.

Αιματοκύλησαν βάση της αστυνομίας οι Ταλιμπάν


Είκοσι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και 29 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα (1/2) σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον βάσης της αφγανικής αστυνομίας στην Καμπούλ, πέντε ημέρες πριν από μια διερευνητική συνάντηση με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους αντάρτες.

Ο καμικάζι «αναμίχθηκε με το πλήθος που περίμενε για να μπει στη βάση της αστυνομίας» στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, δήλωσε ο Άμπντουλ Μπασίρ Μουτζάχιντ, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της αφγανικής πρωτεύουσας.

Το απόγευμα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε έναν νεότερο απολογισμό, ο οποίος έκανε λόγο για 20 νεκρούς και 29 τραυματίες στη νέα επίθεση εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των ανταρτών. «Όλα τα πρόσωπα που σκοτώθηκαν ήταν αστυνομικοί», διευκρίνισε μια πηγή στο υπουργείο.

Νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Αγιούμπ Σαλάνγκι είχε κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη στον τόπο της επίθεσης, η έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο της βάσης.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, που επιτίθενται συχνά εναντίον της αστυνομίας και του στρατού του Αφγανιστάν, καθώς θεωρούν τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού της χώρας «λακέδες» των αμερικανών «εισβολέων».

Οι Ταλιμπάν έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις και τις εφόδους στο πεδίο τους τελευταίες μήνες και — αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια — δεν υπήρξε χειμερινή αναστολή των επιχειρήσεών τους. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου είχαν καταφέρει άλλωστε να καταλάβουν και να κρατήσουν για λίγες ημέρες την πόλη Κουντούζ, ένα στρατηγικής σημασίας αστικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επίθεση εξάλλου στο κέντρο της Καμπούλ, θεωρείται ότι δίνει στους αντάρτες την ευκαιρία να κάνουν μια επίδειξη της δύναμης και των δυνατοτήτων που συνεχίζουν να έχουν, ώστε να βρίσκονται σε θέση ισχύος όταν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση.

Οι πρώτες συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος που κρατάει 14 χρόνια στο Αφγανιστάν έγινε το περασμένο καλοκαίρι στο Πακιστάν, ενώ μια δεύτερη συνάντηση επρόκειτο να γίνει στα τέλη της χρονιάς αλλά αναβλήθηκε επ' αόριστον, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του μουλά Όμαρ, του ιδρυτή και αδιαμφισβήτητου ηγέτη μέχρι πριν από μερικά χρόνια του κινήματος των Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι ενόψει της προσδοκώμενης επανέναρξης του διαλόγου, έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς δύο τετραμερείς συναντήσεις με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Κίνας, των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Ως τώρα, οι Ταλιμπάν δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον κύκλο διαπραγματεύσεων, και έχουν θέσει προαπαιτούμενα για την επανέναρξη των συνομιλιών, όπως για παράδειγμα να αφαιρεθούν ανώτερα στελέχη τους από τις μαύρες λίστες των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

Μια τρίτη τετραμερής συνάντησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 6η Φεβρουαρίου στο Ισλαμαμπάντ.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.