.

Cloudonomics: The Cloud of Things !


To cloud επαναπροσδιορίζει την οικονομία και ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται, ενσωματώνοντας όλο και περισσότερες εφαρμογές της καθημερινότητας. 

Βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής για τη δικτύωση, που θα διαμορφωθεί από την ψηφιοποίηση και τη σύνδεση των πάντων με τα πάντα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων και την αυτοματοποίηση των καθημερινών συνηθειών και διεργασιών. 

Έχοντας άλλωστε ξεπεράσει το αρχικό στάδιο στο οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τις συσκευές, οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς προς την αλληλεπίδραση συσκευών μεταξύ τους, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η εποχή της δημιουργίας της κοινότητας των αντικειμένων που παρέχουν τα -φαινομενικά- ετερόκλητα στοιχεία που συλλέγουν, για να εξαχθούν νέα δεδομένα συλλογικού χαρακτήρα.

One size fits all ?



Υπάρχει γενικότερα η άποψη ότι η μετάβαση στο cloud είναι πανάκεια. Ποια είναι όμως πραγματικά η αναγκαιότητα; Ποια είναι η σχέση κόστους-απόδοσης και πώς διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης; Τι ζητάει ο πελάτης και τι δίνει ο πάροχος. Cloud κατά παραγγελία ή cloud σε πακέτο; 

Οι ερωτήσεις αυτές ακούγονται καθημερινά από επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά οι απαντήσεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρες, κυρίως όσον αφορά στις δυνατότητες επίτευξης του βέλτιστου συνδυασμού μεταξύ τριών παραγόντων: του κόστους, της απόδοσης και της ευελιξίας. 

Στην ενότητα αυτή θα αναζητήσουμε τη διαστρωμάτωση των υπηρεσιών cloud, από τα datacenters ως και το integration προς τον τελικό πελάτη. Ποια είναι τα συνεργατικά μοντέλα, οι προοπτικές, αλλά και τα όρια εφαρμογής λύσεων business cloud;


Analytics και Internet of Things: Οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες 



Νέα πεδία δραστηριοποίησης επιχειρήσεων στην παραγωγή καινοτομίας, αλλά και νέοι ορίζοντες από τη χρήση εφαρμογών IoT και Big Data Analytics, ανοίγονται για όσους μπορέσουν να ενσωματώσουν αυτές τις ταχύτατα ανερχόμενες τεχνολογίες στο portfolio των λύσεων τους. 

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν όρια για την ποικιλία των εφαρμογών, αφού καθημερινά αναπτύσσονται νέες τεχνικές και μέθοδοι για ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση των παραγόμενων δεδομένων. Άλλωστε το γεγονός ότι «Τα δεδομένα είναι το νόμισμα του ΙοΤ» όχι μόνο δεν αμφισβητείται, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνεται συνεχώς. 

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει ψηλά στην τεχνολογική της ατζέντα το Internet of Things ανακοινώνοντας για το 2016 χρηματοδότηση 140 εκατ.ευρώ για πιλοτικά προγράμματα. Στη λίστα της βρίσκονται εφαρμογές για τους τομείς της υγείας, της γεωργίας, τα wearables και τη διασύνδεση των οχημάτων. 

Επίσης, οι παγκόσμιοι ηγέτες της ψηφιακής τεχνολογίας, έχουν ήδη εισέλθει δυναμικά στο χώρο τόσο του IoT, όσο και των Analytics, αναπτύσσοντας από εργαλεία προγραμματισμού έως και ολοκληρωμένα συστήματα συλλογής, ανταλλαγής δεδομένων αλλά και λήψης αποφάσεων.


Από το smart home, στο smart living



To Internet of Things για οικιακή χρήση, που συνηθίζουμε να αποκαλούμε smart home, αρχίζει να βρίσκει τη θέση του στην καθημερινότητα αρκετών ανθρώπων. Αν και ακόμη βρίσκεται στο στάδιο του ‘trendy’, η υιοθέτησή του προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Είναι πολύ κοντά οι μέρες όπου οι οικιακές συσκευές προς πώληση θα έχουν IP address και WiFi, ενώ οι έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο βασικό εξοπλισμό του σπιτιού. 

Αντίστοιχα και σε επίπεδο πόλης, αντίστοιχες εφαρμογές ευρείας κλίμακας σε φωτισμό, ύδρευση, διαχείριση κυκλοφορίας ακόμη και αυτόνομα οχήματα μαζικής μεταφοράς, εντάσσονται στον αστικό ιστό. Τα smartphones και αυτά με τη σειρά τους γίνονται το εισιτήριο για τα μέσα μεταφοράς, τις συναλλαγές και τις αγορές και οδηγούν σταθερά προς το δρόμο του smart living.

Πηγή: infocom.gr


[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.