.

Google Hands Free: Ανέπαφες συναλλαγές με φωνητικές εντολές



Η εποχή των (εντελώς) ανέπαφων συναλλαγών έρχεται ακόμη πιο κοντά μετά το δοκιμαστικό λανσάρισμα του Google Hands Free.Η νέα υπηρεσία είναι αρκετά απλή στη χρήση της: απαιτείται η εγκατάσταση της ομώνυμης εφαρμογής, η εισαγωγή του αριθμού της συνδεδεμένης πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας και η φωτογράφηση (!) του κατόχου της.


Η φωτογραφία απαιτείται για λόγους ασφαλείας, καθώς πριν την εκτέλεση της συναλλαγής ο ταμίας του εκάστοτε καταστήματος ελέγχει αν αυτός που δίνει την προφορική εντολή είναι ο ίδιος με τον εικονιζόμενο.


Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές με iOS ή Android λειτουργικό. Η δοκιμαστική λειτουργία της έχει ήδη ξεκινήσει σε επιλεγμένα καταστήματα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Πώς λειτουργεί;
Ο κάτοχος της συσκευής με την εγκατεστημένη εφαρμογή δηλώνει προφορικά στον ταμία ότι επιθυμεί να πληρώσει μέσω Google Hands Free.

Δεν απαιτείται καν να επιδείξει το κινητό του ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο. Ο ταμίας επιβεβαιώνει την ταυτότητα του πελάτη μέσω της φωτογραφίας και δίνει την εντολή πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο ο πελάτης πληρώνει χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη για να ψάξει για χρήματα ή κάρτα.





Το βασικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας, βέβαια, είναι ότι ο πελάτης δεν δίνει στο κατάστημα τα προσωπικά του στοιχεία (παρά μόνο τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του), αλλά ούτε τα στοιχεία της κάρτας του. Ήδη η Google αυτοματοποιεί περαιτέρω τη διαδικασία, αξιοποιώντας τις κάμερες των καταστημάτων για τη διαδικασία της οπτικής αναγνώρισης. Εξάλλου, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις λειτουργίες ασύρματης σύνδεσης (Bluetooth, WiFi), τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και άλλους αισθητήρες της συσκευής προκειμένου να ειδοποιεί τον πελάτη για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκτελέσει μια συναλλαγή, χωρίς καν να ανοίξει την εφαρμογή. Ακούγεται βολικό, αλλά είναι ασφαλές; 

Όπως σε όλες τις αντίστοιχες εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών εγείρονται ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Η Google σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι τα προσωπικά δεδομένα όσων χρησιμοποιούν το Hands Free είναι απολύτως ασφαλή· για την ακρίβεια ακόμη πιο ασφαλή από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο πληρωμής, καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν αποθηκεύονται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. Όσον αφορά τη φωτογράφηση από τις κάμερες των καταστημάτων, οι ιθύνοντες της εταιρείας διαβεβαιώνουν ότι οι φωτογραφίες και τα δεδομένα διαγράφονται αυτόματα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και δεν αποθηκεύονται ούτε από το κατάστημα ούτε στο servers της Google.

 


Η εποχή των ανέπαφων

Το Hands Free δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μοναδική απόπειρα της Google να εισέλθει στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ανέπαφων πληρωμών. Ήδη υποστηρίζει σθεναρά το Android Pay, το οποίο βέβαια απαιτεί από τον συναλλασσόμενο να βγάλει από την τσέπη το κινητό του και να το «περάσει» από το συμβατό τερματικό του καταστήματος, σε αντίθεση με το Hands Free.

Η παγκόσμια έκρηξη των ανέπαφων συναλλαγών είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά οι τρωτές πτυχές τους έχουν ήδη αποτελέσει στόχο hackers και λοιπών επιτήδειων. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η απάτη ενός Βρετανού που γύριζε με ένα φορητό POS σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς και χρέωνε ασύρματα κάρτες ανέπαφων συναλλαγών (για ποσά κάτω των 30 στερλινών δεν απαιτείται έγκριση). Οι ανυποψίαστοι κάτοχοι των καρτών έβλεπαν αργότερα ότι είχαν χρεωθεί για συναλλαγές που ουδέποτε πραγματοποίησαν.

Τα κρούσματα αυτά πιθανότατα θα πολλαπλασιαστούν, αλλά δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν οι «παιδικές ασθένειες» μιας νέας τεχνολογικής τάσης, που σίγουρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το Google Hands Free μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.