.

Από τις ληστείες στην ανατίναξη ΑΤΜ


Οι τραπεζικές ληστείες με μάσκες και όπλα τείνουν να γίνουν στη Γερμανία... είδος προς εξαφάνιση. Στον αντίποδα αυξάνονται τα κρούσματα ανατίναξης ΑΤΜ αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναζητήσουν νέους μηχανισμούς ασφαλείας.

Εδώ και μήνες εγκληματικές συμμορίες ανατινάζουν ΑΤΜ στη Γερμανία, αναγκάζοντας τις τράπεζες και τα ταμιευτήρια να αναπροσαρμόσουν τις αντικλεπτικές στρατηγικές τους. Πολλά τραπεζικά ιδρύματα ενισχύουν το προσωπικό ασφαλείας και κλείνουν μεμονωμένα καταστήματα τα βράδια ενώ άλλα προτιμούν να καταργήσουν τελείως τα ΑΤΜ, μεταφέροντας… με κούριερ τα χρήματα στον πελάτη. Το μόνο βέβαιο πάντως, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πως τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Το παράδειγμα της Θουριγγίας


Εδώ και μήνες εγκληματικές συμμορίες ανατινάζουν ΑΤΜ στη Γερμανία
Εδώ και μήνες εγκληματικές συμμορίες ανατινάζουν ΑΤΜ στη Γερμανία
Στη Θουριγγία συμμορίες έχουν ανατινάξει από τον περασμένο Νοέμβριο τρία ΑΤΜ του ταμιευτηρίου Gera-Greiz. «Στη συνέχεια εξετάσαμε όλα τα μηχανήματα, 60 στον αριθμό, ως προς την ασφάλειά τους», εξηγεί ο διευθυντής Φρανκ Έμριχ. Το αποτέλεσμα; Πέντε υποκαταστήματα έκλεισαν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ΑΤΜ δεν είναι προσβάσιμα μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί.
Δεδομένου όμως ότι καταργήθηκαν πολλά ΑΤΜ, το ταμιευτήριο προτίθεται να μεταφέρει μελλοντικά με κούριερ χρήματα στους πελάτες του. «Το αντιλαμβανόμαστε ως πρόσθετη προσφορά και περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου». Ο πελάτης θα μπορεί να ζητά τηλεφωνικά έως και 1.000 ευρώ από την τράπεζα και στη συνέχεια υπάλληλος που θα φορά πολιτικά θα τα μεταφέρει στο σπίτι του πελάτη. Η υπηρεσία θα είναι καταρχήν δωρεάν, εντούτοις σε μεταγενέστερο χρόνο θα χρεώνεται.

Αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με την Wincor Nixdorf, υπάρχουν πλέον ειδικά χρηματοκιβώτια τα οποία είναι ανθεκτικά σε επιθέσεις με γκαζάκια
Σύμφωνα με την Wincor Nixdorf, υπάρχουν πλέον ειδικά χρηματοκιβώτια τα οποία είναι ανθεκτικά σε επιθέσεις με γκαζάκια
Σε όλη τη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανατινάξεων ΑΤΜ. Σύμφωνα με κάποια πρώτα στοιχεία της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος ΒΚΑ το 2015 καταγράφηκαν 151 επιθέσεις. Από το 2011 ο σχετικός αριθμός έχει τετραπλασιαστεί. Στον αντίποδα έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των «παραδοσιακών» ληστειών: το 2014 καταγράφηκαν μόλις 193 ληστείες τραπεζών. Πριν από 10 χρόνια ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 600.
Οι εταιρείες που κατασκευάζουν ΑΤΜ προσπαθούν στο μεταξύ να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. 

Σύμφωνα με την Wincor Nixdorf, υπάρχουν πλέον ειδικά χρηματοκιβώτια, τα οποία είναι ανθεκτικά σε επιθέσεις με γκαζάκια. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν τον εξοπλισμό των χρηματοκιβωτίων των ΑΤΜ με συστήματα χρωματισμού. Όταν τα χρηματοκιβώτια ανοίγουν με τη βία, τότε ειδικά μελάνια χρωματίζουν τις δέσμες των χαρτονομισμάτων, καθιστώντας τις ουσιαστικά άχρηστες. «Η ζήτηση για τέτοια προϊόντα αυξάνεται», λέει ο Στέφαν Λέσμαν από την Wincor Nixdorf, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κίνητρα» για τους ληστές. Η χρήση συστημάτων χρωματισμού όμως είναι αρκετά πολύπλοκη και προϋποθέτει την εκπαίδευση των υπαλλήλων προκειμένου να μην ενεργοποιήσουν οι ίδιοι τον μηχανιμσό για την αχρήστευση των χαρτονομισμάτων!

Πηγή

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.