.

Έτοιμοι ή όχι, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) αλλάζει το Τοπίο του Διαδικτύου


Θυμάστε, όταν συνδέατε το φορητό υπολογιστή σας σε ένα ασύρματο δρομολογητή, ότι ήταν συναρπαστικό; Η ελευθερία να περιφέρεστε χωρίς καλώδια γύρω από το σπίτι και να εξακολουθείτε να συνομιλείτε στον AOL Messenger φαινόταν πραγματικά υψηλή τεχνολογία. Λοιπόν, ποιο είναι το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να μας ενθουσιάσει και εντυπωσιάσει; Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT, InternetofThings), ή η συλλογή των συσκευών σε όλο τον κόσμο και στο σπίτι μας, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να μοιράζονται και να δέχονται πληροφορίες.

Τα πάντα έξυπνα

Ουσιαστικό οτιδήποτε έχει αισθητήριο σύντομα θα συνδεθεί με το Διαδίκτυο. Υπάρχουν ήδη θερμοστάτες που σας επιτρέπουν να ελέγχετε το σπίτι σας από το Apple Watch, τηλεοράσεις που μπορούν να σας ακούσουν και να ολοκληρώσουν καθήκοντα, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών οικιακής χρήσης που προσθέτουν άνεση συνδεόμενα με τον κόσμο σας.

Είτε πρόκειται για ένα ψυγείο που προγραμματίζει την επίσκεψη ενός ειδικού για την επισκευή του λίγο πριν πάθει βλάβη είτε για το αυτοκίνητό σας που σας λέει πού είναι σταθμευμένο, ο κόσμος αλλάζει. Η άνεση και οι επιχειρήσεις που βιάζονται ν’ ανεβάσουν το επίπεδο της άνεσης στα προϊόντα τους οδηγούν σε μια νέα εποχή για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Για πολλούς ανθρώπους της τεχνολογίας, αυτό το κύμα είναι παρόμοιο με εκείνο, στο οποίο οι υπολογιστές άρχισαν να ξεπροβάλλουν σε οικιακές συσκευές. Μικροτσίπ άρχισαν να έρχονται ως υποχρεωτικά στοιχεία μέσα σε μπλέντερ και ξυπνητήρια, δύο συσκευές που ήταν παραδοσιακά χαζά μηχανικά συστήματα.

Σπίτια και γραφεία εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό για τα πράγματα, με τα οποία ερχόμαστε σ’ επαφή καθημερινά; Οι θέσεις που ονομάζουμε σπίτι και εργασία πρέπει ν’ αναβαθμιστούν για να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της καινοτομίας. Με την αύξηση του αριθμού των συσκευών πρόσβασης στο Διαδίκτυο, οι δρομολογητές (routers) γίνονται ακόμα μεγαλύτερο σημείο εστίασης. Το είδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε ένα δρομολογητή και τα υλικά μάρκετινγκ στα ράφια των ηλεκτρονικών καταστημάτων περιστρέφονταν γύρω από την ταχύτητα του δρομολογητή και τη γενιά των ασύρματων κεραιών του.

Τώρα, η εστίαση έχει αρχίσει να περιστρέφεται προς την ποσότητα εύρους ζώνης που έχει ο δρομολογητής. Μπορεί να χειριστεί συνδέσεις από πολλές συσκευές; Εκτός από την απλή πληροφορία ping, μπορεί να χειριστεί συνεχή ροή Netflix, Hulu και το Amazon Prime σε πολλά δωμάτια στο σπίτι την ίδια στιγμή; Το κουδούνι μου ως ένα σύστημα εικόνας πάνω του που μεταδίδει στο έξυπνο κινητό μου (smartphone); Αν κάποιος χτυπάει το κουδούνι, θ’ αρχίσουν ξαφνικά οι λήψεις μου στον υπολογιστή μου να σέρνονται;

Όλ’ αυτά τα πράγματα έχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τα σπίτια. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις εύρους ζώνης, επενδύοντας δισεκατομμύρια σε πρόσθετες γραμμές οπτικών ινών και επιπλέον χώρο διακομιστών. Καθώς οι διακομιστές συνεχίζουν να κλιμακώνονται, οι νέες εταιρείες φιλοξενίας (hosting), όπως η PowerUpHosting, μπαίνουν στο παιχνίδι.

Μαζί με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), το Διαδίκτυο του εμπορίου εκρήγνυται. Στο κάτω – κάτω, πού θα ήθελαν οι καταναλωτές ν’ αγοράσουν αυτή τη νέα τεχνολογία; Σε απευθείας σύνδεση φυσικά! Όλο και περισσότερες μάρκες εγκαινιάζουν ιστοσελίδες και δημιουργούν περιεχόμενο για τους πελάτες τους για να καταναλώνουν σε απευθείας σύνδεση.

Και πάλι, όλες αυτές οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται απαιτούν χώρο διακομιστών. Ευτυχώς, η αγορά ανταποκρίνεται και κλιμακώνεται αναλόγως. Καθώς η κλίμακα μεγαλώνει, το κόστος του υλικού του λειτουργικού γίνεται όλο και μικρότερο. Αυτό επιτρέπει τον απαραίτητο ανταγωνισμό για να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά, παρ’ όλο που η ζήτηση για υποδομές ανεβαίνει στα ύψη.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.