.

Η Κομισιόν ενέκρινε το PNR


Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν το ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής των στοιχείων των επιβατών αεροπορικών μετακινήσεων (PNR), ένα νέο εργαλείο που θα εξοπλίσει την αντιτρομοκρατική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδηγία, η οποία έχει προταθεί από το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (461 ψήφοι υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Η Κομισιόν καλωσόρισε σήμερα τη "θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την οδηγία της ΕΕ PNR ", σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε καλέσει κατεπειγόντως το ΕΚ να προχωρήσει στη σημερινή ψηφοφορία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, καταγγέλλοντας αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

"Πρόκειται μια ισχυρή έκφραση της δέσμευσης της Ευρώπης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος από κοινού μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών. Οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου το περασμένο έτος και στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου, έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη πρέπει να αναβαθμίσει την κοινή της απάντησή της στην τρομοκρατία και να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμησή της. Η οδηγία PNR της ΕΕ θα είναι μια σημαντική συμβολή στην κοινή μας απάντηση," αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η οδηγία PNR της ΕΕ θα βελτιώσει την ασφάλεια των πολιτών, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα, παρέχοντας τα αναγκαία εργαλεία στις Αρχές για την πρόληψη και καταπολέμηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και άλλων σοβαρών εγκλημάτων μέσω του εντοπισμού άγνωστων ατόμων που ενδέχεται να εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες και αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αναμένεται να συμβάλει και στον εντοπισμό και την ανίχνευση των εγκληματικών δικτύων. Τα δεδομένα PNR θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, καθώς και διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων.

Η δημιουργία ενός συστήματος για τη συλλογή και την επεξεργασία των "δεδομένων PNR" που λαμβάνονται από τους αερομεταφορείς από κάθε κράτος μέλος και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών θα εξασφαλίσει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών Αρχών, και θα μειώσει τα κενά ασφαλείας

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.