.

«Επείγον: Απεγκαταστήστε το QuickTime για Windows σήμερα», προειδοποιούν οι ειδικοί

Υπάρχουν κενά που δεν θα καλυφθούν ποτέ



Την απεγκατάσταση του QuickTime, της εφαρμογής αναπαραγωγής βίντεο της Apple συνιστά η αμερικανική Ομάδα Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών με υπολογιστές, US CERT. Η Apple δεν παρέχει εδώ και μήνες ενημερώσεις ασφαλείας για το QuickTime, έχει αποσύρει το plugin για την αναπαραγωγή βίντεο QuickTime από τον browser και τώρα, η αντιική Trend Micro προειδοποιεί ότι υπάρχουν δύο σοβαρά κενά ασφαλείας.

Στη σχετική σελίδα υποστήριξης της Apple για την απεγκατάσταση του QuickTime 7 for Windows, η εταιρεία σημειώνει ότι οι περισσότερες «σύγχρονες» εφαρμογές για Windows, συμπεριλαμβανομένου του δικού της iTunes 10.5+, δεν χρησιμοποιούν πλέον το QuickTime για να αναπαράγουν βίντεο. Η αφαίρεση του QuickTime συμπαρασύρει και το πρόσθετο στον browser, εάν αυτό έχει εγκατασταθεί στο ίδιο σύστημα. Τα καθήκοντά του έχει αναλάβει η HTML5, η οποία δεν απαιτεί πρόσθετα για την αναπαραγωγή βίντεο στο Web. «Αφαιρώντας απαρχαιωμένα plugin από τον browser σας, αυξάνεται την ασφάλεια του συστήματός σας», σημειώνεται στη σελίδα υποστήριξης της Apple.

Για το uninstall του QuickTime, ο χρήστης Windows πρέπει να ακολουθήσει τη συνηθισμένη, γνωστή οδό: να μεταβεί στο κέντρο ελέγχου, στην προσθαφαίρεση προγραμμάτων και να επιλέξει QuickTime 7 ή απλά, να κάνει αναζήτηση με τη φράση Uninstall QuickTime για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Η επείγουσα προειδοποίηση της Trend Micro και του US CERT δεν αφορά τους χρήστες QuickTime στο Mac OS X. H Trend Micro αποκαλύπτει παράλληλα δύο κενά ασφαλείας zero day, τα οποία είναι πλέον γνωστά, δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί ότι υπήρξαν περιστατικά επιθέσεων που τα εκμεταλλεύονται.

Με αφορμή την παύση υποστήριξης ακόμα και από ενημερώσεις ασφαλείας στο QuickTime, η Trend Micro υπενθυμίζει ότι έχουν αποκαλυφθεί κενά ασφαλείας και σε άλλα δημοφιλή προγράμματα ή και λειτουργικά συστήματα που επίσης δεν λαμβάνουν πλέον κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας: τα Windows XP και η Oracle Java 6 είναι δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα και η επίσης αναμενόμενη σύσταση είναι η απεγκατάστασή τους, πριν την καταιγίδα. Πάντως, οι νεότερες μετρήσεις δείχνουν ότι τα «νεκρά» Windows XP, δύο χρόνια μετά το τέλος της αποστολής κρίσιμων ενημερώσεων από το δημιουργό τους, τρέχουν σε 181 εκατομμύρια υπολογιστές (πηγή: Net Applications).

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.