.

Τα ρομπότ θα προκαλέσουν παγκόσμια εργασιακή επανάσταση

Ο Μοσέ Βάρντι καθηγητής υπολογιστικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Ράις του Χιούστον προειδοποιεί ότι τα ρομπότ θα προκαλέσουν παγκόσμια εργασιακή επανάσταση.




Ο ρυθμός της εξέλιξης των μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε εργασίες που έως τώρα τις έκαναν άνθρωποι, εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να είναι άνεργοι σε 30 χρόνια από σήμερα.

Η καταστροφική εργασιακή επανάσταση 

Ο Μοσέ Βάρντι καθηγητής υπολογιστικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Ράις του Χιούστον μίλησε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενωσης για την Προηγμένη Τεχνολογία και προέβλεψε ότι οι εξελίξεις στην ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσουν μια εργασιακή επανάσταση, που δεν θα μοιάζει με αυτήν που έζησε η ανθρωπότητα στη βιομηχανική επανάσταση πριν από περίπου 2 αιώνες.

«Πλησιάζουμε στο χρονικό σημείο κατά το οποίο οι μηχανές θα μπορούν να ξεπερνούν τους ανθρώπους σχεδόν σε κάθε εργασία. Πιστεύω ότι η κοινωνία θα θελήσει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα πριν να ειναι πολύ αργά» λέει ο Βάρντι και προβλέπει: «Πιστεύω ότι έως το 2045 οι μηχανές θα μπορούν να διεκπεραιώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργασιών που τώρα κάνει ο άνθρωπος. Και το ερώτημα είναι: Οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Εχετε ακούσει για το αυτοκίνητο της Google; Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν από την οδήγηση, όπως οι οδηγοί λεωφορείων και οι οδηγοί ταξί. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;»

Οι οικονομολόγοι απαντούν ότι τους τελευταίους δυο αιώνες πάντα η τεχνολογία αντικαθιστούσε τα εργατικά χέρια σε συγκεκριμένες εργασίες και πάντα δημιουργούνταν νέα επαγγέλματα και νέες καριέρες. Ομως ο καθηγητής Βάρντι διαφωνεί: «Είναι σαν να λέμε ότι δεν μπορείς να ψαρέψεις όλα τα ψάρια από τους ωκεανούς επειδή πάντα θα υπάρχουν ψάρια στη θάλασσα» δηλώνει και εξηγεί ότι η διαφορά την έως τώρα τεχνολογική εξέλιξης με αυτήν που έρχεται είναι το γεγονός ότι τα νέα μηχανήματα δεν θα κάνουν απλώς αυτοματοποιημένες κινήσεις αλλά θα έχουν τεχνητή νοημοσύνη και συνεπώς έστω και περιορισμένη κριτική σκέψη.


Πως η βιομηχανική εξέλιξη φτώχυνε τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ

«Το ζήτημα είναι αν τελικά η τεχνολογία που αναπτύσσουμε θα ωφελήσει την ανθρωπότητα. Λέγεται ότι αν οι μηχανές κάνουν την δουλειά μας, εμείς θα μπορούμε να διασκεδάζουμε περισσότερο. Δεν το θεωρώ αυτό ως ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Πιστεύω ότι η εργασία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του ανθρώπου» σχολιάζει ο καθηγητής Βάρντι και καλεί τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο ίδιος θυμίζει ότι για πολλές δεκαετίες ο εθνικός πλούτος των ΗΠΑ αυξανόταν παράλληλα με την βιομηχανική παραγωγή. Ομως από το 1980 και μετά, ενώ η βιομηχανική παραγωγή συνέχιζε να αυξάνεται, ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών άρχισε να μειώνεται. Ο Μοσέ Βάρντι δηλώνει ότι γι' αυτό το φαινόμενο ευθύνεται η τεχνολογική εξέλιξη στην βιομηχανία που αντικατέστησε με μηχανές τα ακριβοπληρωμένα εργατικά χέρια.

«Η αποσύνδεση του εθνικού πλούτου από το οικιακό εισόδημα οφείλεται στην αυτοματοποίηση της παραγωγής. Μπορούμε να περιμένουμε για παράδειγμα ότι η οδήγηση θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Το 10% των εργασιών στην χώρα σχετίζονται με την οδήγηση ενός οχήματος. Πολλές από αυτές τις εργασίες θα εξαφανιστούν» καταλήγει ο καθηγητής.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.