.

Ανοχύρωτη η Ευρώπη απέναντι στον κίνδυνο του ISISΟι «μαύρες τρύπες» στην ασφάλεια της ΕΕ: Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφει τα κενά και τα προβλήματα της ευρωπαϊκής στρατηγικής

Την ώρα που το Βέλγιο θρηνεί τους 34 νεκρούς από τις «τυφλές» τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών και παράλληλα δέχεται σφοδρή κριτική για την αδυναμία των Αρχών του να αξιοποιήσουν σωστά τις πληροφορίες για τη δράση του ISIS ώστε να αποτρέψει τα «χτυπήματα», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημοσιεύει έκθεση στην οποία περιγράφει τις «μαύρες τρύπες» στην ασφάλεια της ΕΕ.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκαλύπτει όχι μόνο προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών αλλά και την απροθυμία για συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών.

Στο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων υπηρεσιών όπως η FRONTEX, η Europol, η Interpol αλλά και η επικαιροποίηση των στοιχείων σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους πολίτες που εισέρχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους . Για παράδειγμα αποκαλύπτεται ότι ενώ στις τάξεις του ISIS έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την συλλογή και καταχώρηση στοιχείων όσων ταξιδεύουν (Passenger Name Record) αεροπορικώς τόσο στην Ζώνη Σένγκεν όσο και εκτός.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται η ανάγκη για ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας και ειδικότερα μια λεπτομερής καταγραφή του κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης αλλοδαπών σε καταυλισμούς και χώρους κράτησης αλλά και των στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών στα Βαλκάνια και σε χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σχεδιάζει την εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών θα επιβλέπει ο Κλάδος Ασφάλειας του Αρχηγείου ενώ το κόστος του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.