.

Έξυπνα σπίτια: Μια εκρηκτική εξέλιξη που έφτασε


Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο βλέπει κανείς ποια τεχνολογική έκρηξη έρχεται τα αμέσως επόμενα χρόνια γύρω από τα έξυπνα σπίτια. Δεν το κρύβουμε ότι χαιρόμαστε να διαπιστώνουμε ότι οι επιλογές υλικών που χρησιμοποιούμε στη futurehome.gr και η μεθοδολογία υλοποίησης όχι απλά υποστηρίζουν τις ενσύρματες και ασύρματες τεχνολογίες που περιγράφονται, αλλά βρίσκονται στην πρωτοπορία. Αυτά που αναφέρονται σε κάποιο σημείο του άρθρου για τα έξυπνα σπίτια του σήμερα ότι γίνονται μόνο σ' ένα μικρό ποσοστό παγκοσμίως και στις πολύ ακριβές υλοποιήσεις, στις λύσεις μας γίνονται όλα και σε κόστος όχι τόσο ακριβό όσο φαντάζεται κάποιος. Είναι ωραίο να ζει κανείς το μέλλον από σήμερα. 

Μετά το Έξυπνο Τηλέφωνο: Το Έξυπνο Σπίτι

Μια νέα δεκαετία έχει αρχίσει, όπου το Έξυπνο Σπίτι γίνεται πραγματικότητα και το έξυπνο τηλέφωνο θα γίνει ο πίνακας ελέγχου του Έξυπνου Σπιτιού μας, λειτουργώντας μαζί ως οδηγοί της επόμενης τεχνολογικής καμπής - ως το πρώτο κεφάλαιο του πραγματικού Διαδικτύου των πραγμάτων (Internetof Things), του Διαδικτύου των πάντων (Internet of Everything).

Βλέπουμε ότι το μέλλον έρχεται;


Εμείς, ως άνθρωποι μοιραζόμαστε μερικά κοινά ερωτήματα - όλοι θέλουμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι έρχεται. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι αρκετά μια αντίφαση, διότι αν πραγματικά ξέραμε τι θα μας φέρει το μέλλον, ίσως το πρώτο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε τα σχέδιά μας για να είναι έτοιμα για το μέλλον. Μάλλον δεν είναι μόνο αυτό, δηλαδή ότι, αν δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη άποψη για το μέλλον, εμείς θα κάνουμε ίσως τα πάντα για να το αλλάξουμε! Αυτό που σκεφτόμουν, όταν με ρώτησαν για το "επόμενο μεγάλο πράγμα" στην τεχνολογία των καταναλωτών – είναι ότι πιθανότατα το επόμενο μεγάλο πράγμα δεν πρόκειται να είναι μια τεχνολογία που είμαστε εξοικειωμένοι μαζί της, όπως το iPhone X ή τα Windows Υ.

Συνειδητοποιούμε ποιο θα είναι το επόμενο πράγμα, όταν στην πραγματικότητα είναι εδώ, στα χέρια μας και στα σπίτια μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε "νέα πράγματα" να έρχονται, όπως υπάρχουν συνήθως και σε πολλά καλά προνοητικά άρθρα για την τεχνολογία αρκετά πολλές καλές ιδέες και προτάσεις που μας περιτριγυρίζουν. Όταν υπάρχει μια σημαντική ανακάλυψη, κάποιος μπορεί συνήθως να ανατρέξει στις πρωτότυπες ιδέες απ’ ό,που προήλθε και πώς εξελίχθηκε και μεταλλάχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε κάτι μεγάλο και πραγματικό.

Αυτό ισχύει για τους υπολογιστές, που η εξέλιξή τους είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ή λιγότερο μια ευθεία γραμμή από την αρχικό μέγεθος υπολογιστών δωματίου (mainframe) στα μέσα του περασμένου αιώνα στο φορητό έξυπνο τηλέφωνο του σήμερα. Η αυξημένη υπολογιστική ισχύς και τα μειωμένα μέγεθος και κατανάλωση ενέργειας αναμιγνύεται με την έμφυτη δημιουργικότητα της ανθρωπότητας και την ικανότητα των αναπτυσσόμενων εργαλείων και έχουν οδηγήσει στην ικανότητά μας να κρατήσει περισσότερη υπολογιστική δύναμη στα χέρια μας, που θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα μεγάλο δωμάτιο μόλις πριν από μερικές δεκαετίες!

Αυτό ισχύει επίσης στο Διαδίκτυο: η ικανότητα να διασυνδέει όλες τις συσκευές που αρχικά επισημαίνονται ως υπολογιστές. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, το διαδίκτυο ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος για δύο υπολογιστές να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να έχουν κοινή αποθήκευση, αλλά η εικόνα τώρα έχει εξελιχθεί σε συνεχή ικανότητα σήμερα για να συνδέσετε και να συνδεθείτε, να ανταποκρίνεται στη βασική ανάγκη των ανθρώπων για να κοινωνικοποιηθούν, να δηλώνουν τι τους αρέσει, στο σύγχρονο συνδεδεμένο κόσμο μας, όπου ο καθένας μπορεί να συνδεθεί με όλους, ανεξάρτητα από τη φυσική τοποθεσία.

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες παρενέργειες που αξίζει να σκεφτούμε. Για παράδειγμα, πόσο καιρό οι υπολογιστές θα συνεχίζουν να γίνονται ακόμη πιο ισχυροί και πιο διασυνδεδεμένοι - και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Για παράδειγμα, υπάρχει μια σοβαρή ανησυχία και εμπειρική απόδειξη ότι η μέση νοημοσύνη πηγαίνει προς τα κάτω. Σύγχρονες μελέτες που συνέκριναν εξετάσεις IQ του σήμερα σε σχέση με πριν από 50 χρόνια, αναφέρει ότι μετά την προσαρμογή για περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση, ο μέσος όρος IQ πηγαίνει προς τα κάτω. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πολύ περίεργο: εργαλεία σε γενικές γραμμές έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα να σταματήσει την ανάπτυξη της φυσικής δύναμης (οι γερανοί μας είναι αρκετά ισχυροί) ή της ταχύτητας (τα αυτοκίνητα μας είναι αρκετά γρήγορα).

Ταυτόχρονα, είναι ενδιαφέρον ότι η Wikipedia είναι πιο πλήρης, πιο ενημερωμένη, περιέχει λιγότερα λάθη, και είναι διαθέσιμη σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την εγκυκλοπαίδεια που ο πατέρας μου πριν από 50 χρόνια αγόρασε για την οικογένεια με την υπόσχεση ότι η γνώση είναι η βάση για κάθε σοφία. Ως εκ τούτου, οι υπολογιστές και η συνδεσιμότητα μπορεί να μας κάνει λιγότερο έξυπνους – με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει - αλλά συλλογικά είμαστε σε θέση να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, με βάση τις καλύτερες πληροφορίες.

Βλέπουμε ότι το μέλλον έρχεται; Στην πραγματικότητα δεν ...

Υπολογιστές και συνδεσιμότητα είναι τα εργαλεία, και σε κάποιο βαθμό μπορούμε να δούμε πού πηγαίνουν με όρους υψηλότερων επιδόσεων, μικρότερου όγκου και χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια (μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας). Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι υπολογιστές και η συνδεσιμότητα είναι απλά εργαλεία, και το μέλλον πραγματικά καθορίζεται από το πώς χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία. Εκπληκτικές νέες και καινοτόμες εφαρμογές συνεχώς ξεφυτρώνουν απευθυνόμενες προς τους ανθρώπους και την αντιμετώπιση των αναγκών τους ή την αντίληψη των αναγκών τους. Οι νέες εφαρμογές προσδιορίζουν στην πραγματικότητα πού μας πηγαίνει το μέλλον.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ γρήγορα και ότι αγωνίζονται να συμβαδίσουν. Ενώ για άλλους η τεχνολογία κινείται πολύ, πάρα πολύ αργή! Ένα παράδειγμα είναι το έξυπνο πορτοφόλι που πρόσφατα εισήχθη με το iPhone6 της Apple. Αυτή είναι μια παλιά ιδέα που αναβίωσε. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την ιδέα αυτή είχαν εκδοθεί πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και μερικά είχαν ήδη λήξει. Ωστόσο, η "νέα" εφαρμογή από την Apple αυτής της «νέας» μορφής πληρωμής μοιάζει να μπορεί τώρα να απογειωθεί και να γίνει κυρίαρχο ρεύμα.

Ή ένα άλλο παράδειγμα: Προσωπικά, έχω εργαστεί σε WiFi, δαπανώντας σχεδόν μια δεκαετία της ζωής μου για να γνωρίσω την τεχνολογία και το πρότυπο σωστά. Έγινε τελικά επικρατούσα τάση μόνο το 1999 με το λανσάρισμα του φορητού υπολογιστή της Apple iBook με ενσωματωμένο WiFi.


Τι γίνεται με το Έξυπνο Σπίτι;

Μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον και να μαντέψουμε τις τάσεις της τεχνολογίας, αλλά αυτό που πραγματικά αγωνιζόμαστε για να καταλάβουμε είναι πότε ορισμένες εφαρμογές θα φθάσουν πραγματικά στη μαζική υιοθέτηση. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να προβλέψουμε με ακρίβεια ποιες εφαρμογές θα καρποφορήσουν και πώς θα εφαρμοστούν. Μια ιδέα που ίσως να είναι τουλάχιστον 30 ετών και ακόμα περιμένει να τηρήσει την υπόσχεσή της είναι το Έξυπνο Σπίτι. Για δεκαετίες, οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν αυτό θα συμβεί ποτέ, και αν ναι, τι θα προκαλέσει.

Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει ήδη σήμερα σε αγορές προϊόντων υψηλής ποιότητας και σε αποσπάσματα και κομμάτια. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε αυτά τα κομμάτια να έρχονται μαζί και να ενσωματώνονται πλήρως σε χρήσιμα εργαλεία. Δεν θα ήταν έκπληξη το γεγονός ότι στο εγγύς μέλλον κάθε συνδεδεμένο σπίτι (που είναι ένα σπίτι με μια σύνδεση στο Διαδίκτυο) θα εξελιχθεί σε ένα Έξυπνο Σπίτι.

Ποιες εφαρμογές μπορεί να αναμένονται στο Έξυπνο Σπίτι;
Στην πραγματικότητα βλέπουμε τρεις μεγάλες κατηγορίες εφαρμογών για το Έξυπνο Σπίτι, όχι απαραίτητα εντελώς ανεξάρτητες, αφού θα υπάρχει μερική επικάλυψη και διασταυρώσεις. Στην πρώτη του μορφή το Έξυπνο Σπίτι θα είναι σε θέση να δώσει την καλύτερη υπηρεσία για την ασφάλεια: ένα Έξυπνο Σπίτι είναι ένα ασφαλές σπίτι. Η τεχνολογία για την ασφάλεια (π.χ. ανιχνευτές καπνού, συστήματα συναγερμού) υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι πρόσφατα, αυτά ήταν κυρίως απομονωμένα συστήματα στο σπίτι και δεν έχει ενσωματωθεί τεχνολογικά. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τη δεύτερη κατηγορία: τεχνολογία που μας βοηθά να ισορροπήσει καλύτερα τις ανάγκες μας για την άνεση και την κατανάλωση ενέργειας. Ειδικότερα, ο φωτισμός και η θέρμανση εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία τεχνολογικών συστημάτων τόσο απλών όσο ένας απλός διακόπτη φωτισμού ή τόσο περίπλοκων όσο ένας θερμοστάτης και είναι μέρος αυτής της τεχνολογίας. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης έξυπνους μετρητές των εταιριών ύδρευσης, που αργά αλλά σταθερά αρχίζουν να εισέρχονται στα σπίτια μας.

Οι τομείς εφαρμογής που αναφέρονται ανωτέρω σε αυτές τις δύο πρώτες κατηγορίες συνήθως δίνονται ως παραδείγματα Έξυπνου Σπιτιού, και συνήθως δέχονται την αντίδραση: και λοιπόν; ..., και δικαίως γίνεται αυτό. Αυτά τα συστήματα αίσθησης και ελέγχου δεν προσθέτουν πολλή αξία και μόλις και μετά βίας χρησιμοποιούν την απίστευτη υπολογιστική δύναμη και συνδεσιμότητα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά αυτό αλλάζει τώρα, με την ίδρυση άλλης μιας κατηγορίας εφαρμογών, που ονομάζεται Συστήματα Οικογενειακού Τρόπου Ζωής, τα οποία στο μέλλον θα αποδειχθούν τόσο απαραίτητα και διαδεδομένα όσο το WiFi σήμερα.


Τι είναι Συστήματα Οικογενειακού Τρόπου Ζωής;

Είναι καλό να ξεκινήσουμε με μερικά παραδείγματα. Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει το πρόβλημα να τεκόμαστε στην πόρτα και να μη γνωρίζουμε αν η πίσω πόρτα είναι κλειδωμένη. Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας τουλάχιστον είχε αυτή την εμπειρία μια φορά στη ζωή του, αν όχι μια φορά την εβδομάδα.

Το "πρόβλημα" μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο. Αφού ταξίδεψε για λίγες ώρες με το αυτοκίνητο στις διακοπές, στη συνέχεια, ξαφνικά, αναρωτιέστε, είναι η πίσω πόρτα κλειδωμένη πραγματικά; Κοιτάτε γύρω στο αυτοκίνητό σας και βλέπετε ότι όλες οι πόρτες του αυτοκινήτου μπορεί να κλειδωθούν με ένα μόνο κλειδί στο χέρι. Δεν θα ήταν ωραίο, όταν φύγατε από το σπίτι και κλειδώσατε την πόρτα, όλες οι άλλες πόρτες να ήταν κλειδωμένες αυτόματα;

Ακόμα καλύτερα όμως - δεν θα ήταν βολικό να πιάσετε μόνο το έξυπνο τηλέφωνό σας και να ελέγξτε για να δείτε εάν οι πόρτες είναι κλειδωμένες πράγματι; Αν όχι, τότε θα μπορούσατε να κλειδώσετε την πόρτα με το έξυπνο τηλέφωνο. Αλλά και πάλι, δεν θα ήταν καλύτερα αν το ίδιο το σπίτι μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν είναι στο σπίτι, η οικογένεια έχει φύγει για διακοπές, και στη συνέχεια να αποφασίσει ότι μπορεί να είναι προνοητικό να κλειδώσει το σπίτι; Αυτό πράγματι θα ήταν ένα έξυπνο σπίτι.

Να ένα άλλο παράδειγμα. Πρόσφατα, ένας ζεστός σωλήνας νερού στο υπόγειό μας έσπασε και άρχισε να πλημμυρίζει το υπόγειο με ζεστό νερό. Επειδή δεν χρησιμοποιούσαμε το υπόγειο πολύ συχνά, η διαρροή πέρασε απαρατήρητη και τις επόμενες ημέρες: ο λέβητας συνεχώς γέμιζε το με νερό, το θέρμαινε και το διένεμε με τις καλύτερες των προθέσεων του. Ο μετρητής νερού έγραφε, το ίδιο και ο μετρητής αερίου. Εμείς ποτέ δεν πήραμε το μήνυμα ότι για αρκετές ημέρες στο νερό και στο φυσικό αέριο η κατανάλωση ήταν εξαιρετικά μεγάλη και αυτό μας κόστισε πάρα πολλά χρήματα. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν το σπίτι μας ήταν αρκετά έξυπνο για να μας ενημερώσει για αυτήν την ξαφνική αύξηση στη χρήση νερού και το φυσικού αερίου, έτσι ώστε θα μπορούσαμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Δεν θα ήταν χρήσιμο να έχουμε έναν ανιχνευτή διαρροών στο υπόγειο που θα είχε αναγνωρίσει το νερό στο πάτωμα και στη συνέχεια να μας το γνωστοποιήσει ή ακόμα καλύτερα, να ήταν αρκετά έξυπνος για να απενεργοποιήσει την κατανάλωση στο νερό και το φυσικό αέριο, αλλά και στο θερμοσίφωνα; Υπάρχουν ανιχνευτές διαρροής νερού, μετρητές νερού και μετρητές φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι νέα τεχνολογία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε αυτές τις συσκευές ανίχνευσης συνδεδεμένες με το έξυπνο σπίτι, έτσι ώστε το ίδιο το σπίτι να μπορεί να αντιδράσει σε προβληματικές καταστάσεις.

Ένα τρίτο παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία είναι ειδικά για την αντιμετώπιση των αναγκών των ηλικιωμένων πολιτών που θέλουν να ζήσουν στο σπίτι πια, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν για κάτι που τους συμβαίνει ... Υπάρχουν πολλές ιστορίες τρόμου από κάποιον που έχει ένα σοβαρό ατύχημα, πτώση και σπάει το ισχίο ή απλά δεν είναι σε θέση να κινηθεί από το κρεβάτι, μπορεί να μένει αβοήθητος για μέρες. Σίγουρα, φορώντας ένα ανιχνευτή πτώσης ή ένα κουμπί συναγερμού (ή απλά μ’ ένα έξυπνο τηλέφωνο) θα μπορούσε να βοηθηθεί στην επίλυση του προβλήματος, αλλά συχνά αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν ένα κουμπί ειδοποίησης ή μια συσκευή συναγερμού είναι μακριά. Σε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη συσκευή για βοήθεια. Αλλά θα ήταν εύκολο για ένα σύστημα αισθητηρίων να παρατηρήσει ότι κάτι ασυνήθιστο συνέβη: κανείς δεν έφυγε από το σπίτι, δεν υπάρχει κίνηση στο σπίτι, η τουαλέτα δεν χρησιμοποιείται, το ψυγείο δεν ανοίγει, καφές δεν φτιάχνεται. Όποιο και αν είναι το πρόσωπο αυτό συνήθως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ... Δεν θα ήταν θαυμάσιο να ζουν σε ένα έξυπνο σπίτι που αναγνωρίζει καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου και μπορεί να στείλει μια προειδοποίηση, αν ξαφνικά υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή;

Καλώς ήρθατε στο Σύστημα Οικογενειακού Τρόπου Ζωής!

Ένα Σύστημα Οικογενειακού Τρόπου Ζωής αποτελείται από ένα δίκτυο αισθητηρίων που συνδέονται με το Διαδίκτυο, που μπορεί να παρακολουθείται και να ελέγχεται μέσω του Διαδικτύου μέσα από το σπίτι ή από απόσταση με ένα έξυπνο τηλέφωνο. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο απ’ ό,τι το κλασικό έξυπνο σπίτι ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν έξυπνο σπίτι ένα σπίτι με αισθητήρια που καταγράφουν φως, θερμοκρασία, υγρασία, εισβολή, καπνό, κ.ο.κ. Επί πλέον, θα συνδέεται στο Διαδίκτυο μια ποικιλία από συσκευές, όπως λάμπες, πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, ένα σύστημα θέρμανσης ή ένα κλιματιστικό, μια κλειδαριά της πόρτας ή στην πραγματικότητα οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι που αξίζει τον εξ αποστάσεως έλεγχο. Τα αισθητήρια θα μεταδίδουν πληροφορίες στο σύννεφο όπου παρακολουθούνται και αναμεταδίδονται σε ένα έξυπνο τηλέφωνο ή άλλη συσκευή συνδεδεμένη σε ιστοσελίδα. Ο άνθρωπος στη συνέχεια βλέπει την εικόνα, την αξιολόγηση των δεδομένων και αποφασίζει τί μέτρα πρέπει να ληφθούν και για το αν θα στείλει ένα μήνυμα σε συνδεδεμένη συσκευή στο Διαδίκτυο ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υπάρχει κάποια αυτοματοποιημένη νοημοσύνη στο κύκλωμα αυτό. Για παράδειγμα, όταν δύει ο ήλιος και πιάνει κρύο, το σπίτι να είναι αρκετά έξυπνο, ώστε να ενεργοποιήσει το σύστημα θέρμανσης πριν οι ένοικοι πάνε σπίτι και ίσως ακόμη και να ξεκινήσει το μαγείρεμα του δείπνου.

Ωστόσο, όταν προσθέτετε ένα Σύστημα Οικογενειακού Τρόπου Ζωής στο σπίτι, το σπίτι γίνεται ξαφνικά πολύ έξυπνο.

Ένα Σύστημα Οικογενειακού Τρόπου Ζωής είναι μια εφαρμογή στο σύννεφο που συνδέει όλα τα αισθητήρια ελέγχου (sentrollers), δηλαδή πάσης φύσεως αισθητήρια, ενεργοποιητές και ελεγκτές, στην πραγματικότητα όλες τις συσκευές στο Έξυπνο Σπίτι. Το σύστημα οικογενειακού τρόπου ζωής μπορεί να συλλέγει τακτικά όλα τα δεδομένα στο σπίτι από όλες τις συσκευές και στη συνέχεια μαθαίνει ποια είναι τα φυσιολογικά πρότυπα στο σπίτι.

Όταν οι άνθρωποι σηκωθούν το πρωί, ποια υπηρεσία είναι αυτή που καταναλώνουν και πότε; Όταν οι άνθρωποι φεύγουν και έρχονται πίσω, ποια είναι η επιθυμητή θερμοκρασία; Πού είναι οι άνθρωποι στο σπίτι και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται: φως, όταν κατεβαίνουν τα ρολλά, η λίστα είναι ατελείωτη. Αυτή η εφαρμογή μαθαίνει τί είναι "κανονικό" και ως εκ τούτου μαθαίνει επίσης τί δεν είναι φυσιολογικό. Πηγαίνοντας πίσω στα παραδείγματα - δεν είναι φυσιολογικό ότι το σπίτι είναι έρημο, αλλά η πίσω πόρτα δεν είναι κλειδωμένη, δεν είναι φυσιολογικό ότι το νερό ρέει συνεχώς για ημέρες, δεν είναι φυσιολογικό ότι είναι ήδη οκτώ και η μητέρα μου δεν έχει ανοίξει το ψυγείο.

Ένα σύστημα οικογενειακού τρόπου ζωής είναι επίσης μια εφαρμογή Κοινωνικών Μέσων. Μπορεί να ενημερώσει τα μέλη της οικογένειας ή φίλους για την τύχη μας, να στείλει ειδοποιήσεις για ειδικές καταστάσεις. Μπορεί να δημιουργήσει ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς, επειδή η καθημερινή τους ζωή είναι άψογα διασυνδεδεμένη με την κοινωνική ζωή των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας τους.

Ένα σύστημα οικογενειακού τρόπου ζωής περιλαμβάνει μια εφαρμογή (app) για το έξυπνο τηλέφωνο που ενσωματώνει την ικανότητα που έχει ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου να ερμηνεύει μια προειδοποίηση και να τη μεταφράζει σε μια άμεση κλήση - ή να αναλάβει δράση: να ξεκλειδώσει την πόρτα (όταν δεν είμαι στο σπίτι και ο γιος μου χτυπάει το κουδούνι, γιατί ξέχασε κλειδί του - και αφού έχω ελέγξει με την μπροστινή κάμερα την πόρτα που βρίσκεται). Το Έξυπνο Σπίτι χρειάζεται ένα έξυπνο τηλέφωνο ως πίνακα ελέγχου. Επομένως, αυτό είναι μια φυσική εξέλιξη από το πού βρισκόμαστε σήμερα για το μέλλον.


Προκλήσεις του Έξυπνου Σπιτιού

Μπορεί όλα να ακούγονται λίγο ρόδινα και απίθανα, αλλά το Έξυπνο Σπίτι είναι ακριβώς γύρω από τη γωνία, αρχίζουν να συμβαίνουν και να αναπτύσσονται μπροστά μας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, το Έξυπνο Σπίτι έχει κάνει μεγάλα τεχνολογικά βήματα προς τα εμπρός και είναι πλέον τεχνικά και οικονομικά εφικτό. Τόσο οι τεχνολογίες αισθητηρίων όσο και οι τεχνολογίες της επικοινωνίας έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα της τυποποίησης, της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και του κόστους.

Ένα πρότυπο εξαιρετικά χαμηλής ισχύος για την επικοινωνία έχει αναπτυχθεί και εδραιωθεί. Το ZigBee, με βάση το πρότυπο δικτύωσης IEEE 802.15.4, μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή χαμηλής ισχύος του WiFi, δεδομένου ότι καλύπτει περίπου την ίδια περιοχή με το WiFi (ένα σπίτι) και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο (μετάδοση μέσα από τα έπιπλα, τους τοίχους και τα πατώματα). Η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το WiFi είναι ότι ZigBee χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια και επιτρέπει τη λειτουργία με μικροσκοπικές μπαταρίες τύπου νομίσματος που μπορεί να διαρκέσει για 10 χρόνια ή περισσότερο. Η λειτουργία με μικροσκοπικές μπαταρίες τύπου νομίσματος επιτρέπει επίσης στους κατασκευαστές προϊόντων να κάνουν συσκευές αισθητήρων εξαιρετικά μικρές και διακριτικές. Είναι κοινώς αντιληπτό στους τομείς της αξιοποίησης τεχνολογίας ότι πρότυπα που είναι ανοικτά σε όλο τον κόσμο οδηγούν το κόστος προς τα κάτω και θα κάνουν το Έξυπνο Σπίτι εφικτό και πρακτικό.

Επιπλέον, σημαντική δουλειά έχει γίνει για να αναπτύξουν τους αλγόριθμους που θα "καταλαβαίνουν" και θα ερμηνεύουν τα δεδομένα που συλλέγονται στο σύννεφο, καθώς και θα εντοπίζουν τις περιπτώσεις εξαίρεσης. Αυτό θα απαιτήσει το χειρισμό τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων μικρού (SmallDataσε σύγκριση με τα Big Data) περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Τα Big Data είναι κάτι "μεγάλο", μεγάλα σε όγκο και "μεγάλο", όπως στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά τα SmallData μπορεί να είναι μεγάλες ποσότητες από μικρά δεδομένα μέσα από τη συλλογή των πληροφοριών του Έξυπνου Σπιτιού και θα είναι τεράστια. Θα είναι μια συνεχής ροή δεδομένων από πιθανώς 100 συσκευές ανά συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο σπίτι (τα 600 εκατομμύρια ή 600M σπίτια που συνδέονται με το Διαδίκτυο σήμερα, και αυξάνεται - και κάθε σπίτι έχει πιθανώς 10 συσκευές WiFi με Small Data). Ο χειρισμός των μικρών δεδομένων για 60 δισεκατομμύρια ή 60B + συσκευές το 2025 για τα Έξυπνα Σπίτια μας θα είναι ενδιαφέρων.

Έξυπνα Σπίτια και Συστήματα Οικογενειακού Τρόπου Ζωής θα γίνουν ένα πλήρες νέο τμήμα της αγοράς από μόνο του. Και οι δύο φορείς εκμετάλλευσης (καλωδίου και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών) για την παροχή υπηρεσιών τρόπου ζωής, αλλά και οι έμποροι (για λύσεις τύπου «φτιάξ’ το μόνος σου», DIY, Do-It-Yourself) ετοιμάζονται να επωφεληθούν από αυτή τη νέα ευκαιρία.

Η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο: θα είναι το υλικό δωρεάν και θα πληρώνουν μέσω μηνιαίας συνδρομής (όπως με μια τηλεφωνική συνδρομή) ή θα ζητηθεί από τους καταναλωτές να πληρώνουν για το υλικό; Διαφορετικοί φορείς επί του παρόντος εξετάζουν ενδεχόμενες διαφορετικές προσφορές και το μέλλον θα δείξει. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά οι φορείς εκμετάλλευσης θα προσπαθήσουν να εξάγουν πολύτιμες πληροφορίες μάρκετινγκ (όπως η Google) από τα δεδομένα για να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Μια άλλη σαφής πρόκληση θα είναι η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ένα σύστημα οικογενειακού τρόπου ζωής δεν θα έχει πρωτότυπα προκλητικές απαιτήσεις ασφάλειας, ιδίως σε σύγκριση με άλλα, ακόμη πιο ιδιωτικά δεδομένα που είναι επί του παρόντος κοινόχρηστα μέσω του Διαδικτύου, αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν περιπλέκουν περισσότερο την πρόκληση. Η ασφάλεια σήμερα φαίνεται να είναι μια κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών μεταξύ γνήσιων εταιριών, χάκερ και όλων των ενδιάμεσων και έτσι φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι.

Η ZigBee, ως τεχνολογία επικοινωνιών, έχει ήδη λάβει μέγιστες προφυλάξεις για την ασφάλεια από τα χαμηλότερα φυσικά στρώματα ως τα υψηλότερα επίπεδα του συστήματος, έτσι ώστε το σύστημα δεν θα είναι λιγότερο ασφαλές απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει σήμερα με το WiFi και το Διαδίκτυο.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μιαήσχετικό πρόκληση. Τα καλά νέα είναι ότι τα συστήματα οικογενειακού τρόπου ζωής λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται τη χρήση συσκευών που φοριούνται ή καμερών. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με τα ακριβά συστήματα που είναι διαθέσιμα σήμερα, τα οποία πραγματικά εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή. Υπ’ αυτή την έννοια, το Έξυπνο Σπίτι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Λόγω του εγγενούς χαρακτήρα αυτο-μάθησης των συστημάτων οικογενειακού τρόπου ζωής, η εγκατάσταση είναι τόσο απλή όσο η σύνδεση συσκευών WiFi σήμερα ή ακόμα απλούστερα, διότι η εγκατάσταση καθοδηγείται μέσω των έξυπνων τηλεφώνων. Μόλις τα αισθητήρια εγκατασταθούν, το σύστημα θα είναι έτοιμο για λειτουργεί από μόνο του, αν και οι λεγόμενοι κανόνες ρύθμισης (ITTT, «αν αυτό, τότε εκείνο») μπορούν να προστεθούν επίσης.

Ένα πιο συγκεκριμένο πράγμα πρέπει να εξεταστεί: τί συμβαίνει, όταν το Διαδίκτυο είναι κάτω ή ο δρομολογητής (router / gateway) του σπιτιού είναι κάτω; Είναι σαφές ότι, όταν τα συστήματα εξελίσσονται, αυξάνει και η εξάρτηση από αυτά τα συστήματα, οπότε απαιτούνται αξιόπιστα και ισχυρά εφεδρικά συστήματα (back-up). Μου θυμίζει τον ασύρματο διακόπτη που έχω εγκαταστήσει στο σπίτι μου για μια λάμπα σε μια γωνιά. Ένα βράδυ η μπαταρία του διακόπτη ήταν νεκρή, μη αφήνοντας μου άλλη επιλογή από το να ξεβιδώσω τη λάμπα για να τη σβήσω.

Μια αποτελεσματική λύση είναι μια διαδικασία αποθήκευσης και προώθησης. Μόλις η σύνδεση στο διαδίκτυο αποκατασταθεί, όλες οι πληροφορίες ξαναστέλνονται. Επιπλέον, το σύστημα παρέχει μια προειδοποίηση για έξυπνα τηλέφωνα των μελών της οικογένειας ότι η σύνδεση με το Διαδίκτυο έχει διακοπεί ή είχε διακοπεί.

Πώς συγκρίνουμε WiFi, Bluetooth και ZigBee;

Λοιπόν, πώς μπορείτε να συνδέσετε το Έξυπνο Σπίτι στα διάφορα αισθητήρια ελέγχου (sentrollers) σε όλο το σπίτι; Πώς όλοι τα διάφορα αισθητήρια και συσκευές θα μιλούν μεταξύ τους; Με πάνω από 100 έξυπνες οικιακές συσκευές που προβλεπονται για κάθε σπίτι και με πολλές συσκευές WiFi και περιφερειακά Bluetooth, καθώς θα υπάρξουν πολλές ασύρματες επικοινωνίες που θα απαιτούνται.

Το WiFi (802.11x) είναι η γνωστή τεχνολογία της επικοινωνίας δικτύωσης - βαρύ και ικανό να μεταφέρει ένα φορτίο των πολλαπλών megabits ανά δευτερόλεπτο. Είναι σαφώς υπερβολή για το Έξυπνο Σπίτι που απαιτεί μόνο το πολύ μικρότερο μέγεθος των 250 kilobits ανά δευτερόλεπτο από το ZigBee (IEEE 802.15.4). Η συνέπεια είναι σαφώς η ποινή για την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αν χρησιμοποιήσουμε τις συσκευές WiFi, με τις οποίες είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Όταν οι συσκευές WiFi συχνά χρειάζεται να φορτίζουν τη μπαταρία τους κάθε ημέρα ή σχεδόν, ενώ η μπαταρία για τις συσκευές ZigBee έχει ζωή που μετριέται σε χρόνια ή υπερβαίνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής του αισθητήρα, ανάλογα με τη λοιπή λειτουργικότητα.

Το Bluetooth είναι μια τεχνολογίας επικοινωνιών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, αλλά δεν υποστηρίζει τη δικτύωση. Τεχνικά το Bluetooth θα μπορούσε να υποστηρίξει τη δικτύωση, αλλά αυτό θ’ απαιτούσε σημαντική επέκταση, σε σχέση με το πώς είναι γνωστό σήμερα το Bluetooth, σε ό,τι, κατ 'ουσίαν, κάνει σήμερα το ZigBee. Πριν από χρόνια, το στρατόπεδο Bluetooth προσπάθησε να βγει στην αγορά καθιστώντας το WiFi περιττό. Πράγματι, τεχνικά όλα όσα κάνει το WiFi μπορεί να γίνουν μέσω Bluetooth, αλλά απαιτούν τόσο μεγάλη πολυπλοκότητα, ώστε ίσως είναι καλή ιδέα να το παρακάμψετε και να αφήσετε το Bluetooth να κάνει αυτά, στα οποία είναι καλό: σύνδεση συσκευών σε ένα έξυπνο τηλέφωνο (ή ταμπλέτα / υπολογιστή), και να χρησιμοποιήσετε WiFi και ZigBee ως τεχνολογίες δικτύωσης.

Το κλειδί είναι ότι οι διάφορες ασύρματες τεχνολογίες (Bluetooth, ZigBee και WiFi) συμπληρώνουν η μία την άλλη και μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών και επιλογών back-up για τις περιπτώσεις, στις οποίες διακόπτεται το Διαδίκτυο ή η σύνδεση του δρομολογητή (βλ. παρακάτω εικόνα).
HomeToys2

Το έξυπνο τηλέφωνο και το Έξυπνο Σπίτι

Η πρακτική παραδοχή είναι ότι ένα έξυπνο τηλέφωνο διαθέτει δύο ασύρματες συνδέσεις για διαφορετικές αποστάσεις, τη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, όταν είμαστε στο δρόμο, και τη σύνδεση WiFi, όταν είναι αυτό προσβάσιμο (στο σπίτι, σε ένα hotspot, ή ακόμη και σε ένα τρένο ή αεροπλάνο), και τρίτη ασύρματη σύνδεση, Bluetooth για την υποστήριξη των φορητών συσκευών. Ο δρομολογητής Διαδικτύου ή πύλη στο σπίτι θα υποστηρίξει επίσης δύο τρόπους ασύρματης δικτύωσης: WiFi για ανταλλαγή περιεχομένου και διανομής και ZigBee για τα αισθητήρια και τους ελεγκτές.

Κρίσιμες συσκευές του σπιτιού, όπως κλειδαριές, θα είναι εξοπλισμένες με δύο επιλογές, ZigBee, για να τις συνδέσετε μέσω του δρομολογητή στο Διαδίκτυο, και να κάνει την κλειδαριά της πόρτας ελεγχόμενη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και Bluetooth, για να καταστεί δυνατή η άμεση σύνδεση με ένα έξυπνο τηλέφωνο: Εκείνη τη στιγμή η κλειδαριά της πόρτας έχει γίνει ουσιαστικά μια προσωρινή φορητή συσκευή στο έξυπνο τηλέφωνο, όταν το τηλέφωνο ήρθε κοντά στην κλειδαριά. Μόλις η σύνδεση του Διαδικτύου με την κλειδαριά αποκατασταθεί, η κλειδαριά μπορεί να επανασυνδεθεί με το Διαδίκτυο για να λάβει πάλι τη θέση της στο οικιακό δίκτυο και πάλι - ως μέρος του συστήματος οικογενειακού τρόπου ζωής.

Συνοψίζοντας

Είναι σχεδόν αδύνατον να εκτιμηθεί η σημασία των ασύρματων τεχνολογιών στο επερχόμενο μέλλον του έξυπνου Σπιτιού και του Διαδικτύου των πραγμάτων (InternetofThings). Σήμερα υπάρχουν 600 εκατομμύρια σπίτια "συνδεδεμένα", κατά μέσο όρο, με κατά μέσο όρο 10 συσκευές WiFi ανά νοικοκυριό (υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες, τηλεοράσεις, παιχνιδομηχανές κλπ). Σε 15 χρόνια από τώρα, προβλέπεται ότι θα υπάρξουν 700 εκατομμύρια σπίτια με 100 συσκευές ZigBee δικτυωμένες στο κάθε σπίτι (αισθητήρια κίνησης, φώτα, θερμοστάτες, λευκά είδη, κλπ.) που οδηγεί στον εντυπωσιακό αριθμό των 60 δισεκατομμυρίων συσκευών σε όλο τον κόσμο, που απαιτεί 70 δισεκατομμύρια συσκευές ραδιοεκπομπών.

Είναι επίσης σαφές ότι ο κόσμος των αισθητηρίων ελέγχου (sentrollers) θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια: αισθητήρια κίνησης, αισθητήρια θερμοκρασίας, αισθητήρια για άνοιγμα / κλείσιμο, καθώς και εξοπλισμός συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο που ελέγχεται από αισθητήρια. Αλλά πιο σημαντικό θα είναι ότι θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε το μέτρο, την επιρροή και τον έλεγχο της ποιότητας της ζωής μας καλύτερα από ποτέ. Σε σύγκριση με τα αυτοκίνητά μας, τα σπίτια μας είναι πρωτόγονα τώρα. Θα πρέπει να είναι σε θέση εύκολα ν’ αυξήσουν την ασφάλειά μας και το επίπεδο άνεσης, ενώ θα μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, επιτρέποντας στον εαυτό μας να ζει μια υγιή ζωή στο σπίτι.

Μια νέα δεκαετία έχει αρχίσει, όπου το Έξυπνο Σπίτι γίνεται πραγματικότητα και το έξυπνο τηλέφωνο θα γίνει ο πίνακας ελέγχου του Έξυπνου Σπιτιού μας, λειτουργώντας μαζί ως οδηγοί της επόμενης τεχνολογικής καμπής - ως το πρώτο κεφάλαιο του πραγματικού Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), του Διαδικτύου των πάντων (Internet of Everything).

Πηγή: futurehome.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.