.

Η ESET προειδοποιεί για κύμα μολυσμένων e-mail που κρυπτογραφούν τα αρχεία των θυμάτων

Επίπεδο επικράτησης του Nemucod. Η κλίμακα εκτείνεται από 0% (σκούρο πράσινο) έως 75% (Ιαπωνία).
Πηγή: http://virusradar.com/en/JS_TrojanDownloader.Nemucod/map
H ESET® προειδοποιεί τους χρήστες για ένα αυξανόμενο αριθμό μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν ένα κακόβουλο συνημμένο, το οποίο κατεβάζει και εγκαθιστά ransomware στη μολυσμένη συσκευή. Με το άνοιγμά του, κρυπτογραφούνται τα αρχεία των θυμάτων στους υπολογιστές τους και ζητούνται λύτρα για την αποκρυπτογράφηση.

Η τηλεμετρία της ESET ανιχνεύει αυτό το κακόβουλο downloader ως JS/TrojanDownloader.Nemucod, καταγράφοντας ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα εμφάνισης της σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ιαπωνία.

Το Nemucod εξαπλώνεται μέσω e-mail, τα οποία περιέχουν συνημμένα συμπιεσμένο αρχεία. Τα e-mails είναι γραμμένα με έναν πολύ αξιόπιστο τρόπο, και ισχυρίζονται ότι είναι τιμολόγια, δικαστικές κλήσεις ή άλλα επίσημα έγγραφα. Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν το κακόβουλο συνημμένο που περιέχει ένα αρχείο JavaScript, το οποίο αφού ανοιχτεί, κατεβάζει και εγκαθιστά το Nemucod στους υπολογιστές των θυμάτων. Το Nemucod είναι γνωστό για την ικανότητά του να κατεβάζει μία σειρά από άλλα κακόβουλα προγράμματα.

«Το Nemucod στην παρούσα φάση κατεβάζει κυρίως ransomware, όπως το TeslaCrypt ή το Locky. Αυτά κρυπτογραφούν τα δεδομένα στον υπολογιστή του θύματος και ζητούν λύτρα»σημειώνει ο Peter Stančík, Security Evangelist της ESET.

Και τα δύο ransomware, TeslaCrypt και Locky, χρησιμοποιούν πρότυπα κρυπτογράφησης παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για την προστασία των online πληρωμών.

Οδηγίες στους χρήστες για προστασία από αυτή την απειλή:
  • Μην ανοίγετε συνημμένα που σας έχουν σταλεί στο e-mail από άγνωστους αποστολείς.
  • Ενημερώστε συναδέλφους οι οποίοι λαμβάνουν πιο συχνά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εξωτερικές πηγές - για παράδειγμα σχετικά με οικονομικές υπηρεσίες ή ανθρώπινους πόρους.
  • Πραγματοποιείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας για τα δεδομένα σας. Σε περίπτωση μόλυνσης, αυτό θα σας βοηθήσει να τα ανακτήσετε όλα. Εξωτερικοί δίσκοι ή άλλα μέσα αποθήκευσης δεν θα πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένα με τον υπολογιστή, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση από filecoder.
  • Πραγματοποιείτε τακτικά τις ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος και άλλων λογισμικών που χρησιμοποιείτε. Αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP, εξετάστε σοβαρά τη μετάβαση σε άλλο λειτουργικό σύστημα Windows που υποστηρίζει η συσκευή σας.
  • Το λογισμικό ασφαλείας πρέπει επίσης να έχει εγκατεστημένες όλες τις ενημερώσεις, ιδανικά με την τελευταία έκδοση. Οι εταιρίες λογισμικού IT ασφάλειας διαθέτουν συνεχώς νέες εκδόσεις του λογισμικού τους με πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφάλειας. 
  • Οι χρήστες των λύσεων ESET προστατεύονται όταν είναι ενεργό το σύστημα ESET LiveGrid® Reputation. Αυτή η τεχνολογία προστατεύει τις συσκευές των χρηστών από το ransomware με ενεργό κλείδωμα των διαδικασιών.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.