.

Ρομπότ-φύλακες στη Silicon Valley


Ένα νέο είδος φρουρών ασφάλειας έχει τεθεί για περιπολία στη Silicon Valley: Ρομπότ-φύλακες που έχουν ταχθεί στη μάχη για την καταπολέμηση του εγκλήματος και μοιάζουν σαν να έχουν βγει κατ’ευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Με μια πρώτη ματιά, τα ρομπότ ασφάλειας «Κ5» μοιάζουν με χαρακτήρες καρτούν από τα Star Wars.


Ρομπότ Ρομπότ
«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων τα βλέπει και αναφωνεί: «Θεέ μου, είναι τόσο χαριτωμένα!». Πολλοί παίρνουν το θάρρος και τα αγκαλιάζουν ή τα επευφημούν για οποιοδήποτε λόγο», δηλώνει ο Stacy Stephens, συν-ιδρυτής της κατασκευάστριας εταιρείας, Knightscope.

«Είναι άοπλα, αλλά επιβλητικά: με ύψος στο 1,5 μέτρο και βάρος στα 140 κιλά, σίγουρα οι υποψήφιοι δράστες θα το σκεφτούν διπλά, προτού διαπράξουν κάποιο έγκλημα, υπό την παρουσία τους».

«Το πρώτο πράγμα που πρόκειται να συμβεί είναι ο διαρρήκτης να δει το ρομπότ. Και δυστυχώς, οι εγκληματίες είναι εγγενώς οκνηροί. Δεν ψάχνουν για κάτι συγκρουσιακό, ψάχνουν για έναν εύκολο στόχο», επισημαίνει ο Stacy Stephens. «Θα δουν το ρομπότ και το πιθανότερο είναι πως θα κινηθούν προς τον επόμενο, ευκολότερο, στόχο».

Ρομπότ εν δράσει Ρομπότ
Τα Ρομπότ ασφαλείας είναι αυτόνομα, που σημαίνει ότι λειτουργούν μόνα τους. Δεν κυνηγούν εγκληματίες, ούτε κάνουν συλλήψεις. Έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν ενδεχόμενες συμπλοκές.

«Όταν κάποιος εισέλθει στο πεδίο του ρομπότ, αυτό θα σταματήσει. Στη συνέχεια, θα ανακατευθύνει την πορεία του γύρω από το άτομο αυτό. Παράλληλα, καθ’όλη τη διάρκεια των συμβάντων, πραγματοποιείται αποστολή βίντεο στο κέντρο ελέγχου, όπου ένας άνθρωπος παρακολουθεί».

Ρομπότ - Ρομπότ εν δράσει! Ρομπότ



«Εάν ένας επίδοξος διαρρήκτης επιμείνει» δηλώνει ο Stephens, «Τότε, το ρομπότ κοιτάζει το βίντεο, ακούει για ήχους όπως σπάσιμο γυαλιών και για κάθε δυνατό ήχο που μια διάρρηξη μπορεί να προκαλέσει. Το ρομπότ, ανάλογα με την περίσταση, συλλέγει συνεχώς αποδεικτικά στοιχεία, όπως πινακίδες κυκλοφορίας, εικόνες οχημάτων κτλ, ενώ παράλληλα καταγράφει την τοποθεσία geotag, και τον ακριβή χρόνο του συμβάντος». 

Ρομπότ εν δράσει! Ρομπότ
Τα ρομπότ έχουν αναπτυχθεί ώστε να φυλάσσουν κυρίως εξωτερικούς χώρους.

Τα ρομπότ περιπολούν χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία παρόμοια με αυτήν την αυτο-οδήγησης του αυτοκινήτου της Google, επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.
Αν κάποιος αποφασίσει να επιτεθεί στο ρομπότ, τότε αυτό θα εκπέμψει μια ηχητική προειδοποίηση και θα ενημερώσει το κέντρο ελέγχου. Η ηχητική σήμανση θα γίνεται όλο και πιο δυνατή καθώς η απειλή παραμένει.

«Ένας πολύ, πολύ δυνατός συναγερμός», αναφέρει ο Stephens. «Σκεφτείτε ένα συναγερμό αυτοκινήτου, αλλά πολύ πιο έντονο».

Ποιο είναι όμως το κόστος για την ενοικίαση ενός προσωπικού φρουρού, στα πλαίσια του μοντέλου Robot-as-a-Service που υιοθετεί η Knightscope;

Επί του παρόντος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μισθώσουν τις υπηρεσίες ενός άρτια εξοπλισμένου φύλακα-ρομπότ, καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $4.500 ανά μήνα, για πλήρη φύλαξη 24/7, που ισοδυναμεί περίπου με $6.25 ανά ώρα(!).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της Knightscope.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.