.

Κίνα: Αστυνομικό αυτοκίνητο με σύστημα αναγνώρισης προσώπων


Αν είστε αστυνομικός σε μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ο εντοπισμός και η αναγνώριση εγκληματιών ίσως είναι δύσκολο έργο. Ερευνητές του Κινεζικού Πανεπιστημίου Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ερευνών και Εξοπλισμού της Αστυνομίας της Κίνας, έχουν αναπτύξει ένα υψηλής τεχνολογίας όχημα, εξοπλισμένο με σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Το SUV, που παρουσιάστηκε στην πόλη Chengdu, φέρει στην οροφή του μια σειρά από κάμερες με γωνία θέασης 360 μοιρών, που σαρώνει αυτόματα τα πρόσωπα που βρίσκονται σε ακτίνα 60 μέτρων. Το σύστημα καθορίζει το φύλο, την ηλικία και τη φυλή του κάθε προσώπου, συγκρίνει με τα πρόσωπα που αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων της αστυνομίας και προειδοποιεί σε περίπτωση αναγνώρισης κάποιου καταζητούμενου. Όλα αυτά ενώ το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητες έως και 120 χιλιόμετρα ανά ώρα!

Η αναγνώριση απαιτεί την καταγραφή τουλάχιστον των τριών τετάρτων του προσώπου, ενώ το σύστημα μπορεί επίσης να αναγνωρίσει αριθμούς πινακίδων και τύπους αυτοκινήτων. Παρά το ότι ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια είναι στα ίδια επίπεδα με το στρατιωτικό προϋπολογισμό της Κίνας και η χώρα διαθέτει μια ισχυρή βιομηχανία εξοπλισμού για την επιβολή του νόμου, τα περισσότερα σημερινά αστυνομικά οχήματα είναι εμπορικά αυτοκίνητα, με ελαφρές μετατροπές εκ των υστέρων για τη χρήση τους από την αστυνομία.

Όσα βλέπαμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με την αναγνώριση προσώπου και άλλες δυνατότητες, εμφανίζονται στα χέρια της αστυνομίας όλου του κόσμου. Ενώ η χρήση τέτοιων δυνατοτήτων έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και άλλες ανησυχίες, η ιδέα της αναγνώρισης προσώπων από τα αυτοκίνητα της αστυνομίας, είναι απίθανο να συναντήσει πολλά παράπονα στην Κίνα, μια χώρα που είναι ήδη εφοδιασμένη με περίπου 100 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης.

Το όχημα έχει προγραμματιστεί να δοκιμαστεί στο Hangzhou, στη σύνοδο κορυφής των G-20, εντός του τρέχοντος έτους. Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που ελπίζει να έχει σύντομα σε λειτουργία κινητές αστυνομικές μονάδες αναγνώρισης πρόσωπων, αφού η Τουρκική Ekin Technology ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι έχει υπογράψει μια συμφωνία με την αστυνομία του Αμπού Ντάμπι, για να παράσχει 250 αυτοκίνητα Ekin Patrol, που θα μπορούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα ενώ κινούνται με υψηλές ταχύτητες.

Πηγή: Zarifopoulos.com
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.