.

Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να χακάρει όλο το Facebook


Βγάζει χρήματα χακάροντας social media και ιστοσελίδες. Δεν είναι εγκληματίας, δεν εκβιάζει εταιρείες και ανθρώπους εξασφαλίζοντας πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, δεν καταζητείται από αρχές και υπηρεσίες ασφαλείας. Αντιθέτως, πληρώνεται για τις υπηρεσίες του από τους ίδιους ανθρώπους τους οποίους χακάρει.

Ο λόγος για τον Anand Prakash, έναν Ινδό που εργάζεται ως μηχανικός ασφαλείας για τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Flipkart και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την εξεύρεση προβλημάτων στα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, λειτουργώντας ως “white hat hacker”.

Ο όρος white hat αναφέρεται στους χάκερ οι οποίοι λειτουργούν σεβόμενοι τους νόμους και την ηθική, ειδικευόμενοι, κυρίως, στη δοκιμή συστημάτων ασφαλείας, με στόχο να βρουν ρωγμές ή άλλα προβλήματα και να τα αναφέρουν στους αρμόδιους, προκειμένου να τα διορθώσουν. Με το απαραίτητο αντάλλαγμα, βεβαίως βεβαίως, το οποίο μεταφράζεται σε σεβαστά ποσά.


Η διαφορά με έναν black hat hacker είναι ότι ο “ηθικός χάκερ”, δεν πρόκειται να εκβιάσει τα θύματά του για να πληρωθεί ή να έχει κάποιο άλλο προσωπικό όφελος, αλλά θα ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του, οι οποίες παρέχονται στα πλαίσια προγραμμάτων τα οποία τρέχουν εταιρείες, ζητώντας από ειδικούς να επιχειρήσουν να βρουν προβλήματα και να τα αναφέρουν.



Ο Anand Prakash (φωτογραφία via Twitter)

Για τον Anand Prakash, αυτά τα προγράμματα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εξασκεί τις ικανότητές του, αλλά και για να γεμίζει το πορτοφόλι του. Μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει συνολικά βραβεία αξίας περίπου 150 χιλιάδων δολαρίων, αναφέροντας προβλήματα σε Facebook, Twitter, Google, PayPal, SoundCloud και άλλες κορυφαίες εταιρείες.

Το τελευταίο του κατόρθωμα ήταν ο εντοπισμός ενός bug στο Facebook, το οποίο του επέτρεπε (αν το επιθυμούσε) να χακάρει όλους τους λογαριασμούς που υπάρχουν στο κοινωνικό δίκτυο, όπως περιγράφει ο ίδιος σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog. Αντί αυτού, ανέφερε το πρόβλημα στις 22 Φεβρουαρίου και επιβραβεύτηκε με 15 χιλιάδες δολάρια στις 2 Μαρτίου.

Όπως περιγράφει στο blog του ο Prakash, ουσιαστικά, το πρόβλημα που εντόπισε ήταν ότι μπορούσε, στα beta.facebook.com και mbasic.beta.facebook.com, να αλλάξει οποιοδήποτε password στο Facebook, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι απουσίαζε το όριο των προσπαθειών εισαγωγής κωδικού ανάκτησης Password, πριν κλειδώσει το σύστημα. Έκανε, μάλιστα, μία επίδειξη on camera:



Ο Prakash, σύμφωνα με τους Times of India, είναι τέταρτος στον κόσμο στη λίστα με τους white hat hackers που ανέφεραν τα περισσότερα προβλήματα στο Facebook, ενώ κρατά τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα του Twitter. Οι χρήστες των social media μπορούν να κοιμούνται λίγο πιο ήσυχοι για τα προσωπικά τους δεδομένα, χάρη σε αυτόν και τους συναδέλφους του.

Πηγή
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.