.

Πώς θα είναι το «έξυπνο σπίτι» του κοντινού μέλλοντος


Δείτε ποιες είναι οι έξυπνες συσκευές που σύντομα όλοι θα έχουμε στα σπίτια μας,
για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και ασφαλή.
Σύμφωνα με την κορυφαία εταιρία έρευνας τεχνολογικών θεμάτων, Gartner, μέχρι το 2020 στο μέσο νοικοκυριό θα περιλαμβάνονται μέχρι και 500 «smart» συσκευές. Στην πραγματικότητα και όσον αφορά το «σήμερα», υπάρχουν ήδη αρκετές συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά τα έξυπνα τηλέφωνα και τα έξυπνα ρολόγια, έρχεται σιγά σιγά και η ώρα για… τα έξυπνα σπίτια. Ίσως να ακούγεται αρκετά μακρινή η εποχή που θα ελέγχουμε τα πάντα στο σπίτι μέσω αισθητήρων και εξειδικευμένων εφαρμογών, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι λίγες οι εταιρίες που κατασκευάζουν και διανέμουν στην αγορά δοκιμασμένες λύσεις για ένα έξυπνο σπίτι.

Απλές, καθημερινές οικιακές συσκευές όπως είναι το πλυντήριο, το ψυγείο και η ηλεκτρική σκούπα, αποκτούν «έξυπνο» χαρακτήρα, προσφέροντας επιλογές και λειτουργίες που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα μόνο σε ταινίες του Χόλυγουντ. Τι χρειάζεται να προσέξουμε όμως για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι για τη νέα ψηφιακή επανάσταση που – ενδεχομένως – βρίσκεται προ των πυλών του σπιτιού μας;

Τι ακριβώς χρειάζεστε;

Οι δυνατότητες και οι λειτουργίες που προσφέρει (αλλά και θα προσφέρει μελλοντικά) το έξυπνο σπίτι είναι πραγματικά απεριόριστες. Αυτό που θα πρέπει όμως να αποφασίσετε εξ αρχής, είναι ποιες από αυτές πραγματικά χρειάζεστε, για να επενδύσετε καταλλήλως. Είστε σίγουροι, για παράδειγμα, ότι φεύγοντας από το σπίτι κλείσατε τα φώτα σε όλα τα δωμάτια; Μήπως ξεχάσατε ανοιχτό το θερμοσίφωνα; Ακόμα και αυτό να έχει συμβεί, μπορείτε να προγραμματίσετε μια έξυπνη οικιακή συσκευή να απενεργοποιεί τα παραπάνω όσο εσείς λείπετε, αλλά και να τα ενεργοποιεί από τη στιγμή που εσείς επιστρέψετε στο σπίτι. Μήπως πάλι θέλετε να γνωρίζετε επακριβώς το πώς συμπεριφέρεται το κατοικίδιό σας όταν βρίσκεστε στην εργασία σας; Μια ειδική έξυπνη κάμερα στην οποία θα έχετε πρόσβαση από τον υπολογιστή στη δουλειά, θα μπορούσε να σας προσφέρει εικόνα και ήχο από οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού όσο εσείς λείπετε. Πώς θα σας φαινόταν επίσης αν προγραμματίζατε την καφετιέρα σας ώστε να ξεκινάει να φτιάχνει το αγαπημένο σας ρόφημα τη στιγμή που χτυπάει το πρωί το ξυπνητήρι σας; Οι δυνατότητες είναι πραγματικά απεριόριστες και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε τις κατάλληλες συσκευές.



Πώς ακριβώς «αισθάνεται» ένα έξυπνο σπίτι;

Στην πραγματικότητα, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί ένα έξυπνο σπίτι προσφέρονται στην αγορά σε «mainstream», ακόμα και consumer επίπεδο, εδώ και αρκετά χρόνια. Η μοναδική καινοτομία που διαφοροποιεί κυρίως τo κομμάτι του ελέγχου, είναι ότι σήμερα ο έλεγχος μπορεί να γίνεται εύκολα μέσα από το smartphone ή το tablet μας. Υπάρχει λοιπόν μια σειρά από αισθητήρες που ενσωματώνονται σε οικιακές συσκευές και οι οποίοι μεταφέρουν τις πληροφορίες μέσα στο σπίτι, συνήθως μέσω Wi-Fi.

Όταν, πάλι, προκύψει ανάγκη για έλεγχο εκτός οικιακού περιβάλλοντος, στο παιχνίδι μπαίνει φυσικά και το διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται από ειδικές εφαρμογές που μπορούν – όπως έχει ήδη αναφερθεί – να τρέχουν ακόμα και στο smartphone ή το tablet μας. Με βάση αυτές τις πληροφορίες ο χρήστης δίνει κάθε φορά συγκεκριμένες εντολές. Άλλοτε πάλι, μπορεί να έχουν προγραμματιστεί αυτοματοποιημένες ενέργειες όταν ανιχνευθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση – να σβήνουν για παράδειγμα αυτόματα τα φώτα σε κάποιο δωμάτιο, αν δεν υπάρξει κίνηση για 30 λεπτά.

Αντίστοιχα, ένας ειδικός αισθητήρας τοποθετημένος σε ένα παράθυρο στο σπίτι μπορεί να σας στέλνει SMS όταν ανοίξει το παράθυρο, ή ακόμα, ένας αισθητήρας υγρασίας να σας ειδοποιεί με τον ίδιο τρόπο σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή νερού στο σπίτι. Το έξυπνο σπίτι, μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει ότι τίποτα άσχημο δε θα συμβεί στο χώρο μας, τη στιγμή που είμαστε μακριά από αυτόν.

Προϋπόθεση, ένα «γρήγορο» Wi-Fi

Όλοι έχουμε γίνει λίγο-πολύ μάρτυρες αργού ασύρματου Internet στο σπίτι, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ένα βιντεάκι στο Youtube που αργεί να φορτώσει είναι σίγουρα ενοχλητικό, αλλά δε θα σας δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Σε περιπτώσεις όμως που θα χρειαστεί να σταλεί κάποια σημαντική πληροφορία, ασύρματα, μέσα στο έξυπνο σπίτι, το συνεχές και αδιάλειπτο Internet είναι βασική προϋπόθεση.

Από τη στιγμή που έχετε εξασφαλίσει ότι οι πιθανές καθυστερήσεις δεν οφείλονται στον πάροχο Internet, το μόνο που μένει να ελέγξετε, είναι ο δικός σας οικιακός εξοπλισμός που προσφέρει το Internet, δηλαδή το ασύρματο router σας. Σημειώστε ότι ο όγκος πληροφοριών που διακινείται ασύρματα σε ένα έξυπνο σπίτι είναι σημαντικός, οπότε το router θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει άμεσα σε αυτή την πρόκληση. Καλό θα είναι φυσικά να μην επιβαρύνετε το διαθέσιμο bandwidth με άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν σημαντικά το Internet (π.χ. torrents downloading), ενώ αν το πρόβλημα εστιάζεται καθαρά στην ασύρματη επικοινωνία, ίσως θα χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα καινούριο router που να υποστηρίζει το πρωτόκολλο AC, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες κατά την ασύρματη επικοινωνία, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλεια. Μια επίσης καλή τακτική είναι η χρήση συσκευών τύπου Powerline, όπου χρησιμοποιείτε ουσιαστικά τα καλώδια του ρεύματος που διατρέχουν ούτως ή άλλως το σπίτι για να συνδέσετε μεταξύ τους δικτυακές συσκευές που βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως είναι για παράδειγμα ταράτσες, σοφίτες και άλλα σημεία του σπιτιού που «δυσκολεύεται» να φτάσει το Wi-Fi.


Το μέλλον είναι ήδη εδώ

Στην πρόσφατη έκθεση CES που διεξήχθη από τις 6 έως και τις 9 Ιανουαρίου του 2016 στο Λας Βέγκας, παρουσιάστηκαν αρκετές έξυπνες συσκευές που ενδεχομένως μπορούν να στελεχώσουν το έξυπνο σπίτι στο άμεσο μέλλον.

Το Family Hub της Samsung για παράδειγμα, είναι ένα έξυπνο ψυγείο που ενσωματώνει μια οθόνη 21» στην πόρτα του και κάμερα στο εσωτερικό, για να βλέπετε κάθε στιγμή από το Samsung smartphone σας, το περιεχόμενό του. Παράλληλα, διαθέτει ειδικούς αισθητήρες που είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση των τροφίμων και σας ειδοποιεί με SMS όταν κάποιο από αυτά έχει αρχίσει να χαλάει. Από την ίδια εταιρία, παρουσιάστηκε στην έκθεση και μια ηλεκτρική σκούπα (PowerBot) που περιλαμβάνει κάμερα για να αντιλαμβάνεται «από πρώτο χέρι» τη σκόνη και τα μικροσκουπίδια στο πάτωμα. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την ηλεκτρική σκούπα μέσα από το smartphone τους και να της δίνουν εντολές όσον αφορά τα δωμάτια που θα καθαρίσει.

Αντίστοιχα, έξυπνο ψυγείο παρουσίασε στην CES και η LG με δυνατότητες παρόμοιες με αυτές του μοντέλου της Samsung. Στο συγκεκριμένο ψυγείο μάλιστα, μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα περνώντας απλά το πόδι σας πάνω από μια δέσμη laser που εκπέμπεται από τη συσκευή στο πάτωμα.

Εντύπωση προκάλεσε όμως και το LG

Styler, μια έξυπνη ντουλάπα με δυνατότητα… αυτόματου σιδερώματος των ρούχων. Έτσι, από τη στιγμή που θα κρεμάσετε τα ρούχα σας παράγει ατμό και χρησιμοποιώντας παράλληλα έναν ειδικό αυτοκινούμενο μηχανισμό, εξομοιώνει την πρακτική του σιδερώματος.

Όσον αφορά την ασφάλεια του έξυπνου σπιτιού, η Netatmo Presence camera, είναι μια κάμερα εξωτερικού χώρου η οποία είναι σε θέση να αντιληφθεί τις διαφορές ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο, ένα ζώο και τον άνθρωπο και να ειδοποιήσει αυτόματα το ιδιοκτήτη, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό κατά πολύ τις σχετικές ενημερώσεις στις απολύτως απαραίτητες.

Η εταιρία Tado που εξειδικεύεται στην «έξυπνη θέρμανση» παρουσίασε στην έκθεση ειδικές συσκευές-αισθητήρες οι οποίες είναι σε θέση να ανοίξουν τη θέρμανση, τα φώτα, και να απενεργοποιήσουν το συναγερμό του σπιτιού όταν πλησιάζετε στο σπίτι. Το εντυπωσιακό είναι ότι, εντοπίζει τη θέση του ιδιοκτήτη από το GPS του smartphone σας.

Το Wi-Fi water leak detector της Honeywell είναι ουσιαστικά ένας ανιχνευτής διαρροής νερού. Περιλαμβάνει ένα ειδικό σχοινί-αισθητήρα το οποίο επεκτείνεται μέχρι και 200 μέτρα και τοποθετείται στα σημεία που θέλετε να ελέγξετε για διαρροές νερού. Όταν υπάρξει κάποιο σχετικό πρόβλημα, η συσκευή επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού για να επιληφθεί της κατάστασης. Το Wi-Fi water leak detector είναι σε θέση επίσης να μετρήσει τη θερμοκρασία αλλά και το επίπεδο της υγρασίας σε κάποιο χώρο.

Για το τέλος αφήσαμε τον «έξυπνο μάγειρα» της Philips, που λανσάρεται με το όνομα ChefConnect Multicooker.Πρόκειται για μια συσκευή την οποία ελέγχετε μέσω Wi-Fi και μπορεί να μαγειρέψει «αυτόματα» με βάση συγκεκριμένες συνταγές που «φορτώνετε» σε αυτήν, από τη στιγμή φυσικά που την έχετε τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα μαγειρικά υλικά. Παράλληλα, προσφέρει και πληροφορίες για τη διατροφική αξία του φαγητού, ώστε να είστε σίγουροι ότι τρέφεστε όσο το δυνατόν πιο σωστά.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.