.

PandaLabs: Το 27% όλου του malware εμφανίστηκε το 2015


Τα PandaLabs, τα εργαστήρια της Panda Security, εντόπισαν και εξουδετερώσαν περισσότερα από 84 εκατομμύρια νέα δείγματα malware κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει εννέα εκατομμύρια περισσότερα δείγματα από ότι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα σχετικά δεδομένα. Υπήρχαν δηλαδή 230.000 νέα δείγματα malware που παράγονταν καθημερινά κατά τη διάρκεια του έτους.

Πέρυσι καταγράφηκε επίσης και ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που σε όλο τον κόσμο, με συνολικά 304 εκατομμύρια δείγματα, που σημαίνει ότι πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των δειγμάτων malware που έχει καταγραφεί ποτέ παρήχθησαν το 2015 (27,63%).

Ήταν όμως και μια δύσκολη χρονιά για συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες που υπέφεραν εκτεταμένες κλοπές δεδομένων και παρέμβασεις στα συστήματα πληροφορικής τους.

"Προβλέπουμε ότι το ποσό των malware που δημιουργήθηκε από κυβερνοαπατεώνες θα συνεχίσει να αυξάνεται", επισημαίνει ο Luis Corrons, Τεχνικός Διευθυντής των PandaLabs, "Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία εκατομμυρίων Trojans και άλλων απειλών συσχετίζονται με τις ανάγκες των κυβερνοαπατεώνων να μολύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, προκειμένου να πάρουν περισσότερα χρήματα".

Τα πιο ισχυρά malware για το 2015: Trojans και PUPs.
Το 2015 είδαμε ότι τα Trojans, PUPs (Potentially Unwanted Programs) και συγκεκριμένες οικογένειες Cryptolocker ήταν η αιτία για την εξάπλωση του φόβου μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο μέσα από μαζικές επιθέσεις και την κλοπή εκατοντάδων εμπιστευτικών αρχείων.

Τα Trojans συνέχισαν να είναι η κύρια πηγή των malware (51,45%), και έρχονται με διαφορά στην πρώτη θέση από το υπόλοιπο των δειγμάτων που συλλέχθησαν: ιοί (22,79%), ακολουθούν τα worms (13,22%), PUPs (10,71%), και περιπτώσεις Spyware (1,83%).

Εκτός από όλα τα βλαβερά Trojans, το Cryptolocker (ένα είδος ransomware) ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής των κυβερνοεπιθέσεων όλο το χρόνο. Σύμφωνα με τον Corrons, "το Cryptolocker είναι το καλύτερο στοίχημα για τους κυβερνοαπατεώνες, καθώς είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να πάρουν χρήματα. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, ειδικά στην περίπτωση των επιχειρήσεων που δεν διστάζουν να πληρώσουν για να ανακτήσουν τις κλεμμένες πληροφορίες τους ".

Οι μεγαλύτερες μολύνσεις προέρχονται απο Trojans
Μεταξύ όλων των τύπων malware που προκαλούν μεγάλες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο, ήταν τα Trojans που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης (60,30%), έστω και 5% λιγότερο σε σχέση με το νούμερο του 2014.
Τα PUPs ήταν επίσης ιδιαίτερα επιβλαβή, με σχεδόν το ένα τρίτο των μολύνσεων να καταφεύγουν σε τεχνάσματα για να επιτύχουν πλήρη πρόσβαση στους στοχευμένους υπολογιστές, πολύ πιο μπροστά από Adware / Spyware (5,19%), worms (2,98%) και ιούς (2,55%).

Η Κίνα παραμένει μια από τις πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο
Ο προηγούμενο χρόνος ξεχώρισε γιατί ήταν το έτος με το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων που προκαλούνται στους υπολογιστές. Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Κίνα ήταν η χώρα με τους περισσότερους μολυσμένους υπολογιστές (57,24%), ένα νούμερο που ήταν σχεδόν 30% περισσότερο από ότι το 2014. Η Ταϊβάν ήταν η επόμενη, με ποσοστό μόλυνσης 49,15%, ακολουθούμενη από την Τουρκία (42,52%) . Αυτές οι τρεις χώρες παρέμείναν στην κορυφή της κατάταξης των ποσοστών μόλυνσης, όπως ακριβώς ήταν το 2014 και το 2013.

Άλλες χώρες στις οποίες αναφέρθηκε ποσοστό μολύνσεων πάνω από το παγκόσμιο μέσο όρο ήταν η Κολομβία (33,17%), η Ουρουγουάη (32,98%) και η Ισπανία (32,15%).

Οι Σκανδιναβικές χώρες είχαν το χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέχθησαν σχετικέ με τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης, εννέα από αυτές ήταν στην Ευρώπη, με την Ιαπωνία να είναι η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται στην ήπειρο.

Οι Σκανδιναβικές χώρες κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις: η Φινλανδία ήταν μπροστά με ποσοστό 20,32%, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία (20,51%) και τη Σουηδία (20,88%).

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.