.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα στη προστασία καταστημάτων λιανικής


Είναι φανερό, ότι υπάρχουν απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας του σύγχρονου εμπορικού καταστήματος. Η γνώση που προκύπτει από τη σωστή ενημέρωση και την επαγγελματική κατάρτιση του επαγγελματία εγκαταστάτη, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα προϊόντα, είναι μοναδικά εφόδια έναντι του ανταγωνισμού.

Βασίλης Δέδες
Product Manager
Novatron Security Distribution ΑΕ

Η βιομηχανία λιανικού εμπορίου ανήκει και εκείνη στα θύματα της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Στα δύσκολα ομολογουμένως αυτά χρόνια, ήρθε να προστεθεί και η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Οι απώλειες από κλοπές και διαρρήξεις ήταν και παραμένουν μεγάλες για τα καταστήματα λιανικής. Υπεύθυνοι δεν είναι πάντα οι «επαγγελματίες» κακοποιοί. Το εντυπωσιακό είναι ότι η μεγαλύτερη ζημιά προέρχεται από μικροκλοπές «πελατών» και υπαλλήλων με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. Οι πιο συνηθισμένες πρακτικές των υπαλλήλων είναι, η κλοπή εμπορευμάτων και μετρητών, οι ειδικές εκπτώσεις σε φίλους και γνωστούς χωρίς την έγκριση της επιχείρησης, (γνωστό και ως Sweathearting). Μερίδιο στις απώλειες έχουν ακόμα και τα εσκεμμένα λάθη από τους προμηθευτές. Τέλος, μη ξεχνάμε και τα ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητα από αμέλεια ή από καταστροφές όπως πυρκαγιά ή πλημμύρα.

Ας δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά για την περίοδο 2014-2015, που αφορούν στις κλοπές και τις απώλειες εμπορευμάτων (shrinkage) στα καταστήματα λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο:
  • Απώλειες 123 δισ δολάρια
  • Το 39% από το ίδιο το προσωπικό
  • Το 38% από «πελάτες»
  • Το 7% από λάθη των προμηθευτών
  • Το 16% από ακούσια λάθη και μη παράνομες πράξεις
Όλες οι παραπάνω απώλειες επιβαρύνουν τον επιχειρηματία με πρόσθετα έξοδα ασφαλείας με αποτέλεσμα ένα μέρος της επιβάρυνσης να καταλήγει στον καταναλωτή μέσω αυξήσεων στις τιμές των αγαθών.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης των παραπάνω είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα από ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Συστήματα συναγερμού, παρακολουθούσης (CCTV), αντικλεπτικών εμπορευμάτων, ελέγχου πρόσβασης και πυρανίχνευσης. Σε κάθε περίπτωση, ο επαγγελματίας εγκαταστάτης θα πρέπει να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπεύθυνο ασφαλείας της επιχείρησης.

Συστήματα Συναγερμών: Ο συναγερμός πάντα αποτελούσε τη βασική επιλογή στα συστήματα ασφαλείας. Η ενδελεχής εξέταση του χώρου και ο ακριβής προσδιορισμός των αναγκών για κάλυψη αποτελούν την βασική αρχή για την αποτελεσματικότητα του συναγερμού. Η τεχνολογία σήμερα μας προσφέρει ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση της βασικής μονάδας με όλα τα αξεσουάρ και βασικά εξαρτήματά του.

Η νέα τεχνολογία PowerG από την καναδέζικη DSC, προσφέρει καινοτομίες όπως, αυτονομία ενέργειας των περιφερειακών εξαρτημάτων έως 8 χρόνια, ασύρματη εμβέλεια έως 2km με χρήση ειδικού αναμεταδότη. Επίσης, υιοθετούν τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης AES με κλειδί μήκους 128 bits παράλληλα με τη μεταπήδηση συχνοτήτων (Frequency Hopping). Έτσι το ασύρματο δίκτυο των περιφερειακών συσκευών αλλάζει συχνότητα 64 φορές το δευτερόλεπτο κάνοντας τη σύνδεσή του με την κεντρική μονάδα πραγματικά ασφαλή. Τη νέα σειρά συναγερμών PowerSeriesNeo της DSC (Tyco Group) θα τη βρείτε στη Novatron Security Distribution.

Συστήματα Παρακολούθησης (CCTV): Πέρα από τις γνωστές σε όλους αναλογικές και IP κάμερες, η εμφάνιση των αναλογικών καμερών με δυνατότητα υψηλής ανάλυσης (CVI, TVI, AHD) και των αντίστοιχων καταγραφικών, ανέτρεψε τα δεδομένα που είχαμε πριν την έλευσή τους στην αγορά. Η τεχνολογία HD-CVI (High definition composite video interface) προσφέρει υψηλής ανάλυσης βίντεο (720p & 1080p) χρησιμοποιώντας ομοαξονικό (coaxial) καλώδιο. Η νέα αυτή γενιά καμερών προσφέρει εικόνα με πιο ζωντανά χρώματα και χαμηλότερο κόστος. Άξιες αναφοράς είναι επίσης και οι κάμερες 4K (Ultra HD) με αναλύσεις 3960x2160 και 4000x3000. Αυτή η υπερυψηλή ανάλυση δίνει λύση σε κρίσιμα σημεία του καταστήματος, όπως ταμείο, διαδρόμους κλπ. Προς το παρόν, η τεχνολογία 4K είναι διαθέσιμη μόνο σε πρωτόκολλο IP. Αφήνουμε για το τέλος τη νέα γενιά Starlight δικτυακών καμερών. Οι κάμερες αυτές διαθέτουν έναν υπερευαίσθητο αισθητήρα που μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουμε εικόνα σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού.

Η χρήση των παραπάνω τεχνολογιών σε συνδυασμό με ένα σύστημα Video Analytics θα λειτουργήσει πολύ αποδοτικά στους παρακάτω τομείς: 
  • Καταγραφή προσώπων που εμπλέκονται σε κλοπές και προστασία από αυτούς στο μέλλον.
  • Διασταύρωση αγοράς και οικονομικής συναλλαγής πελάτη-υπαλλήλου συνδέοντας το καταγραφικό με την ταμειακή μηχανή/POS.
  • Εποπτεία και καταγραφή στα σημαντικά σημεία του καταστήματος, όπως χώρους πάρκινγκ επισκεπτών, αποθήκης, κύριο χώρο πωλήσεων κ.α. 
  • Παρακολούθηση του καταστήματος και επίβλεψη των υπαλλήλων στις ώρες απασχόλησης.

Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες είναι διαθέσιμες από την Dahua και τη Novatron Security Distribution.

Αντικλεπτικά Συστήματα Εμπορευμάτων: Τα αντικλεπτικά εμπορευμάτων (EAS) συμβάλουν αποτελεσματικά στην προστασία από κλοπές «πελατών» (shoplifters). Περιπτώσεις όπου πελάτες παράλληλα με τις αγορές τους φροντίζουν να πάρουν και ένα έξτρα «δωράκι» είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Τα συστήματα EAS απαρτίζονται από ειδικούς ανιχνευτές στην είσοδο/έξοδο του καταστήματος, ειδικά tags (ετικέτες ή μικροσυσκευές) που προσαρμόζονται πάνω στα εμπορεύματα και της συσκευές αφαίρεσης ή ακύρωσης των tags. Όταν ο πελάτης περάσει από την έξοδο, όπου είναι εγκατεστημένος ο ανιχνευτής, χωρίς να έχει αφαιρεθεί η ακυρωθεί το tag, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος που ειδοποιεί για πιθανή κλοπή εμπορεύματος. Πρόκειται για μία αποδοτική λύση, μια που η απόσβεση της επένδυσης έρχεται σε σύντομο χρονικά διάστημα. Η Sensormatic (Tyco Group) διαθέτει μια πλήρη γκάμα αντικλεπτικών εμπορευμάτων και θα τα βρείτε στη Novatron Security Distribution.

Συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης (AccessControl): Είναι συσκευές που επιτρέπουν πρόσβαση σε χώρους του καταστήματος μόνο σε εξουσιοδοτημένους επισκέπτες και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η πρόσβαση αυτή γίνεται είτε με κωδικό ή μέσω ειδικής κάρτας (RFID), αλλά ακόμη και με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος. Τα στοιχεία εισόδου, εξόδου του κάθε εργαζόμενου σε ελεγχόμενους χώρους, συλλέγονται σε μία βάση δεδομένων. Ο συνδυασμός χρήσης καμερών ασφαλείας, προσφέρει οπτική επιβεβαίωση του συμβάντος και καθιστούν το σύστημα ακόμη πιο αποτελεσματικό. Στη Novatron Security Distribution θα βρείτε κορυφαίους κατασκευαστές όπως Kantech (Tyco Group), HID, IDTeck και ΖΚ Τeco.

Πυρανίχνευση: Κάθε κατάστημα ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία ανήκει, κινδυνεύει από την απόλυτη καταστροφή, την πυρκαγιά. Η προστασία του καταστήματος δεν αφορά μόνο τα υλικά αγαθά αλλά αφορά κυρίως τους ανθρώπους, εργαζόμενους και επισκέπτες. Τα συστήματα πυρανίχνευσης, είτε συμβατικά είτε διευθυνσιοδοτούμενα (addressable) συμβάλουν στον έγκαιρο εντοπισμό μια εστίας φωτιάς. H Novatron Security Distribution σε συνεργασία με τον κορυφαίο κατασκευαστή Tyco, διαθέτει τα υπερσύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης της Zettler.

Περισσότερες πληροφορίες: www.novatronsec.com

Πηγή: securitymanager.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.