληθυσμός των διασυνδεδεμένων συσκευών θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια, παγκοσμίως, 30% περισσότερες από το 2015, φτάνοντας τα 20.8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.
Η εταιρεία ερευνών MarketsandMarkets στηρίζει αυτήν την πρόβλεψη και συμπληρώνει ότι τοκόστος για την ασφάλεια αυτών των συσκευών θα αυξηθεί από $6.89 δισεκατομμύρια στα $28.90 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020, με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως 33.2% (από το 2015 έως 2020).
Οι πλατφόρμες cybersecurity θα πολλαπλασιαστούν και πολλά από τα προαναφερθέντα κεφάλαια θα περάσουν από τα ταμεία τους, σε μία προσπάθεια να “θωρακιστεί” το ΙοΤ οικοσύστημα, καθώς, όπως σημειώνεται και σε σχετική έκθεση του FBI, το καταναλωτικό κοινό δεν γνωρίζει ή αδιαφορείγια τις παραμέτρους ασφαλείας των εμπορικών υλοποιήσεων.
Στα πλαίσια αυτά και σε μία προσπάθεια να εκτιμηθούν τα έξοδα συντήρησης, αναβάθμισης καιανάπτυξης νέων λύσεων, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων cybersecurity οργανισμών, η κατ’ εκτίμηση ελάχιστη μονάδα αναφοράς κόστους είναι το “$1-per-Thing”.
Είναι το ελάχιστο ποσό, βάση του οποίου οι developers, οι κατασκευαστές και οι επενδυτέςκαλούνται να εκτιμήσουν το μέγεθος των απαιτούμενων κεφαλαίων, με τα οποία θα χρειαστεί να στηρίξουν τα εγχειρήματα τους στο άμεσο μέλλον – κόστος το οποίο αναμένεται να διογκωθεί και να φτάσει ακόμα και τα $170 δισεκατομμύρια.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα “έξυπνα” αυτοκίνητα, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια μέχρι το 2020, μιας και όπως έχει ήδη αποδειχθεί είναι αρκετά εύκολο να αναλάβει κανείς τον έλεγχο των συστημάτων τους, με ολέθριες για τους επιβάτες συνέπειες.