.

«Έξυπνο» σπίτι σε ένα Σαββατοκύριακο


Αξιοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία του σήμερα, ακόμα και μια μικρή γκαρσονιέρα μπορεί πλέον, να μετατραπεί σε μία όαση ηρεμίας, οικονομίας και ασφάλειας, ακόμη και μέσα σε ένα διήμερο.

Είναι αναμφίβολο ότι τo Internet, η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των ανθρώπων και η διαθέσιμη τεχνολογία, έχουν αλλάξει καθολικά την γενική αισθητηριακή αντίληψη του μέσου ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον που ζει. Έχουν δηλαδή μετατοπίσει, σε ένα νέο επίπεδο, τα σημεία αναφοράς, που αφορούν το βαθμό ικανοποίησής του από το περιβάλλον του, τις ανθρώπινες σχέσεις του και φυσικά τα δοχεία ζωής, δηλαδή τα κτίρια, στα οποία ζει και εργάζεται.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί ένα υφιστάμενο κτίριο να προσαρμοστεί στο σημερινό προφίλ της τεχνολογικο-οικονομικής κτιριακής εμπειρίας που αναζήτα, ο όλο και περισσότερο χρήστης/ ιδιοκτήτης/επενδυτής, χωρίς να γίνουν εκτεταμένες πολυδάπανες, χρονοβόρες εργασίες ανακαίνισης;

Η υπάρχουσα κατάσταση

Είναι προφανές ότι η φούσκα των ακινήτων προκάλεσε μία μεγάλη διαθεσιμότητα νέων κτιρίων, τα οποία δεν εκπλήρωσαν την αρχική τους αποστολή για την οποία κατασκευάστηκαν, αλλά σήμερα:
  • Έχουν πολύ χαμηλή τιμή πώλησης σε σχέση με το παρελθόν
  • Θα αλλάξουν χρήση και ιδιοκτήτη, και κατά συνέπεια θα έχουν ανάγκη ανακαίνισης έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της νέας χρήσης και του νέου ιδιοκτήτη
Το πρόβλημα ειδικά με τα νεόδμητα κτίρια της τελευταίας δεκαπενταετίας, είναι ότι είναι ακόμα «σαν καινούργια» και κατά συνέπεια οι νέοι αγοραστές-επενδυτές τους δεν επιθυμούν εκτεταμένες ανακαινίσεις (π.χ. σκαψίματα τοίχων για να περαστούν νέα καλώδια), καθότι τα αγόρασαν ως κτίρια νεαρής ηλικίας και με την ψυχολογία «της ευκαιρίας» και κατά συνέπεια, θέλουν -μετά από μικρής έκτασης επεμβάσεις- να είναι έτοιμα προς χρήση.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι ένα κτίριο σήμερα δεν αντιμετωπίζεται πια ως ένα δομικό κουτί, που κάποιος απλά μένει μέσα, ικανοποιώντας μόνο τις βασικές του ανάγκες, αλλά ως ένα νέου τύπου «gadget» που επηρεάζει την ψυχολογική διάθεση, ακόμα και τη στάση ζωής του χρήστη, αφού ζει, εργάζεται και αλληλεπιδρά με αυτό, καθημερινά. Αξιοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία, ακόμα και μια μικρή γκαρσονιέρα μπορεί να μετατραπεί σε μία όαση ηρεμίας, οικονομίας και ασφάλειας, και το σημαντικότερο, ο χρήστης μπορεί να χτίζει την εκπληκτική του κτιριακή εμπειρία, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες (pay as you go).

Ένα παράδειγμα της καθημερινότητας 

Ο Γιώργος αγόρασε σε πολύ καλή τιμή μία κατοικία, 350 τ.μ., η οποία κτίστηκε το 2000. Όταν κατασκευάστηκε η κατοικία, εκπλήρωνε όλα τα οικονομοτεχνικά και περιβαλλοντολογικά δεδομένα και ήταν εξοπλισμένη με τα τελευταία, κτιριακά, ηλεκτρομηχανολογικά επιτεύγματα, της εποχής εκείνης. 

Ο Γιώργος θέλει να κάνει μία γρήγορη ανακαίνιση και να απολαύσει την νέα του κατοικία, σύμφωνα όμως, με τα δεδομένα της σημερινής εποχής και τα σημεία αναφοράς που έχει αυτός σήμερα, όταν σκέφτεται μία σύγχρονη κατοικία. Ποιες όμως είναι οι ανάγκες του Γιώργου σήμερα; Εκπληρώνει η κατοικία που αγόρασε τις σημερινές του ανάγκες και αν όχι, τι βαθμό επέμβασης χρειάζεται να κάνει για να αποκτήσει την κτιριακή εμπειρία που επιθυμεί;


Ως άνθρωπος της εποχής του ο Γιώργος (εικόνα 2) κατέγραψε μερικές από τις ανάγκες/απαιτήσεις που θα ήθελε να ικανοποιεί η νέα του κατοικία:

  • Να είναι «πράσινη». Δηλαδή να έχει υψηλή ενεργειακή βαθμίδα προκειμένου να έχει χαμηλά λειτουργικά έξοδα αλλά και ενδιαφέρουσα μελλοντική αξία μεταπώλησης. Για παράδειγμα θα ήθελε να καταναλώνει ενέργεια για ψύξη/θέρμανση μόνο στα δωμάτια/χώρους που χρησιμοποιεί και μόνο όταν τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες είναι κλειστές. Επίσης θα ήθελε να γνωρίζει την σχετική υγρασία όπως και την συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του κάθε δωματίου προκειμένου να ελέγχει την ποιότητα του αέρα της κατοικίας του. 
  • Να είναι έτοιμη να γίνει μέρος της μελλοντικής έξυπνης πόλης,αξιοποιώντας όμως από σήμερα τα υπάρχοντα οικονομικά τιμολόγια (π.χ. νυχτερινό) του ηλεκτρικού ρεύματος αυξομειώνοντας τα ηλεκτρικά της φορτία με τρόπο επικερδές και για αυτόν αλλά και για τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα να δουλεύουν τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων μόνο κατά την διάρκεια της νυχτερινής χρέωσης που η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει λιγότερα χρήματα. 
  • Να μπορεί να τον ενημερώνει για την κατάσταση της «υγείας» της,όπως για παράδειγμα για το αν λειτουργεί σωστά η ψύξη, η θέρμανση, αν υπάρχει κάποια διαρροή νερού ή αν έχει πέσει κάποια σημαντική ασφάλεια στον ηλεκτρικό πίνακα ή αν λειτουργεί σωστά το σύστημα ποτίσματος ή αν λειτουργούν σωστά τα ψυγεία ή για οποιοδήποτε άλλο τεχνικό πρόβλημα.
  • Να του προσφέρει αυξημένη ασφάλεια. Για παράδειγμα όταν γυρίζει από την εργασία του το βράδυ, να είναι ενεργοποιημένος ο φωτισμός ασφαλείας έτσι ώστε να μην είναι σκοτάδι και του δημιουργεί ανασφάλεια. Όταν ακούει έναν θόρυβο το βράδυ, με το πάτημα ενός πλήκτρου να μπορεί να προκαλεί εσωτερική και εξωτερική φωταψία, ώστε γρήγορα να αποτρέπει κάποιον επίδοξο εισβολέα. Όταν λείπει διακοπές η κατοικία να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει φύγει διακοπές, να ενεργοποιείται δηλαδή η εξομοίωση παρουσίας. Για παράδειγμα, όταν νυχτώσει μπορεί να «τρέξει» στο σαλόνι το σενάριο «Χαλαρώνω», που σημαίνει ατμοσφαιρικός φωτισμός, ενώ το ηχοσύστημα μπορεί να αρχίσει να παίζει μία ηχογραφημένη κουβεντούλα από έναν δικτυακό σκληρό δίσκο έτσι ώστε να φαίνεται ότι πραγματικά κάποιοι να είναι μέσα στο σαλόνι και κουβεντιάζουν. Παράλληλα μπορούν να κατέβουν τα ρολά όλης της κατοικίας ενώ στην κρεβατοκάμαρα να ξεκινήσει να παίζει μία ταινία στην SmartTV από την εφαρμογή Netflix. Στην κουζίνα μπορεί να ενεργοποιηθεί το σενάριο «Τρώμε» και το ηχοσύστημα SONOS να παίζει τα τραγούδια από την Playlist «BluesRoots» του Spotify.Έτσι ο Γιώργος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής παρόλο που βρίσκεται στο Καστελόριζο, στο αγαπημένο του εξοχικό για διακοπές, αφού όλοι θα νομίζουν ότι είναι μέσα στην κατοικία του.
  • Να του παρέχει επιπλέον άνεση. Η νέα κατοικία του Γιώργου έχει 25 ηλεκτρικά ρολά τα οποία θα ήθελε να μπορεί να ελέγχει από διάφορα σημεία της κατοικίας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κρατάει πατημένο με το δάχτυλό του το κάθε μπουτόν, του κάθε ρολού για περίπου 20 δευτερόλεπτα, δηλαδή να χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να κλείσει ή να ανοίξει όλα τα ρολά της κατοικίας του. Θέλει να μπορεί να πατάει ένα πλήκτρο που γράφει «Φεύγω Σπιτάκι μου» και να είναι σίγουρος ότι θα ενεργοποιηθεί η Εξομοίωση Παρουσίας, θα κλείσουν τα ρολά όταν πρέπει, θα οπλίσει το σύστημα ασφαλείας, τα πλυντήρια θα λειτουργήσουν όταν θα είναι οικονομικό το ρεύμα, ενώ αν αργήσει και γυρίσει το βράδυ ο φωτισμός ασφαλείας θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν δεν θα υπάρχει πια φυσικός φωτισμός για λόγους οικονομίας. Επίσης αν προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αν είναι συνδεδεμένος στο Internet, θα ενημερωθεί μέσω της εφαρμογής που έχει στο κινητό του για να οπτικοποιεί της λειτουργίες της κατοικίας του και θα λάβει και ένα email με τις λεπτομέρειες του τεχνικού προβλήματος. Αν δεν είναι συνδεδεμένος στο Internet τότε η κατοικία του θα τον καλέσει στο κινητό του τηλέφωνο για να τον ενημερώσει με το κατάλληλο ηχητικό μήνυμα για το σχετικό τεχνικό πρόβλημα. 
  • Να του παραδίδει μία ενισχυμένη αισθητηριακή ψυχαγωγική εμπειρία.Για παράδειγμα, ως εμπειρία φωτισμού δεν μπορεί πια να ικανοποιηθεί με ένα φωτιστικό που κρέμεται στο κέντρο των δωματίων/χώρων αλλά θα προτιμούσε έναν πιο έγχρωμο δυναμικό φωτισμό που να αλλάζει το χαρακτήρα των χώρων ανάλογα με την διάθεσή του, αλλά και σύμφωνα με το τι κάνει στο δωμάτιο που βρίσκεται. Όταν είναι για παράδειγμα στο σαλόνι και πατάει το πλήκτρο «Χαλαρώνω» ο κρυφός φωτισμός θα μπορούσε να εναλλάξει τα χρώματα του ουράνιου τόξου στο ρυθμό που θέλει για να χαλαρώσει κάνοντας χρωματοθεραπεία. Αν στη συνέχεια θελήσει να διαβάσει, θα μπορούσε να παγώσει και να δυναμώσει ο φωτισμός ώστε να τον κρατά σε εγρήγορση ενώ διαβάζει και όχι να τον κουράζει. Την ίδια στιγμή αν παρουσιαστεί μία διαρροή νερού στο υπόγειο θα μπορούσε ο φωτισμός να γίνει μπλε και να αναβοσβήνει, ενώ το ηχοσύστημα να σταματήσει να παίζει IPRadio και να παίξει το μήνυμα «Προσοχή! Διαρροή νερού στο υπόγειο. Διέκοψα την παροχή νερού του υπογείου!». Επίσης θα του άρεσε πολύ να έχει αμέτρητα σενάρια φωτισμού και μουσικής στην κατοικία τα οποία να τα τροποποιεί και να τα διαμορφώνει μόνος του.
  • Να μπορεί να δεχτεί την όποια μελλοντική τεχνολογική εξέλιξη που θα μπορούσε να ανεβάσει πολυπλεύρως την αξία της.
  • Να είναι επεκτάσιμη, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Δηλαδή να προσθέτει την τεχνολογία π ου θέλει, στην ποσότητα που θέλει, την στιγμή που την θέλει.
  • Να έχει τη δυνατότητα να ελέγχεται από οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι του Γιώργου του αρέσουν πολύ τα τεχνολογικά gadget. Πρόσφατα αγόρασε ένα SmartWatch και θα ήθελε πολύ να αλληλεπιδρά μέσω αυτού με την κατοικία του, είτε είναι μέσα σε αυτή, είτε είναι μακριά από αυτήν. Όπως επίσης και με το SmartPhone του, με την ταμπλέτα του, με τον υπολογιστή του ή ακόμα και με τη Smart TV του.

Ο Γιώργος ξέροντας καλά τις ανάγκες του αναρωτιέται τρία πράγματα:
  • Είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του;
  • Τι είδους επεμβάσεις απαιτούνται και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν;
  • Ποιος είναι κατάλληλος άνθρωπος για να του κάνει το σχεδιασμό;

Η συνάντηση με τον Σχεδιαστή-Σύμβουλο

Ο Γιώργος συναντήθηκε με τον Σωκράτη ο οποίος είναι Systems Integrator και πιστοποιημένος KNX Partner. Η δουλειά του είναι να ενοποιεί τα διάφορα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και τις διαφορετικές κτιριακές τεχνολογίες που πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα κτίριο έτσι ώστε να συμπεριφέρονται σαν ένα σύστημα.

Ο Σωκράτης διερευνώντας τις ανάγκες του Γιώργου, τον ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες κτιριακές τεχνολογίες, οι απαιτήσεις του μπορούν να ικανοποιηθούν εύκολα και απλά, με μικρές επεμβάσεις στην κατοικία ίσως ακόμα και σε ένα Σαββατοκύριακο και μάλιστα με δυνατότητα να επεκτείνει την κτιριακή εμπειρία σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνάμεις.

Ο Σωκράτης παρουσίασε στον Γιώργο τις κτιριακές τεχνολογικές λύσεις της εικόνας 3 με τις οποίες στη συνέχεια δουλέψανε πάνω στις κατόψεις της κατοικίας του, προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανάγκες/απαιτήσεις του.

Οι απαραίτητες «μικροχειρουργικές» επεμβάσεις

Αφού δουλέψανε μαζί ο Γιώργος και ο Σωκράτης, κατανοώντας και οι δύο, καλά, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του έργου, όπως και τις δυνατότητες των διαθέσιμων κτιριακών τεχνολογιών, καταλήξανε ότι πρέπει να γίνουν οι παρακάτω επεμβάσεις στην κατοικία.

  • Αντικατάσταση του συμβατικού διακοπτικού υλικού με ασύρματες KNX συσκευές, τις γνωστές KNX RF συσκευές. Στην πρώτη εικόνα της επόμενης σελίδας, απεικονίζονται οι διάφορες ασύρματες ΚΝΧ συσκευές που μπορούν να αντικαταστήσουν γρήγορα και με ελάχιστη επέμβαση τους συμβατικούς διακόπτες που υπάρχουν στην κατοικία του Γιώργου προκειμένου να αποκτήσει την δυνατότητα να ελέγχει τα ηλεκτρικά φορτία όπως θέλει και από όποιο σημείο της κατοικίας θέλει. Στη δεύτερη εικόνα της επόμενης σελίδας, βλέπουμε ότι ενώ με το συμβατικό υλικό ο Γιώργος απλώς ανοιγόκλεινε τα φώτα του σαλονιού του από τους τέσσερις συμβατικούς διπλούς διακόπτες που είχε, τώρα θα έχει μόνο μία ασύρματη συσκευή ΚΝΧ με δύο επαφές (εικόνα 1.Ζ) με οχτώ πλήκτρα ως διεπαφή για το σαλόνι, ενώ θα χρειαστεί και ακόμα 3 ασύρματες ΚΝΧ συσκευές δύο επαφών ρελέ (εικόνα 1.Β) για τον υπόλοιπο φωτισμό. Αν θέλει να έχει και άλλα σενάρια ή να ελέγξει και άλλα φορτία μπορεί να προσθέσει ακόμα ένα οκταπλό πλήκτρο με δύο επαφές. Οι επιλογές είναι θέμα σχεδιασμού. Στα σημεία που δεν υπάρχει εγκατεστημένος κάποιος διακόπτης ο Γιώργος μπορεί να χρησιμοποιήσει τους καινοτόμους διακόπτες που χρησιμοποιούν το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο (εικόνα 1.Δ) και δεν χρειάζονται ούτε καλώδια ούτε μπαταρίες. Απλά θα τους κολλήσει ή θα τους βιδώσει εκεί που τους χρειάζεται, θα τους προγραμματίσει ο Σωκράτης και θα είναι έτοιμοι για λειτουργία. Τέλος ο Γιώργος μπορεί να έχει όσους ασύρματους ΚΝΧ ρευματοδότες (εικόνα 1.Α) θέλει, αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να τους κουμπώσει πάνω σε όποιους συμβατικούς ρευματοδότες θέλει να τους κάνει «έξυπνους». Έτσι θα μπορεί να μετράει την ισχύ που καταναλώνει το κάθε ηλεκτρικό φορτίο, αλλά και να επιτηρεί αν το τροφοδοτούμενο φορτίο «είναι καλά στην υγεία του» αφού μπορεί να επιτηρεί αν ηλεκτρικά του χαρακτηριστικά είναι εντός των ονομαστικών τιμών του. Σε περίπτωση που δεν είναι, μπορεί να ειδοποιηθεί για το σχετικό τεχνικό πρόβλημα άμεσα. Επίσης μπορεί να ενεργοποιεί κάποια ηλεκτρικά φορτία μόνο όταν το ρεύμα είναι οικονομικό για εξοικονόμηση χρημάτων (π.χ. το πλυντήριο πιάτων και ρούχων).
  • Εγκατάσταση μίας ενσύρματης συσκευής ΚΝΧ, που είναι θερμοστάτης/υγραστάτης/αισθητήρας ποιότητας αέρα (CO2), σε κάθε δωμάτιο/χώρο που έχει μία ελεγχόμενη (μεKNX PI/ PWMControl) θερμοϋδραυλική ζώνη. Με τον τρόπο αυτό ο Γιώργος θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της θέρμανσης της κατοικίας του, θα μπορεί να έχει διαφορετικές προδιαγραφές λειτουργίας ανά χώρο, να τρέχει σενάρια θέρμανσης και φυσικά να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί την θέρμανση, ακόμα και όταν είναι εκτός της κατοικίας του, μέσω μίας οπτικοποίησης που μπορεί να έχει του κινητό του τηλέφωνο. Επίσης μέσω της επιτήρησης του διοξειδίου του άνθρακα ο Γιώργος θα ξέρει κάθε πότε θα πρέπει να ανανεώνει τον αέρα της κατοικίας του. Αν το επιθυμεί θα μπορούσε το ηχοσύστημα να τον ενημερώνει μέσω ενός ηχητικού μηνύματος κάθε φορά που το διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνάει μία μη επιθυμητή στάθμη. 
  • Εγκατάσταση μίας ενσύρματης συσκευής ΚΝΧ, που εκπέμπει IR κωδικούς, ανά χώρο που έχει  κλιματιστική μονάδα,προκειμένου ο Γιώργος να ελέγξει τον κλιματισμό των δωματίων της κατοικίας του όπως θέλει και από όπου θέλει, ακόμα και όταν δεν είναι στην κατοικία του.
  • Ενοποίηση μέσω κατάλληλης διεπαφής (gateway) του συστήματος ασφαλείας της κατοικίας, με την εγκατάσταση ΚΝΧ. Έτσι, όλα τα αισθητήρια του συστήματος ασφαλείας (μαγνητικές επαφές, ραντάρ, ανιχνευτές καπνού, ανιχνευτές διαρροής νερού κτλ) θα γίνουν μέρος του κτιριακού αυτοματισμού με τεράστια οφέλη για τον Γιώργο. Για παράδειγμα, κάθε φορά που τον χειμώνα ή το καλοκαίρι ανοίγει ένα παράθυρο σε ένα δωμάτιο, το σύστημα ασφαλείας μέσω της μαγνητικής επαφής του, θα ενημερώνει τον θερμοστάτη ΚΝΧ του δωματίου και αυτός με την σειρά του θα διακόπτει αντίστοιχα την θέρμανση ή την ψύξη του δωματίου, πράγμα το οποίο σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον κάθε φορά που κάποιο εξωτερικό ραντάρ αισθάνεται κάποια κίνηση και είναι βράδυ, τα αντίστοιχα εξωτερικά φώτα μπορούν να ανάβουν για λόγους ασφαλείας. Όταν χτυπάει ο συναγερμός και είναι βράδυ μπορούν να ανοίξουν όλα τα ρολά και να γίνει πλήρης εσωτερική και εξωτερική φωταψία. Ο Γιώργος κοιτάζοντας την οπτικοποίηση που θα έχει στην ταμπλέτα του, θα μπορεί να ξέρει από οπού και αν βρίσκεται σε τι κατάσταση είναι τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και τα ρολά της κατοικίας του και γενικότερα την κατάσταση όλων των αισθητηρίων του συστήματος ασφαλείας. Ειδικότερα το καλοκαίρι που ο Γιώργος είναι διακοπές και είναι ενεργοποιημένη η εξομοίωση παρουσίας, το σύστημα ΚΝΧ μπορεί να οπλίζει/αφοπλίζει τις διάφορες ζώνες του συστήματος ασφαλείας προκειμένου να ανοίγει και να κλείνει τα ρολά χωρίς να χτυπάει ο συναγερμός.
  • Ενοποίηση του ασύρματου ηχοσυστήματος SONOS με το σύστημα κτιριακού αυτοματισμού ΚΝΧ. Ο Γιώργος ως γνήσιος ΙΟΤ γκατζετάκιας, έχει εδώ και καιρό αγοράσει μερικά SONOS για να ακούει την αγαπημένη του μουσική και τους αγαπημένους σταθμούς ράδιο μέσω Internet. O Σωκράτης με χαρά τον ενημέρωσε ότι είναι πολύ εύκολη η ενοποίηση του συστήματος SONOS με το ΚΝΧ μέσω της κατάλληλης διεπαφής (gateway). Με την ενοποίηση αυτή ο Γιώργος θα αξιοποιήσει το ηχοσύστημα του και για άλλους λόγους εκτός από το να ακούει μουσική. Μηνύματα όπως «Προσοχή! Διαρροή νερού στο υπόγειο», «Προσοχή! Διαρροή αερίου στην κουζίνα», «Προσοχή! Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια, παρακαλώ εξαερίστε το χώρο» είναι μόνο μία ιδέα από την ποικιλία και το σύνολοτων μηνυμάτων που μπορούν να ηχογραφηθούν και να παίζουν κατά συνθήκη και περίπτωση. Επιπλέον, όταν ο Γιώργος είναι διακοπές και η εξομοίωση παρουσίας είναι ενεργοποιημένη μπορεί το ηχοσύστημα, εσωτερικά της κατοικίας να παίζει μουσική ή ηχογραφημένες κουβεντούλες, ενώ από τα εξωτερικά ηχεία να ακούγονται μέχρι και σκυλιά που γαυγίζουν θυμωμένα χωρίς αυτά να υπάρχουν.Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Γιώργος μπορεί όποτε θέλει να προσθέσει νέα ασύρματα ηχεία SONOS του χωρίς επεμβάσεις ανακαίνισης.
  • Εγκατάσταση του ασύρματου συστήματος φωτισμού HUE της Philips και ενοποίησή του, μέσω κατάλληλης διεπαφής (gateway) με το σύστημα κτιριακού αυτοματισμού ΚΝΧ. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού, είναι ότι είναι ασύρματο και δεν χρειάζεται να περάσει κάποιος νέα καλώδια για να το εγκαταστήσει. Φτάνει η τροφοδοσία των 230 Volts. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σκέτη μαγεία όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. Με την ενοποίησή του με το σύστημα ΚΝΧ, ο Γιώργος θα μπορεί να τρέχει ότι σενάριο φωτισμού θέλει στην κατοικία του, να χρησιμοποιεί τους λαμπτήρες για σήμανση τεχνικών προβλημάτων, για παράδειγμα όταν υπάρχει μία διαρροή νερού οι λαμπτήρες θα μπορούσαν να γίνονται μπλε και μερικοί να αναβοσβήνουν. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Γιώργος μπορεί όποτε θέλει να προσθέσει νέα φωτιστικά σημεία στην κατοικία του χωρίς επεμβάσεις ανακαίνισης.
  • Εγκατάσταση ενός κτιριακού Server με ενσωματωμένα ΚΝΧ webservices. Έτσι ο Γιώργος, θα μπορεί να επιτηρεί και να ελέγχει την κατοικία του από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω της οπτικοποίησης που του προσφέρει ο κτιριακός server, θα μπορεί να λαμβάνει emails για τα διάφορα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην κατοικία του, θα μπορεί να επικοινωνεί με οποιαδήποτε συσκευή IP έχει στην κατοικία του από τον κόσμο του IOTόπως τα SmartTV του, το νέο του IP πλυντήριο ρούχων, και γενικότερα με οποιοδήποτε ΙΟΤ συσκευή θέλει να εγκαταστήσει στην κατοικία του, είτε τώρα είτε στο μέλλον, αφού ο κτιριακός server του θα λειτουργεί και ως ΙΟΤ διεπαφή (gateway).

Συμπεράσματα
Με τις υπάρχουσες κτιριακές τεχνολογίες και κατόπιν σχολαστικής διερεύνησης αναγκών και σχεδιασμού, οποιοδήποτε υφιστάμενο κτίριο μπορεί να μετατραπεί, με ελάχιστες επεμβάσεις ανακαίνισης και σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ένα έξυπνο, πράσινο, οικονομικό, άνετο και λειτουργικό κτίριο, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο οικονομοτεχνικό τρόπο τις ανάγκες του ιδιοκτήτη/χρήστη του. Τεχνολογίες καινοτόμες και ανοιχτές όπως το ΚΝΧ, που υποστηρίζεται σήμερα από περισσότερα από 400 brands παγκοσμίως, προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες δημιουργίας υπέροχων κτιριακών εμπειριών, προσφέροντας στα κτίρια τεχνολογική μακροβιότητα, ευελιξία και προσαρμογή σε ότι νέο μας επιφυλάσσει το τεχνολογικό κτιριακό μέλλον και αν σχεδιαστούν σχολαστικά και σωστά, γιατί όχι και σ’ ένα σαββατοκύριακο.

Άρθρο του Γιώργου Λάζου, Ιδρυτή και Εκπαιδευτή του Πιστοποιημένου ΚΝΧ Εκπαιδευτικού Κέντρου της Quantum, www.knxtraining.gr













Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.