.

Διακίνηση ναρκωτικών μέσω διαδικτύου


Οργιάζει πλέον η αγορά ναρκωτικών κάθε είδους μέσω διαδικτύου στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά (OEDT). Οι χρήστες έχουν πλέον στο διαδίκτυο "ποικίλες επιλογές" ενώ εξασφαλίζουν και την ανωνυμία τους. Ενώ σύμφωνα με την έκθεση στο διαδίκτυο υπάρχουν πλέον σχεδόν όλα τα είδη ναρκωτικών, τα οποία μάλιστα φτάνουν στην πόρτα των αγοραστών μέσω ταχυδρομείου, χωρίς να έλθει ποτέ σε φυσική επαφή ο αγοραστής και ο έμπορος.

Πάντως, ενώ περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά, η καταφυγή στο διαδίκτυο παραμένει ακόμη περιορισμένη, αναφέρει το OEDT, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 σε 100.000 χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, περίπου το 10% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι έχουν αγοράσει ναρκωτικά μέσω του διαδικτύου.

"Η ταχύτητα με την οποία οι αγορές ναρκωτικών μεταμορφώνονται χάρη στο Ίντερνετ" θέτει "μεγάλες προκλήσεις στις κατασταλτικές αρχές" που προσπαθούν να εντοπίσουν τις παραβάσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών "παραμένει σταθερά ριζωμένο στον φυσικό κόσμο, οι εικονικές αγορές σπρώχνουν πιο πέρα τα όρια του εφοδιασμού σε ναρκωτικά, προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές στους εν δυνάμει αγοραστές", λέει ο Αλέξις Γκούζντιλ, διευθυντής του OEDT.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διανομή "νόμιμων ουσιών που προκαλούν ευφορία" ή ουσιών που καλύπτονται από κάποια νομική ασάφεια γίνεται ανοικτά στο "ορατό web", προσβάσιμο μέσω των κοινών μηχανών αναζήτησης.

Στην Ευρώπη, περίπου 650 ιστοσελίδες επιτρέπουν έτσι την αγορά νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NSP), ουσιών που προκαλούν ευφορία οι οποίες παρουσιάζονται συχνά ως υποκατάστατα υπαρχόντων παράνομων ναρκωτικών, αλλά προκαλούν μερικές φορές τον θάνατο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OEDT για το 2015.

Η πλειονότητα των ηλεκτρονικών πωλήσεων παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, διεξάγονται ωστόσο στο "αθέατο Web" στο οποίο η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη, καθώς προστατεύεται από από κρυπτογραφικό λογισμικό.

Σε πλήρη ανάπτυξη "οι ηλεκτρονικές αγορές ναρκωτικών είναι πιθανό εν καιρώ να φέρουν τέτοιες αλλαγές στο λαθρεμπόριο αυτών των ουσιών με τον ίδιο τρόπο που το eBay, το Amazon και το PayPal έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο λιανικό εμπόριο", καταλήγει ο Γκούζντιλ.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.