.

Στην Ελλάδα ο Ντάνιελ Κοέν, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια και την κυβερνοτρομοκρατία από το Ινστιτούτο Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια στο Ισραήλ


Το αμερικανικό Πεντάγωνο κλιμακώνει τον κυβερνοπόλεμο κατά του Ισλαμκού Κράτους, παράλληλα με την αεροπορική εκστρατεία που συνεχίζεται. Ο Ντάνιελ Κοέν [foto], ειδικός στην κυβερνοασφάλεια και την κυβερνοτρομοκρατία από το Ινστιτούτο Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια στο Ισραήλ (Institute for National Security Studies, INSS) ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, υποστηρίζει ότι η Δύση έχει ηττηθεί μέχρι στιγμής στον ιντερνετικό πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Προτείνει στην Ευρώπη να χρησιμοποιήσει μερικούς από τους σύριους πρόσφυγες στον πόλεμο αυτό γιατί γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον πώς να εξουδετερώσουν την προπαγάνδα των τζιχαντιστών.

«Υπάρχει μία ασυμετρία πάθους»
«Από τα μέσα του 2014, η Δύση άρχισε να αντιμετωπίζει το Ισλαμικό Κράτος στον κυβερνοχώρο. Επικεντρώθηκε στο να προσφέρει ένα εναλλακτικό αφήγημα προς εκείνο των τζιχαντιστών. Η στρατηγική αυτή απέτυχε, παρά τα χρήματα και τους πόρους που αφιέρωσαν οι Αμερικανοί. Γιατί απέτυχε; Πρώτον, υπάρχει μια ασυμμετρία πάθους. Οι οπαδοί του ΙΚ που εργάζονται ονλάιν είναι αφοσιωμένοι σε αυτό, ξοδεύουν πολύ χρόνο και πόρους ενώ ακόμη και το οργανόγραμμά τους είναι μεγαλύτερο από εκείνο της άλλης πλευράς. Δεύτερον, γνωρίζουν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο απευθύνονται και πώς να τον πλησιάσουν, έχουν την ίδια γλώσσα και την ίδια κουλτούρα, άρα έχουν εξαρχής το πλεονέκτημα. Η πλευρά του εναλλακτικού αφηγήματος απέτυχε γιατί δεν ήταν καλά συντονισμένη, ούτε αρκετά ευέλικτη και δυναμική. Ήταν πολύ αργή και γραφειοκρατική. Κάθε φορά που έπρεπε να παράξει μια νέα εκστρατεία, χρειαζόταν πολύ χρόνο και μέχρι να την ολοκληρώσει, το ΙΚ είχε ήδη προχωρήσει αλλού. Το FBI παραδέχτηκε ότι δυσκολεύτηκε πολύ να αντιμετωπίσει το ΙΚ ονλάιν γιατί οι τζιχαντιστές βρίσκουν πάντα νέους τρόπους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ώστε να είναι διαθέσιμη σε όλους δωρεάν. Σήμερα, όσοι πολεμούν τους τζιχαντιστές ονλάιν πρέπει να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο το εναλλακτικό αφήγημα αλλά και επιθετικά κυβερνοεργαλεία για να σταματήσουν την προπαγάνδα και την στρατολόγηση του ΙΚ στο ίντερνετ»,λέει ο κ. Κοέν. 

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν είναι συμπτωματικό ή όχι, αλλά την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Πεντάγωνου για κυβερνοπόλεμο στο ΙΚ, παρατηρήθηκαν πολλές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και ίντερνετ στη Συρία.«Γιατί δεν έχει πετύχει ο ιντερνετικός πόλεμος κατά του ΙΚ μέχρι σήμερα; Είναι πολύ δύσκολο να πετύχει γιατί το ίντερνετ δεν έχει σύνορα. Η ιντερνετική δραστηριότητα του ΙΚ δεν εκπορεύεται μόνο από τη Ράκα στη Συρία ή τη Μοσούλη στο Ιράκ αλλά από οπουδήποτε στον κόσμο»,συνεχίζει ο κ. Κοέν.

Πρόσφυγες με εμπειρία στους υπολογιστές και στο μάνατζμεντ

Οι ειδικοί θεωρούν ότι στον κυβερνοπόλεμο κατά του ΙΚ, οι Ρώσοι κερδίζουν κατά κράτος τη Δύση. Έχουν βρει ένα συνδυασμό επιθετικών ενεργειών και εξουδετέρωσης της προπαγάνδας.«Η ΕΕ ίδρυσε μια νέα μονάδα, μέρος της Europol, που θα παρακολουθεί το ίντερνετ και θα αντικρούει την προπαγάνδα των τζιχαντιστών. Αυτό είναι ενδιαφέρον και ίσως φέρει αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Εμείς στο Ισραήλ είμαστε πολύ καλοί στην κυβερνοασφάλεια αλλά ακόμη αναζητούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την προτροπή για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στο ίντερνετ. Δεν είναι ακριβώς στρατολόγηση, αλλά κόσμος επηρεάζεται από αυτή. Πρέπει να βελτιωθούμε στο εναλλακτικό αφήγημα. Οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν καλύτερα είναι όσοι προέρχονται από το ίδιο περιβάλλον. Ένας από τους λόγους που ήρθα στην Ελλάδα είναι για να συζητήσω για την προσφυγική κρίση. Η κρίση αυτή αποτελεί πρόβλημα σήμερα αλλά μπορεί επίσης να φέρει τη λύση στο εναλλακτικό αφήγημα. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που φεύγουν από το ΙΚ, από τη Συρία, πολλοί έχουν σπουδές και εμπειρία στους υπολογιστές ή στο μάνατζμεντ. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μερικούς από αυτούς για να μας βοηθήσουν στον κυβερνοπόλεμο κατά του ΙΚ»μας λέει ο Ισραηλινός ειδικός.


Και καταλήγει:
«Για την Ελλάδα ειδικότερα, η κύρια πρόκληση είναι να παρακολουθεί καλύτερα τα σύνορα. Πρέπει επίσης, όχι μόνο ιντερνετικά αλλά και αλλιώς, να προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία τζιχαντισμού που προσπαθούν να ριζώσουν στη χώρα, ή ακόμη και να περάσουν από την Ελλάδα καθ' οδόν προς την Ευρώπη». \

Aναδημοσίευση από το vima.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.