.

Τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω διαδικτύου είναι πιθανές τα επόμενα χρόνια


Μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε πυρηνικό σταθμό ή σε αεροπλάνο μέσω διαδικτύου είναι πιθανή τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε αξιωματούχος της ΕΕ, προκαλώντας έντονη ανησυχία ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, έκανε την ανατριχιαστική εκτίμηση ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι πιθανό να γίνει επίθεση τζιχαντιστών σε πυρηνικό σταθμό, με τους τρομοκράτες να αποκτούν τον έλεγχό του.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών», εκτίμησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

«Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος εντός του Ισλαμικού Κράτους με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα», πρόσθεσε ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον», προειδοποίησε ακόμη ο ίδιος.

Δολοφονήθηκε φύλακας πυρηνικής εγκατάστασης

Τα όσα είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, μάλιστα, έρχονται ενώ στο Βέλγιο υπάρχει ανησυχία για τα σχέδια τζιχαντιστών να «χτυπήσουν» πυρηνικούς σταθμούς αλλά και την πληροφορία ότι φύλακας μίας εγκατάστασης αυτού του τύπου δολοφονήθηκε την Πέμπτη και εκλάπη το πάσο του.

Πρόκειται για άνδρα ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία ασφαλείας πυρηνικής εγκατάστασης στο Σαρλερουά, που απέχει περίπου 50 χλμ. από τις Βρυξέλλες. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες μετά από το τρομοκρατικό «χτύπημα» στη βελγική πρωτεύουσα, ο άνδρας δολοφονήθηκε την ώρα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, εκλάπη και το πάσο ασφαλείας του, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στις Αρχές, λόγω της πρόσβασης που δίνει αυτό στην πυρηνική εγκατάσταση. Οι αρχές αμέσως ακύρωσαν αυτό το πάσο, αναφέρει η εφημερίδα. Οι αρχές όμως διέψευσαν την κλοπή του πάσου.

Η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πληροφορίες, την Πέμπτη, ότι οι αδελφοί Καλίντ και Ιμπραχί Ελ Μπακράουι- δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έπληξαν τις Βρυξέλλες- σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο και ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- μακελάρη του Παρισιού- επιτάχυνε τα πλάνα των τρομοκρατών.

Τα δύο αδέρφια, έγραψε η εφημερίδα, είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου. Υλικό με δεκάδες ώρες από τις κινήσεις του κατασχέθηκε σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα ενός άλλου υπόπτου που ανήκει στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα, του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Προφανής στόχος των τρομοκρατών ήταν να απαγάγουν τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος και να πάρουν στα χέρια τους ραδιενεργό υλικό. Η παρακολούθησή του έγινε πέρυσι, σύμφωνα με την Telegraph και ανακαλύφθηκε μόνο πρόσφατα.

Τα μέτρα ασφαλείας αύξησε και η Γαλλία στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πηγή της Telegraph, από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εκεί ελέγχονται για ισλαμιστικές σχέσεις και κάποιων εξ αυτών ανακλήθηκε το πάσο ασφαλείας.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.