.

Οι ΗΠΑ είχαν σχέδιο για μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν


Οι ΗΠΑ είχαν σχέδιο για μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν, σε περίπτωση που οι διπλωματικές προσπάθειες για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος δεν σημείωναν επιτυχία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται επερχόμενο ντοκιμαντέρ και πηγές των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η κωδική ονομασία του σχεδίου ήταν «Nitro Zeus» και στόχος ήταν η εξουδετέρωση της αεράμυνας του Ιράν, καθώς και των συστημάτων τηλεπικοινωνιών και σημαντικών τμημάτων του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας- ωστόσο το σχέδιο «πάγωσε» μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Το σχέδιο είχε αναπτυχθεί από το Πεντάγωνο και κύριος σκοπός του ήταν να παρέχει διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο Ομπάμα ότι είχε εναλλακτικές επιλογές αντί πολεμικών επιχειρήσεων, εάν το Ιράν έκανε κινήσεις κατά των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους στην περιοχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο κάποια στιγμή έφτασε να περιλαμβάνει χιλιάδες άτομα, μέλη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ προϋπέθετε δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και εγκατάσταση ηλεκτρονικών συσκευών στα δίκτυα υπολογιστών του Ιράν, όπως αναφέρουν οι Times.

Παράλληλα, αναφέρεται πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ένα ξεχωριστό σχέδιο συγκαλυμμένης κυβερνοεπίθεσης για την αχρήστευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό.

Τα περί «Nitro Zeus» είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της προβολής ντοκιμαντέρ υπό την ονομασία «Zero Days», στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης τα χρόνια πριν την πυρηνική συμφωνία, την υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης κατά των εγκαταστάσεων στο Νατάνζ με το worm Stuxnet και συζητήσεις στο Πεντάγωνο περί χρήσης τέτοιων πρακτικών.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.